<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobbel tsunami kan skylle vekk 18 milliarder

Om lag halvparten av Eksportkreditts lån regnes som lån der låntakeren er under restrukturering. Regjeringen tror det kan koste 18 milliarder å dekke tapene.

    Publisert 15. mai 2020 kl. 12.04
    Oppdatert 15. mai 2020 klokken 12.05
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 141 ord
    MYE LÅNESTRESS: For Eksportkreditt Norge og toppsjef Otto Søberg. Foto: Eksportkreditt Norge

    Eksportkreditt, som låner ut penger for å stimulere eksport, får rundt tre firedeler av lånene sine garantert av statlige Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek), som sammen med private banker dekker tapet om Eksportkreditts kunder sliter.

    Selskapene som er under restrukturering eller har fått avdragsutsettelse, befinner seg innen rigg, oljeservice og supply, som har slitt siden oljeprisfallet i 2015 – men også nylig kriserammede bransjer som cruise og skipsfart.

    – Eksportbedriftene er blitt truffet av to tsunamier samtidig, både av kraftig oljeprisfall og effektene av de strenge smittevernstiltakene, sier Otto Søberg, administrerende direktør i Eksportkreditt Norge til E24.

    Giek står som kreditor på lån til 13,5 milliarder der de som garantist har betalt ut bankene som først ga ut lånene. I Gieks årsrapport for 2019 heter det at det er satt av i alt 10 milliarder til tap, som er 2 milliarder opp fra året før.

    (©NTB)