<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA er i resesjon

Foreløpige tall viser en annualisert BNP-vekst på minus 0,9 prosent i USA i andre kvartal. Dermed er amerikansk økonomi i resesjon – teknisk sett.

Publisert 28. juli 2022 kl. 14.30
Oppdatert 28. juli 2022 klokken 15.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 496 ord
TOLKER MAKROTALL: Traderne på NYSE. Foto: Bloomberg

Foreløpige tall viser at bruttonasjonalproduktet i USA falt 0,9 prosent annualisert i andre kvartal.

Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot 0,5 prosent annualisert BNP-vekst i andre kvartal, mens en rundspørring gjort av Wall Street Journal landet på 0,3 prosent.

I første kvartal falt USAs BNP med 1,6 prosent.

Et kraftig fall i næringslivets investeringer og fallende lagernivåer bidro mest til den negative veksten, og offentlige investeringer falt også kraftig.

Det eneste lyspunktet i dagens rapport er at privat forbruk, som er hovedmotoren i amerikansk økonomi, steg 1 prosent annualisert. Veksten er dog den laveste siden gjeninnhentingen etter pandemien kom i gang.

Kraftig renteoppgang

Ifølge den tekniske definisjonen er en økonomi i resesjon hvis BNP-veksten er negativ i to kvartaler på rad, men flere fremtredende økonomer har hevdet at en bredere definisjon må gjelde.

– Reelt sett har BNP trolig falt i både første og andre kvartal, men jobbveksten er fortsatt robust, skrev for eksempel sjeføkonom Greg Daco i EY-Parthenon ifølge Marketwatch i et notat i forkant av tallene.

Mange økonomer erkjenner dog at en reell resesjon er sannsynlig innen neste år med mindre inflasjonen kommer raskt ned. I juni var amerikansk totalinflasjon 9,1 prosent på årsbasis, den høyeste noteringen på over 40 år.

Torsdagens BNP-tall kommer i kjølvannet av onsdagens rentedom fra Federal Reserve, som hevet renten med 75 basispunkter for andre rentemøte på rad – i et forsøk på å få ned den skyhøye inflasjonen. Frykten mange sitter med er at de kraftige renteøkningene vil drepe veksten i amerikansk økonomi.

Dr. Doom spår dyp resesjon

Eksempelvis er Nouriel Roubini – også kjent som Dr. Doom – overbevist om at USAs økonomi er på vei inn i en dyp resesjon.

 – Nå har vi stagflasjonære, negative tilbudssjokk og historisk høye gjeldsgrader. I tidligere resesjoner, som i de to siste, har vi hatt massive penge- og finanspolitiske lettelser. Denne gangen går vi inn i en resesjon med strammere pengepolitikk, og vi har ikke noe finanspolitisk handlingsrom, sa han til Bloomberg tidligere denne uken.

Som en motpol til Roubini finner vi den tidligere Deutsche Bank-strategen Ed Yardeni. Han ser ikke for seg noen hard landing for amerikansk økonomi.

I fjerde kvartal i fjor var den annualiserte BNP-veksten i USA på hele 6,9 prosent.

Powell tror ikke på resesjon 

For øvrig viser andre foreløpige tall sluppet torsdag at amerikansk kjerne-PCE (personal consumption expenditures) – Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål – kom inn på 4,4 prosent annualisert i andre kvartal.

Konsensus pekte her mot 4,5 prosent.

I første kvartal landet kjerne-PCE på 5,2 prosent annualisert vekst.

Federal Reserve-sjef Jerome Powell uttalte på pressekonferansen i kjølvannet av onsdagens rentemøte at han ikke tror økonomien har gått inn i en resesjon, og forklarte det med at det er for mange områder av økonomien som presterer for godt. 

– Vi prøver ikke å utløse en resesjon, og må det heller ikke, sa han ifølge Marketwatch.