<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA vokser igjen – BNP-vekst på 2,6 prosent

USAs økonomi vokser igjen – og det raskere enn ventet – etter tilbakegangen i første halvår.

Publisert 27. okt. 2022 kl. 14.30
Oppdatert 27. okt. 2022 klokken 15.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
USA VOKSER IGJEN: Her president Joe Biden på plass i forbindelse med byggestart for en ny halvlederfabrikk nær New Albany i Ohio tidligere i høst. Foto: Bloomberg

USAs økonomi vokste med 2,6 prosent i tredje kvartal, viser de innledende BNP-estimatene for perioden torsdag.

Bak veksten ligger en større nedgang i det amerikanske handelsunderskuddet, mens amerikanernes forbruk, som utgjør mer enn to tredjedeler av USAs økonomiske aktivitet, avtok fra en vekst på 2,0 prosent i andre kvartal til 1,4 prosents vekst i tredje, ifølge Reuters.

På forhånd var det ventet en annualisert BNP-vekst på 2,4 prosent i tredje kvartal, ifølge både Trading Economics og Reuters. Sistnevnte viser til forhåndsestimater som varierte mellom 0,8 og 3,7 prosent.

Dermed har den amerikanske økonomien slått tilbake igjen etter to strake kvartaler med negativ vekst – som typisk kvalifiserer for bruken av resesjonsbegrepet. I første kvartal krympet USAs økonomi med 1,6 prosent. I andre kvartal var BNP ned 0,6 prosent.

Ifølge den tekniske definisjonen er en økonomi i resesjon hvis BNP-veksten er negativ i to kvartaler på rad, men flere fremtredende økonomer har hevdet at en bredere definisjon må gjelde.

Kjerne-PCE avtar

Amerikansk kjerne-PCE (personal consumption expenditures) kom inn på 4,5 prosent i tredje kvartal, ned fra 4,7 prosent kvartalet før og 5,6 prosent i første kvartal.

Konsensus var også på 4,5 prosent.