<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nortura vil ha milliard-satsing på norsk storfekjøtt

Mens produksjonen av norsk storfekjøtt har gått ned med vel 10.000 tonn på 15 år, har importen økt med nær 20.000 tonn. Bransjen ber nå om milliardbeløp for å rette balansen.

Publisert 1. mars 2016
Oppdatert 1. mars 2016
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 210 ord
Foto: Scanpix

Tall fra Landbruksdirektoratet viser at 22 prosent av storfekjøttet som ble solgt her i landet i fjor var importert, skriver Nationen.Kjøttkonsernet Nortura krever tiltak for å få mer norsk storfekjøtt.– Vi går glipp av en verdiskapning på over 750 millioner kroner i året. Satsing på mer norsk storfekjøtt er et sjeldent jordbrukspolitisk kinderegg. Vi oppnår stor verdiskaping, bedre utnytting av gressressursene og distriktsjordbruket blir styrket, sier Norturas næringspolitiske sjef, Gunnar Dalen.I innspillet til ny jordbruksmelding har Nortura regnet ut at det er behov for 4.500 flere ammekyr hvert år fremover de neste 15 årene for å bli selvforsynt med storfekjøtt utover den tollfrie kvoteimporten, som er på rundt 7.500 tonn. Investeringsbehovet er regnet til rundt 120.000 kroner per ku.Samlet må bøndene investere over 8 milliarder kroner, 550 til 600 millioner kroner i året, i 15 år. For å få til dette tar Nortura til orde for 30 prosent i investeringsstøtte fra staten, 180 millioner kroner i året, de neste ti årene.Seniorrådgiver Runa Himle i Landbruksdirektoratet sier at importveksten henger sammen med at produksjonen har gått ned over tid.– Mer melk fra hver ku og færre melkekyr er en årsak til at produksjonen av storfekjøtt har gått ned. Så langt har ikke veksten i antall ammekyr klart å kompensere, sier hun.