Norges første på verdens farligste fjell

Lakseeksportør Håkon Åsvang er eneste nordmann som har besteget dette fjellet. 

Næringsliv

(Finansavisen.no): Mens de fleste har hørt om verdens høyeste fjell Mount Everest og beryktede K2, finnes det mindre kjente kjemper som regnes som farligere.Sammenlignet med Annapurna 1 i Nepal, blir en tur til Everest nærmest ufarlig. Tall fra Himalayan Database viser at for hver 100. person som bestiger verdens høyeste fjell, så dør fire, skriver Finansavisen. På Annapurna dør én av tre.Håkon Åsvang fra Florø er den eneste nordmannen som har besteget verdens 10. høyeste fjell.Første nordmann- Dette er den største opplevelsen jeg har hatt som fjellklatrer, fastslår Håkon Åsvang (48) på telefon fra bussen på vei til Bergen.Han skulle i utgangspunktet lande på Flesland tirsdag formiddag denne uken, men SAS-streiken førte til at siste etappe over fjellet fra Oslo måtte gjøres unna med alternativ transport.Åsvang nådde den 8.091 meter høye toppen allerede 23. april, mens de fleste som sikter seg inn mot Mount Everest fremdeles bare var i startfasen av akklimatiseringen.Norske Tore Sunde-Rasmussen har tidligere gjort tre forsøk på Annapurna uten å lykkes, mens Åsvang kom til topps på sitt andre forsøk som den første nordmannen noensinne.Et bra teamSvært krevende vær- og føreforhold innebærer at de færreste bestiger fjellet på første forsøk.- Denne gangen gikk det fint. Vi var et veldig bra team, men det var utfordrende og mye snø. Vi brukte 20 timer på toppstøtet fra campen på 7.000 meter, opp til toppen og på returen til teltene, opplyser Åsvang til Finansavisen. Han klatret sammen med en stor, internasjonal ekspedisjon på til sammen 31 personer, hvorav 15 sherpaer. Turfølget trosset dødsstatistikken. Samtlige nådde toppen og returnerte i live.- Det er nok den største ekspedisjonen som noensinne har besteget Annapurna, antar Åsvang, ifølge avisen.Da de kom tilbake til campen ble turfølget imidlertid minnet på hvor farlig fjellet faktisk er.- En mann var savnet da vi kom ned igjen, men det tok tid før forsikringsselskapet hans godkjente redningsoperasjonen med helikopter. Redningsmannskapene fant ham i live, men han svevde mellom liv og død med store frostskader og en kroppstemperatur på 22 grader, sier han.LaksetoppNå går han tilbake til jobben som innkjøpssjef i det Florø-baserte sjømatselskapet Bravo Seafood, hvor Åsvang også er største eier.Selskapet som kun består av syv ansatte har de seneste årene omsatt for rundt en milliard kroner.- Jeg har tatt ut litt mer ferie enn jeg hadde tenkt så langt i år, men jeg har kjekke kolleger, noe som innebærer at jeg får levd ut drømmene mine, sier han til Finansavisen. 

sport og fritid
mount everest
annapurna
sjømat
Nyheter
Næringsliv