Hytteprisene i Færder setter nye rekorder – dyreste stedet i Norge

Medianprisen på en sjøhytte i Færder har økt med 62 prosent etter rekordsalg, og meglerne kjemper om få eksklusive oppdrag. 

KOSTBART: Færder kommune er nå den med desidert høyest medianpris på sjøhytter med 5,3 millioner kroner. Her fra Flekkenveien på Tjøme. Foto: Håkon Løtveit
Fritidsbolig

– Selvfølgelig blir du irritert, vi meglere går for å vinne og hater å tape. Sånn er vi, sier daglig leder i Krogsveen i Tønsberg, Jørgen Erland Petterson. 

KJEMPER OM TOPPSALGENE: – Vi meglere hater å tape, sier Jørgen Erland Petterson, daglig leder i Krogsveen, Tønsberg. Her fra skjærgården i Tjøme. Foto: Håkon Løtveit

Han snakker om å tape et oppdrag mens han sitter ute på brygga foran en av hyttene Petterson solgte i fjor, mellom Grimestad og Mågerø på Tjøme. Han har raske briller og jovial fremtoning, slik en megler ofte har.

– Brillene er varemerket mitt vet du, sier han og smiler.

Og varemerket er viktig her ute i skjærgården. Det er nemlig ikke plass til så mange sjøhyttemeglere når det kun er noen titalls hytter som selges hver sesong, og hyttene blir ikke flere, bare dyrere og dyrere. 

Dyreste salg Færder 2020 (Pr. september)

AdresseAntall byggPris (mill. kr)SelgerKjøper
Medøåsen 3, 3145 Tjøme347,5Jan Kolberg og JorunKolberg

Anders Chr. Wilhelmsen og Kristin Wilhelmsen

Nautnesveien 109, 3145 Tjøme537 Erik Heidenreich

Jørgen Kjærnes og Kine Burøy-Olsen

Glennestranda 32-34, 3145 Tjøme521Morten Hals

Hetti Holding AS

Glennestranda 41, 3145 Tjøme220,5Trygve Ollendorff

Hetti HoldingAS

3811-53/33 (Falkenstein)218Jan-Erik Loland og Katharina Loland

Niels Werring og Elin Werring

Holmsbrekkene 83, 3140 Nøtterøy218Bodil Haugan

Birgitte Feginn Angelil

Oppegårdsveien 36, 3148 Hvasser216,6Unni Selliseth Lyford

Kristian Tunaal

Vindåsen 8, 3145 Tjøme215 Martin Gran

Unni Veirød og Knut Kjær Norheim

Båsløkka 34, 3144 Veierland514,9Even Winjr

Cathrine Løvenskiold Wilhelmsen og Ronny Johnsen Wilhelmsen

Ødekjærveien 35, 3145 Tjøme312HCI - Hotell Contract Interiør

Arve Frøisland Eid og Gro Eid

Leirkil 9, 3144 Veierland211,5Harriet Hetland

Henrik Wolf Meedom og Ingrid Elisabeth Moe

Fossåsveien 84, 3132 Husøysund29,4Media Futura AS

Ole Christian Iversen og Ellen Cathrine Kobro

Nestvikveien 38, 3135 Torød29Hjørdis Indianna Bjune

Trine H. Boilesen og Lars Rahbæk Boilesen

Storebuktveien 55, 3140 Nøtterøy19Eivind Osnes, Jan-Bjørn Osnes og Grete Holm

Øyvind Ringen-Osnes og Hanne Ringen-Osnes

Kilde: Grunnboken/Prognosesenteret

Rekordsalg 

To av eiendomsmeglerne som kjemper om salgene av de dyreste fritidsboligene i Færder er Tore Solberg i EiendomsMegler1 og Petterson i Krogsveen.  

De aller dyreste salgene på Tjøme i år står Solberg for, han solgte både Dronning Sonjas gamle eiendom for 47,5 millioner kroner i juli og Nautnesveien 109 ved Mågerø til 37 millioner i august. Samme måned sto han også for et salg i Sandefjord til 36 millioner, 11 millioner over antydning. 

– Det sier litt om interessen når det kommer ting som virkelig er bra og for mange er det «once in a lifetime», kjøp nå ellers går toget, sier han. 

SOLGTE DRONNINGEIENDOM: Tore Solberg i EiendomsMegler1 fra brygga i Tønsberg. Foto: Håkon Løtveit

 Det var Anders og Kristin Wilhelmsen som i sommer sto for rekordkjøpet av Dronning Sonjas gamle eiendom til 47,5 millioner kroner. Siden år 2000 har familien kjøpt fire fritidseiendommer på Tjøme til 108 millioner. 

Finansavisen møter Solberg på brygga i Tønsberg,  kanskje ikke en typisk eiendomsmegler ved første øyekast, men han startet å selge fritidseiendommer i 1980 og har dermed 40 års meglererfaring fra Færder og Sandefjord. 

Jørgen Erland Petterson i Krogsveen har også solid erfaring med sine 20 år på baken. Han bekrefter at konkurransen om de få salgene kan være knallhard. 

– Det er en tøff kamp i skjærgården. Når du velger en megler her, er erfaring veldig viktig. Mye handler om tillit og ærlighet, tilpasse seg kunde og å gi gode råd, sier han. 

Det koster jo ikke en dritt å låne penger, så betalingsvilligheten er stor
Tore Solberg, EiendomsMegler1
PUSHET 50: Wilhelmsen-familien punget ut 47,5 millioner for denne fritidseiendommen på Tjøme i sommer. Foto: 1881.no

Medianpris opp 62 prosent 

Færder kommune består etter den nye kommunereformen av Tjøme, Nøtterøy og Hvasser. Øykommunen er helt i toppen hva gjelder hyttepriser og kan skilte med en gjennomsnittspris på fritidseiendommer på 7,45 millioner kroner som er en økning på 31 prosent så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor – kun slått av Lillesand med en gjennomsnittpris på 7,61 millioner. 

Siden enkelthytter drar snittet kraftig opp er det mer riktig å bruke medianprisen, og også denne har nådd nye høyder og er den høyeste i hytte-Norge. 

Medianprisen (den midterste prisen på alle solgte) på en hytte i Færder er nå 5,3 millioner kroner som er 62 prosent opp fra i fjor. Lillesand er nummer to på listen med en medianpris på 4,5 millioner.

– Det koster jo ikke en dritt å låne penger, så betalingsvilligheten er stor. Men folk er veldig bevisste, de betaler ikke gullpris for sølv, sier Solberg fra brygga i Tønsberg.

Kom ydmykt inn og ikke vær «mårn du»-typer. Vær forsiktig, hyggelig, bli kjent og ikke ta deg til rette, er mine gode råd
Jørgen Erland Pettersson, Krogsveen

Rike oslofolk 

Seks av ti hytter har gått for over 5 millioner kroner i Færder så langt i år, ifølge Prognosesenteret. Av totalt 52 tinglyste omsetninger har ti salg en prislapp fra 14,9 til 47,5 millioner. Det er også ventet flere hyttesalg over 20 millioner i høst, som ennå ikke er tinglyst. 

Ikke overraskende er det mange fra hovedstaden og Bærum som kjøper hytte i Færder. Hele 75 prosent av kjøperne i år er fra disse kommunene, 56 prosent fra Oslo, 19 prosent fra Bærum. På landsbasis er 13 prosent av hyttekjøperne fra Oslo og 7 prosent fra Bærum.

Halvparten av hyttekjøperne i Færder tjener over 1 million kroner, medianinntekten er også rett i underkant av millionen og gjennomsnittslønnen er hele 2,6 millioner. 

På spørsmål til de to meglerne om hva de tenker om at alt blir kapret av rike Oslo- og Bærumsfolk er svarene blandet. 

– Det synes nok nærområdet og naboer er litt trist, men derfor er rådet mitt til disse kjøperne å komme ydmykt inn og ikke være «mårn du»-typer. Vær forsiktig, hyggelig, bli kjent og ikke ta deg til rette er mine gode råd, sier Petterson. 

– Så «hei på deg på bryggen» – er en stereotyp som finnes?

– Ja, du har noen sånne, men stort sett er de fleste hyggelige mennesker. Husk at på hytta skal du ha ferie, nyte sommeren og ha det bra med familie og venner.

Tore Solberg sier det er blitt helt umulig med en gjennomsnittslønn å få en sjøhytte i Færder nå. 

– Ja, det er det helt slutt på dessverre. Du må ha en veldig god inntekt og kapital å skyte inn.

3. PLASS: Styreleder i Baker Hansen, Morten Hals, står for det tredje dyreste salget i Tjøme (og på Færder) i 2020. Hytta i Nautnesveien ble solgt for 21 millioner til Hetti Holding. Selv kjøpte han en eiendom med boplikt på Brøtsø for 30 millioner i sommer. Foto: Håkon Løtveit

– Flere «tvangsselger»

For mange kan det være en fryd å se at den gamle hytta som har vært i familien i generasjoner stiger kraftig i verdi. Men verdistigningen er også en forbannelse. De to meglerne ser at flere blir tvunget til å selge familiehytta fordi de ikke klarer å bli enige innad i familien, eller en av søsknene ikke har råd til å kjøpe ut andre. 

– Noen føler de må selge fordi verdien på hytta er blitt veldig høy. Det er ikke gitt at det går bra om tre barn i neste generasjon skal klare å dele bruken av en 40-millioners hytte. Dessverre har mange gode søskenforhold endt i uvennskap og krangel. Hvis én vil ut, så har ikke de andre råd til å kjøpe ut og da har du det gående, sier Pettersson. 

Solberg ser samme tendens. 

– De som sitter med de fineste eiendommene har kanskje hatt de i familien i 50-60 år, men nå er problemet hvem som skal ta over i neste generasjon. Det har blitt blitt verre og verre. 50-60 prosent av salgene våre er generasjonskifter, direkte eller indirekte, sier han. 

Tror på dobling på syv år 

Sesongen er over for i år og det er fjellhyttemarkedet som tar over stafettpinnen, et marked som aldri vil kunne måle seg med sjøhyttemarkedet. Solberg sier han ikke har opplevd lignende sommer på sine 40 år i bransjen. 

– Sommeren har vært veldig spesiell. Vi har hatt mange gode sommere, men 2020 topper det meste.

– Hvordan tror du sjøhyttemarkedet utvikler seg prismessig? 

– Det er jo helt natta for kjøp av fritidsboliger i utlandet og særlig flere hytter ved sjøen blir det ikke, så da vil prisene bare stige. En godt beliggende hytte kan fort doble seg i pris på 7-8 år, sier Solberg. 

– Er det noen som kan ha tatt litt hardt i likevel?

– Ja, det kan være, hytter som ligger én kilometer fra sjøen og der du ikke ser sjøen i det hele tatt, der er det ikke sikkert alle har gjort en god investering. Stort sett mener jeg folk er veldig bevisste på hva de bruker av penger, men for noen kan det ha tatt av litt, sier han. 

Flere yngre

Pettersson understreker at færre må regne med å kunne kjøpe ved sjøen fremover. 

– Det er dessverre ikke noen menneskerett å ha råd til strandlinje og en sjønær eiendom for yngre kjøpere, sier han.  

Men kjøperne er faktisk yngre enn før. Gjennomsnittskjøperen i Færder er 49 år og også folk i 30-årene står bak dyre hyttekjøp. 

– Hyttekjøperen er ofte en familie. I år har vi også opplevd at folk har vært vesentlig yngre enn de har vært tidligere. Det er flere i 30-40-årene som har kjøpt dyre eiendommer, sier Solberg. 

– Hva er grunnen til det?

– Det handler nok om at folk ikke kommer utenlands, og man ønsker å etablere et familiested tidligere enn før. 

– Hvor kommer disse pengene fra?

– Mange har tjent egne penger, men det er klart det er arvepenger også, sier Solberg fra brygga i Tønsberg.

Og på Tjøme stemmes det i. 

– Det er en større avstand mellom tilbud og etterspørsel. Corona har vært som bensin på bålet, med lav rente og reiserestriksjoner. Det blir garantert ikke lettere å kjøpe fritidseiendom neste år. Tilbudet vil ikke øke, men det vil prisene. 

– Det vil aldri bli flere hytter med god beliggenhet ved sjøen, så her kan det bli en dobling de neste ti årene, sier Pettersson. 

– Utlandet kommer tilbake

En undersøkelse Prognosesenteret har gjort om folks planer for hyttekjøp vitner ikke om mindre prispress. Rett før coronakrisen svarte 100.000 husholdninger at de planla hyttekjøp i løpet av de neste tre årene. I august svarte over 170.000 husholdninger det samme.

75.000 svarer i samme undersøkelse at de planlegger hyttekjøp i utlandet til tross for coronakrisen. Adm. direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret tror det utenlandske hyttemarkedet snart er tilbake til normalen. 

TROR UTLAND KOMMER TILBAKE: Bjørn M. Birkeland, adm. direktør i Prognosesenteret. Foto: Håkon Løtveit

– Prisene kommer uten tvil til å stige langs sjøen. Jeg tror likevel folk vil ønske å kjøpe seg hytte i utlandet som før når samfunnet normaliseres om ett års tid, sier Bjørn M. Birkeland. 

Likevel mener han det er flere tegn til bra prisvekst også fremover. 

– Corona har vært en utrolig bra driver for dette markedet og kommer til å være det fremover. Tilgangen til penger er bedre for mange, og stadig flere har planer om å kjøpe hytte. Hyttemarkedet i Norge blir det nye eneboligmarkedet etter hvert. Det bygges snart like mange hytter som eneboliger, sier Birkeland som da snakker om alle hytter.  

Prognosesenteret har statistikk fra grunnboken som viser at helårsboliger og fritidsboliger for første gang er i ferd med å krysse hverandre og ha samme årlig avkastning.

– Hjemmekontor blir sikkert mye mer brukt fremover og da vil folk også jobbe fra hytta, det taler også for videre prisvekst, sier Birkeland.

For nye hytter har også sommeren vært solid med et salg på mer enn 50 prosent over sommeren i fjor. I august alene er det solgt 61 prosent flere nye hytter enn samme måned i fjor. Likevel er salget hittil i år på samme nivå som samme periode i 2019, ifølge Boligprodusentene.   

Hyttesalg over 20 millioner i 2020 (Pr. september)

AdresseAntall byggKommunePris (mill. kr)SelgerKjøper
Medøåsen 3, 3145 Tjøme3Færder47,5Jan Bernhard Kolberg og Jorunn Nystedt Kolberg

Kristin Louise Abrahamsen Wilhelmsen og Anders Christopher Garmann Wilhelmsen

Vadbakkveien 20, 1555 Son3Vestby41,5Nils Hansson

Erik Arthur Lynne

Hubuktaveien 65, 1622 Gressvik3Fredrikstad37,5Tore Tidemandsen

Jan Erik Hunn og Bente Stranden Hunn

Nautnesveien 109, 3145 Tjøme5Færder37Erik Lenander Heidenreich

Jørgen Kjærnes og Kine Burøy-Olsen

Bentserødveien 116, 3234 Sandefjord3Sandefjord36Odd Bjerke og Inger Elisabeth Mørk Bjerke

Christen Bakke og Anette Vibeke Schiørn Bakke

Steinsøya 1, 4770 Høvåg5Lillesand31John Stoud Platou

Sjur Thorsheim og Grethe Eggesbø Thorsheim

Strandveien 27, 1444 Drøbak4Frogn29Ivar Aage Moe

Henning Sæter

Søndre Stiger 8, 3237 Sandefjord2Sandefjord28,3Øyvind Hornseth og Tone Kilding Hornseth

Åsmund Grytting Furuseth og Hanne Elisabeth Bø Andreassen

Geitholmsunda 2, 3783 Kragerø Skjærgå2Kragerø27,5Nick Walter Tollefsen

Anette Furuholmen Warberg

Capellaveien 9, 3237 Sandefjord


Sandefjord26,8Anne-Lise Sørheim Jansen
Hankø 1, 1622 Gressvik1Fredrikstad26

Jan-Erik Loland og Katharina Svanberg Loland

Scheens vei 2, 1367 Snarøya4Bærum26 Luisa Libertad Morales Klaveness og Hilda Esperanza Morales Klaveness

Kristine Klaveness

Yorkåsen 33, 3233 Sandefjord1Sandefjord25 Tor Lien og Anne Grethe Lien

Kari Anne Lien og Kristian Kuvaas Johansen

Krikkenveien 109-111, 3780 Skåtøy4Kragerø25Bodil Knutsen SandvikPål Erik Sjåtil
Skjæløyveien 120,126, 1626 Manstad5Fredrikstad24,5Cato Jansen

Gustav Thrane-Steen

3042-74/114/0/171Hemsedal23,7Skigaarden Utvikling AP 7 AS

Henrik Varner og Mathias Varner

Lagveien 20, 1450 Nesoddtangen4Nesodden22,7Amalie Jensen og Jenny Fredrikke Jensen

Christian Melby og Marte Klouman

Glennestranda 32-34, 3145 Tjøme5Færder21Morten Hals

Hetti Holding AS

Ullerøya 35, 4780 Brekkestø4Lillesand21 Magne Aas

Hermod Farms AS

Glennestranda 41, 3145 Tjøme2Færder20,5Trygve Ollendorff

Hetti HoldingAS

Kilde: Grunnboken/Prognosesenteret
færder kommune
tjøme
tønsberg
krogsveen
eiendomsmegler 1
tore solberg
Nyheter
Fritidsbolig