<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

To grønne Røkke-aksjer stiger tosifret

Stemningen stiger på Oslo Børs, hjulpet av laks og mørbankede teknologiaksjer. Olje tynger.

Publisert 25. feb. 2022 kl. 12.24
Oppdatert 25. feb. 2022 klokken 15.06
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 673 ord

                       

Etter å ha dabbet av den første timen etter en positiv åpning, har stemningen løftet seg igjen på Oslo Børs, der hovedindeksen stiger 0,8 prosent til 1.183,96.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 3,6 milliarder kroner. 8 aksjer stiger mer enn 10 prosent. 15 av de 20 mest omsatte aksjene stiger. Blant de mest omsatte er det REC Silicon-aksjen som stiger mest.

Opp i Europa 

Det siste fra Ukraina er at russiske styrker nærmer seg Kyiv, og det skal være hørt skyting nært regjeringskvartalet. I en video fra bunkeren sin, publisert på sosiale medier, erklærte president Volodymyr Zelenskyj at han og familien topper Moskvas «drapsliste».

Samtidig varsler EU en ny runde med sanksjoner, etter samtaler med Zelenskyj.

Toneangivende Europa-børser trekker også oppover og alle de viktigste stiger, med eksempelvis franske CAC 40 opp 1,7 prosent og tyske DAX opp 1,3 prosent.

Oljen har snudd nedover igjen

Oljeprisene gikk kraftig tilbake utover torsdagen, spesielt etter USA-president Joe Bidens uttalelser om at USA jobber med andre land for en samlet frigjøring av ytterligere olje fra globale strategiske oljereserver.

Fredag morgen var Brent-oljen tilbake over 100 dollar, men utover dagen har trenden snudd og frontkontrakten faller nå 0,4 prosent til i dagens handel til 98,71 dollar pr. fat.

Dette er langt under nivået på rundt 103,50 dollar da Oslo Børs stengte torsdag.

WTI-oljen faller 0,6 prosent til 92,34 dollar pr. fat.

Equinor-aksjen faller 3,0 prosent, Aker BP 4,0 prosent og Vår Energi 3,7 prosent.

«Trygge» Mowi viser styrke

Nordea-analytiker Herman Dahl mener lakseaksjer er en trygg havn i kaoset som har oppstått etter Russlands invasjon av Ukraina.

Mowi-aksjen viser eksempelvis styrke, og stiger 3,2 prosent (6,80 kroner) til tross for at aksjen fredag går eksklusive utbytte på 1,40 kroner.

Øvrige lakseaksjer har også avansert utover dagen. SalMar-aksjen stiger 2,5 prosent, Lerøy Seafood-aksjen 2,6 prosent og Bakkafrost-aksjen 1,9 prosent.

– Jeg tror sjømatsektoren er en trygg havn generelt i et ruglete makrobilde, både med tanke på at de aller fleste oppdrettsselskapene har ganske lav gjeld, og lavt energiforbruk, slik at økte renter og energipriser er av mindre bekymring for selskapene, sa Dahl til Finansavisen torsdag.

Teknologi spretter opp

Utslagene er relativt store blant høyt omsatte aksjer, med Adevinta-aksjen opp over 8 prosent, sistnevnte i kjølvannet av torsdagens kvartalsrapport.

Vekstaksjer har fått juling på børsen i 2022, men fredag revansjerer Nordic Semiconductor seg med en oppgang på over 4 prosent. Det samme gjør Kahoot!-aksjen. Schibsted-aksjen stiger 7,8 prosent.

Et par av Røkkes grønne aksjer stiger tosifret. Aker Horizons-aksjen stiger 11,2 prosent til 17,34 kroner, mens REC Silicon er opp 10,6 prosent til 14,39 kroner. 

Hexagon Purus-aksjen er dagen vinner med en oppgang på 18 prosent til 22,96 kroner. Den kommer i kjølvannet av torsdagens avtale med et polsk selskap.  Hynion-aksjen er opp 8,4 prosent til 1,79 kroner.

Frontline-aksjen steg 3-4 prosent i tidlig handel, men har nå roet seg ned og stiger bare 1,5 prosent.

Shippinganalytiker Peder Nicolai Jarlsby i Fearnley Securities bedyrer i et intervju med Finansavisen at usikkerheten er høy – og at det er vanskelig å trekke frem såkalte vinnere i krig. Samtidig påpeker kan at tankmarkedet kan tjene på usikkerheten rundt oljetilbudet.

For øvrig stiger Yara-aksjen, MPC Container Ships-aksjen, Storebrand-aksjen og Nel-aksjen 2-3 prosent.

Opp og ned på kvartalstall

Resultatsesongen nærmer seg slutten, og blant dagens tallfremleggere ligger AqualisBraemar høyt på vinnerlisten med sin over 9 prosent oppgang. Solselskapet Aega trekker opp 8 prosent etter sine tall. 

DOF-aksjen stiger 7 prosent, etter å ha økt inntektene og styrket driftsresultatet i fjerde kvartal. Men bunnlinjen er fortsatt rød og rederiet forhandler videre med långiverne om en gjeldsløsning.

Medistim-aksjen var lenge høyt på taperlisten etter sine tall, men har nå snudd og er opp 1,3 prosent.

På den negative siden finner vi CSAM Health Group-aksjen på minus 6,5 prosent, mens Archer-aksjen straffes med 5,2 prosent kursfall etter dagens rapport. Meltwater-aksjen er ned over 11 prosent etter å ha lagt frem sin rapport etter stengetid torsdag.

Markedet liker heller ikke budskapet fra Solstad Offshore, som også la frem tall etter stengetid i går. Aksjen faller over 12 prosent, og topper taperlisten.

Øverst på vinnerlisten finner vi Wilson-aksjen på pluss 16 prosent.

Alle dagens kvartalstall finner du her.