<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blar opp 1,5 milliarder for seks Polarcus-skip

Shearwater kjøper seks seismikkskip og utstyr som var eid av kriserammede Polarcus for totalt 1,5 milliarder kroner.

Publisert 29. apr. 2021
Oppdatert 30. apr. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
+ mer
lead
KJØPER: Irene Waage Basili, adm. direktør i Shearwater, øker flåten. Foto: Hommedal, Marit
KJØPER: Irene Waage Basili, adm. direktør i Shearwater, øker flåten. Foto: Hommedal, Marit

RISH

Shearwater GeoServices befester posisjonen som verdens største seismikkselskap når det nå kjøper seismikkutstyr og seks skip.

Selskapet legger 127,5 millioner dollar på bordet for skipene og 50 millioner dollar for utstyret - totalt 177,5 millioner dollar, eller rett under 1,5 milliarder kroner. 

– Disse investeringene lar oss i vesentlig grad utvide og akselerere fornyelse av flåten, sier Irene Waage Basili, adm. direktør i Shearwater GeoServices, i en børsmelding torsdag ettermiddag.

Det lyktes ikke Finansavisen å få en kommentar fra ledelsen i G.C. Rieber Shipping eller Shearwater før avisen gikk i trykken.

Skipene var tidligere eid av Polarcus, men bankene tok kontroll over dem i slutten av januar etter at de ikke lenger ville gi Polarcus flere betalingsutsettelser på renter og avdrag og selskapet hadde misligholdt en betaling.

Polarcus  sa opp alle ansatte i starten av februar, og siden da har skipene ligget i selskapet Tiger Moth, en del av skipsreder Tom C. Steckmests Woodstreet Inc.

Bergen-rederen Steckmest og hans britiske partner Nigel Hill eier Woodstreet, som overtar såkalte «distressed assets» på vegne av banker og andre långivere og driver dem, som regel i en interimsperiode i påvente av mer varige løsninger.

Nå har kreditorene åpenbart funnet en slik løsning for Polarcus-skipene, som havner hos Shearweater.

Lånefinansiert

Shearwater finansierer kjøpene gjennom en lånefasilitet hos DNB og GIEK på 107,5 millioner dollar og et konvertibelt lån fra hovedeier Rasmussengruppen på 85 millioner dollar.

15 millioner av det konvertible lånet er gjort tilgjengelig for generelle selskapsformål, ifølge børsmeldingen.

Meglerhuset Carnegie har figurert som finansiell rådgiver i oppkjøpet.

Rasmussengruppen i Kristiansand kjøpte ved årsskiftet ut CGGs eierandel på 6,64 prosent i Shearwater for 234 millioner kroner og økte dermed sin post til cirka 69 prosent.

Implisitt priset denne transaksjonen egenkapitalen i Shearwater GeoServices Holding til 416 millioner dollar. Det tilsvarer drøye 3,4 milliarder kroner på 100 prosentsbasis.

Ved utgangen av 2019 verdsatte Rasmussengruppen sin aksjepost i Shearwater til vel 6 milliarder kroner. Verdien ble i forbindelse med avleggelsen av årsregnskapet for i forfjor oppregulert med vel 2,7 milliarder kroner til 6.070 millioner kroner. 

Gruppens kostpris for Shearwater-aksjene er tidligere oppgitt til vel 2,9 milliarder kroner. Aksjene i Shearwater ble ifølge Rasmussengruppens årsberetning for 2019 regnskapsført etter en intern verdivurdering som baserte seg på en neddiskontering av fremtidig inntjening slik markedsutsiktene var ved årsskiftet 2019/2020.

To aktører

På det internasjonale markedet har det i hovedsak vært tre dominerende skipseiende seismikkselskaper; Shearwater, PGS og Polarcus, i tillegg til mindre kinesiske aktører.

Når Polarcus nå er borte deler i praksis Shearwater og PGS markedet seg imellom.

Shearwater, hvor GC Rieber Shipping eier 17 prosent, var fra før verdens største seismikkselskap med en flåte på 22 ulike typer seismikkskip. Det er status etter at det for tre år siden kjøpte Schlumbergers seismikkvirksomhet WesternGeco og i løpet av sommeren 2019 inngikk avtale om kjøp av fem fartøyer fra CGG og Eidesvik Offshore.

I tillegg kommer skipene fra Polarcus. 

PGS opererer en flåte på 13 fartøyer. 

Rieber Shipping-aksjen steg 13,5 prosent på Oslo Børs torsdag ettermiddag, mens PGS var opp drøyt 5 prosent.