<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Går i strupen på Microsoft

Federal Trade Commission mener et Activision-oppkjøp vil gi Microsoft «motiv til å manipulere» og «gjøre forbrukerne skade.»

Publisert 9. des. 2022
Oppdatert 9. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 362 ord
SAKSØKER MICROSOFT: Federal Trade Commission, ledet av Lina Khan. Foto: NTB

I januar i år ble det kjent at Microsoft ville kjøpe spillprodusenten Activision Blizzard for 95 dollar pr. aksje i en kontanttransaksjon verdsatt til 68,7 milliarder dollar. 

For to uker siden meldte Politico at konkurransemyndighetene i USA ventes å legge inn et antitrust-søksmål for å blokkere oppkjøpet, og torsdag kom bekreftelsen fra Federal Trade Commission (FTC).

«I dag søker vi å stanse Microsoft i å skaffe seg kontroll over en ledende uavhengig spillprodusent og å bruke denne til å skade konkurransen i flere dynamiske og raskt voksende spillmarkeder,» uttalte FTCs direktør for konkurranseavdeling Holly Vedova i en pressemelding gjengitt av en rekke internasjonale medier. 

– Motiv til å manipulere

«Med kontroll over Activisions bestselgere ville Microsoft ha hatt både midlene og motivet til å skade konkurranse ved å manipulere Activisions prising, svekke Activisions spillkvalitet eller brukeropplevelse på konkurrerende konsoller og spilltjenester, endre vilkårene og timingen for tilgang til Activisions innhold eller holde innhold fullt og helt tilbake fra konkurrenter – og dermed gjort forbrukerne skade, skrev FTC videre i meldingen.

FIKK IKKE GEHØR: Xbox-sjef Phil Spencer. Foto: Bloomberg

Søksmålet fra FTC er ikke det eneste hindret for Xbox-produsentens oppkjøp, da konkurransemyndigheter i både EU og Storbritannia også har iverksatt granskning.

Om gjennomført vil Activision-transaksjonen bli Microsofts største noensinne og gjøre selskapet til verdens tredje største målt i inntekter, både kinesiske Tencent og japanske Sony. Særlig sistnevnte har vist betydelig motstand mot oppkjøpet.

Bestselgeren i fokus

Tidligere denne uken ble det kjent at Microsoft, for å sukre pillen, hadde inngått en avtale med Nintendo om at deres brukere fikk tilgang til det Activision-utviklede krigsspillet Call of Duty i 10 år. Call of Duty har vært under særlig fokus i konkurransemyndighetenes granskning, spillet som i sin levetid har gitt Activision hele 30 milliarder dollar i inntekter.

Bloomberg skrev onsdag at Microsoft ville møte FTC-sjef Lina Khan samme dag for å overbevise henne, men har altså mislyktes.

Før torsdagens FTC-bekreftelse hadde Microsoft håp om å kunne sluttføre oppkjøpet i løpet av første halvår 2023, men selskapet ville torsdag ikke kommentere beslutningen overfor Financial Times.

Activison reagerte først ned nesten 4 prosent i torsdagens handel på Wall Street, men hentet seg senere litt inn og endte ned 1,5 prosent. Microsoft endte opp 1,2 prosent.