<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knallsterke oljeaksjer utløste børsrally

Publisert 5. sep. 2019 kl. 16.36
Oppdatert 5. sep. 2019 klokken 17.08
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 679 ord
Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 876,31 torsdag, etter en oppgang på 2,07 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 5.339 millioner kroner.

Wall Street åpnet rett opp fra start, og godstemningen henger sammen med at USA og Kina natt til torsdag ble enige om at handelssamtalene skal gjenopptas på et høyere nivå under et møte i USA i begynnelsen av oktober.

På makrofronten kom den private sysselsettingen og ISM-indeksen for tjenestesektoren inn over forventning.

Oljen opp

Brent-oljen er opp 1,2 prosent til 61,43 dollar fatet i dagens handel, noe som er opp fra rundt 59,90 dollar ved stengetid på Oslo Børs i går.

WTI-oljen stiger én prosent til 56,80 dollar fatet.

Handelsoptimismen preger også oljemarkedet, i tillegg til lavere konfliktnivå i Hongkong og økt sannsynlighet for utsatt Brexit.

– Alt dette har bidratt til økt risikoappetitt blant investorer, samtidig med økt utstrøm fra sikre havner som amerikanske dollar, skriver Commerzbank ifølge TDN Direkt i en oppdatering.

Equinor-fest

Equinor smalt opp 7,5 prosent til 166,75 kroner, og volumet var friskt: 1.546 millioner kroner. Kun åtte aksjer steg mer enn oljegiganten.

Det vil si at markedsverdien på Equinor steg nærmere 39 milliarder kroner i dag.

Kun seks ganger de siste fem årene har Equinor steget mer enn seks prosent på Oslo Børs.

Sammen med partnerne meldte Equnior i morges at selskapet forbereder produksjonsstart på Johan Sverdrup i oktober i 2019, én måned tidligere enn planlagt.

Equinor skriver at de nå forventer en kontantstrøm fra driften på rundt 50 dollar fatet i 2020, basert på en reell oljepris på 70 dollar fatet.

I tillegg har selskapet lansert et program for tilbakekjøp av aksjer på inntil 5 milliarder dollar, tilsvarende 45 milliarder kroner, frem til utgangen av 2022.

Johan Sverdrup-effekten løftet også Aker BP, med 4,8 prosent til 251,50 kroner. DNO trakk opp 7,4 prosent til 12,85 kroner, etter at Stifel oppgraderte til kjøp.

Borr i teten

Aksjene som steg mer enn Equinor var først og fremst poLight. Børsraketten steg nye 13,7 prosent til 21,60 kroner. Aksjen er opp nesten 180 prosent den siste uken.

Riggsektoren var også i vindene, og høyt på vinnerlisten finner vi Borr Drilling på pluss 9,7 prosent til 52,99 kroner. 

SEB-analytiker Kim Andre Uggedal, har kuttet kursmålet fra 140 til 75 kroner, men velger å beholde sin kjøpsanbefaling.

Andre oljeservicevinnere var PGS på pluss 8,3 prosent til 11,80 kroner etter SEB-anbefaling, mens Prosafe steg 9,1 prosent til 10,47 kroner.

Norwegian-løft

Blant de mest omsatte for øvrig merker vi oss også Norwegian, som torsdag morgen la frem trafikktall, som viste at selskapet hadde en passasjertrafikkvekst (RPK) på fem prosent i august 2019, sammenlignet med samme periode året før.

Yielden, som viser inntekt per passasjerkilometer og er svært viktig i en fase der Norwegian ønsker å få opp lønnsomheten, var 0,46 kroner i august, mot 0,45 kroner året før.

To av Norwegians obligasjonslån forfaller allerede til jul og neste år. De er på nær 3,5 milliarder kroner, og har blitt en hodepine for flyselskapet. Senest mandag ba selskapet usikrede obligasjonseierne om å få mer enn to års betalingsutsettelse på disse lånene, mot sikkerhet i landingsrettigheter på Gatwick.

Hedgefondet Sissener Canopus er blant de største obligasjonseierne i Norwegian, men uttalte til Finansavisen onsdag at de vender tommelen ned.

Norwegian falt 2,0 prosent til 30,78 kroner.

Hydro-rally

Av øvrige tungvektere merker vi oss Norsk Hydro, som trakk opp 4,3 prosent til 30,92 kroner på dagens fjerde høyeste volum.

Credit Suisse tror at kapitalmarkedsdagen 24. september kan vise seg å bli en katalysator for Hydro-kursen, i motsetning til tidligere år, går det ifølge TDN Direkt frem av en rapport torsdag.

Meglerhuset sikter spesielt til at Hydro-ledelsen ved gjentatte anledninger har snakket om gjennomgangen av segmentet valsede produkter i den nye strategien som skal legges frem denne dagen.

Gjennomgangen kan munne ut i en beslutning om salg av segmentet.

Tynn film

Blant få negative tungvektere finner vi Telenor på minus 1,3 prosent til 185,40 kroner, samt Mowi på minus 0,6 prosent til 216,80 kroner.

Taperlisten toppes av Team Tankers, som falt 21,4 prosent til 5,50 kroner.

Nærmest fulgte Merkur Market-duoen Lavo.tv og TargetEveryOne på minus hhv. 10,6 prosent til 5,9 øre og minus 14,1 prosent til 15 øre.

Thin Film Electronics endte ned 10,4 prosent til 5,5 øre, i kjølvannet av at Woodford Investment Management har solgt seg ytterligere ned.