KjøpLogg inn

Selger oppsiktsvekkende norsk medisin til USA

Publisert 22. aug. 2019 kl. 10.40
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.17
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord

(Finansavisen): Amerikansk legemiddelindustri kjøper rettighetene til behandling av en sjelden barnesykdom. Medisinen er utviklet av gründerselskapet Prophylix Pharma i Tromsø.- I tillegg til å forhindre lidelse og død hos barna er det kommersielle potensialet stort i den medisinske behandlingen vi har utviklet. Vår og uavhengige fagmiljøers vurdering er at bedriften har laget en blockbuster-kandidat, selv om vi snakker om en sjelden sykdom, sier Karl-Johan Jakola (65), styre­leder i Prophylix, til Finansavisen.Blockbuster drugs er en betegnelse på usedvanlige populære lege­midler som omsetter for en milliard dollar i året.Gründeren heter Bjørn Skogen (68) og er professor ved Universitetet i Tromsø. Sammen med et forskerteam i Tromsø har han siden 1995 jobbet med å utvikle en måte å behandle en spesiell livstruende blødersykdom hos nyfødte på.Ifølge Finansavisen har arbeidet kostet rundt 110 millioner, hvorav 55 millioner kroner er kommet fra private og halvoffentlige investorer, 43 millioner kroner fra EU og 7 millioner kroner fra offentlig finansiering i Norge.Resultatet heter NAITgam, som er et antistoff som kan brukes til å forebygge sykdommen, som til daglig kalles FNAIT. Det står for Fetal and Neonatal AlloImmune Thrombocytopenia . Behandlingen er ikke testet på mennesker, men resultatene fra forsøk på mus er så lovende at de har vekket internasjonal oppsikt.Siden Jakola fastslår at Prophylix har laget en blockbuster-kandidat, er det naturlig å tenke seg at bedriften kan få milliardbeløp på konto de kommende årene, forutsatt at milepælene blir innfridd og salgsprognosene blir nådd, skriver Finansavisen.