<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker: – Den viktigste kilden til børsoppgangen

Det var mange store nyheter for markedet å absorbere i går, og DNB-analytiker Ingvild Borgen Gjerde mener det kan virke som om den på overflaten minst viktige av dem var den som fikk størst betydning.

Publisert 17. mars 2022
Oppdatert 17. mars 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
DNB-ANALYTIKER: Ingvild Borgen Gjerde. Foto: Eivind Yggeseth

Det var solid oppgang på Wall Street onsdag kveld, og børsene i Asia fulgte etter i dag. Her hjemme er Oslo Børs nå opp cirka 1 prosent , etter at den i går klatret 2,8 prosent.

DNB Markets skriver i dagens morgenrapport at det er vanskelig å forstå den kraftige børsoppgangen basert på nyhetene som i størst grad preget overskriftene i går.

Både den amerikanske sentralbankens første renteheving siden 2018 og Russland og Ukrainas arbeid med en 15-punkters fredsavtale har fått mye fokus. DNB-analytiker Ingvild Borgen Gjerde mener imidlertid at den påbegynte fredsavtalen enn så lenge fremstår litt for luftig til å kunne bli sett på som begynnelsen på slutten av krigen, og tror heller ikke at det var rentehoppet i USA som løftet markedene.

«At USA-børsen stiger så mye, drevet av teknologiselskaper som er rentefølsomme, når Fed signaliserer en mer aggressiv renteoppgang, er litt rart», skriver Borgen Gjerde.

«Kina-puten»

DNB-analytikeren mener at det derfor kan virke som at det var gårsdagens annonsering fra kinesiske myndigheter, om at de vil ta grep for å støtte økonomien, som er den viktigste kilden til børsoppgangen. Det til tross for at nyheten skapte langt mindre overskrifter, i alle fall i vestlige medier.

«At myndighetene nå skal stimulere for å få opp veksten i verdens «vekstlokomotiv» er unektelig positivt for vekstutsiktene i resten av verden og», skriver Borgen Gjerde.

Hun trekker frem at man lenge har snakket om den såkalte «Fed-puten» i globale finansmarkeder; det at den amerikanske sentralbanken har stått klar til å støtte markedene ved det minste tegn til svakhet. 

«Etter rentemøtet i Fed i går virker det tydelig at denne nå er på vei bort. Da er det en lettelse at den litt bortglemte «Kina-puten»: at kinesiske myndigheter ikke tillater at veksten i Kina faller for mye uten å komme inn med stimulerende tiltak, virker å være tilbake», påpeker Borgen Gjerde.