Foreløpige tall viser at bruttonasjonalproduktet i USA falt 0,9 prosent annualisert i andre kvartal.
Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot 0,5 prosent annualisert BNP-vekst i andre kvartal, mens en rundspørring gjort av Wall Street Journal landet på 0,3 prosent.
I første kvartal falt USAs BNP med 1,6 prosent.
Et kraftig fall i næringslivets investeringer og fallende lagernivåer bidro mest til den negative veksten, og offentlige investeringer falt også kraftig.
Det eneste lyspunktet i dagens rapport er at privat forbruk, som er hovedmotoren i amerikansk økonomi, steg 1 prosent annualisert. Veksten er dog den laveste siden gjeninnhentingen etter pandemien kom i gang.
Kraftig renteoppgang
Ifølge den tekniske definisjonen er en økonomi i resesjon hvis BNP-veksten er negativ i to kvartaler på rad, men flere fremtredende økonomer har hevdet at en bredere definisjon må gjelde.
– Reelt sett har BNP trolig falt i både første og andre kvartal, men jobbveksten er fortsatt robust, skrev for eksempel sjeføkonom Greg Daco i EY-Parthenon ifølge Marketwatch i et notat i forkant av tallene.
Mange økonomer erkjenner dog at en reell resesjon er sannsynlig innen neste år med mindre inflasjonen kommer raskt ned. I juni var amerikansk totalinflasjon 9,1 prosent på årsbasis, den høyeste noteringen på over 40 år.
Torsdagens BNP-tall kommer i kjølvannet av onsdagens rentedom fra Federal Reserve, som hevet renten med 75 basispunkter for andre rentemøte på rad – i et forsøk på å få ned den skyhøye inflasjonen. Frykten mange sitter med er at de kraftige renteøkningene vil drepe veksten i amerikansk økonomi.
Dr. Doom spår dyp resesjon
Eksempelvis er Nouriel Roubini – også kjent som Dr. Doom – overbevist om at USAs økonomi er på vei inn i en dyp resesjon.
– Nå har vi stagflasjonære, negative tilbudssjokk og historisk høye gjeldsgrader. I tidligere resesjoner, som i de to siste, har vi hatt massive penge- og finanspolitiske lettelser. Denne gangen går vi inn i en resesjon med strammere pengepolitikk, og vi har ikke noe finanspolitisk handlingsrom, sa han til Bloomberg tidligere denne uken.
Som en motpol til Roubini finner vi den tidligere Deutsche Bank-strategen Ed Yardeni. Han ser ikke for seg noen hard landing for amerikansk økonomi.
I fjerde kvartal i fjor var den annualiserte BNP-veksten i USA på hele 6,9 prosent.
Powell tror ikke på resesjon
For øvrig viser andre foreløpige tall sluppet torsdag at amerikansk kjerne-PCE (personal consumption expenditures) – Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål – kom inn på 4,4 prosent annualisert i andre kvartal.
Konsensus pekte her mot 4,5 prosent.
I første kvartal landet kjerne-PCE på 5,2 prosent annualisert vekst.
Federal Reserve-sjef Jerome Powell uttalte på pressekonferansen i kjølvannet av onsdagens rentemøte at han ikke tror økonomien har gått inn i en resesjon, og forklarte det med at det er for mange områder av økonomien som presterer for godt.
– Vi prøver ikke å utløse en resesjon, og må det heller ikke, sa han ifølge Marketwatch.