<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Øystat på størrelse med Viken skal redde techgigantene

Mangelen på halvledere skaper store problemer for både tech- og bilgiganter. Taiwan blinker seg ut som redningen.

Publisert 5. feb. 2021 kl. 11.22
Oppdatert 5. feb. 2021 klokken 11.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord
DRØMMEPOSISJON: Wang Mei-hua, finansminister i Taiwa, sitter på produkter verdensmaktene er i manko på.  Foto: Ministry of Economic Affairs

2020 skulle vise seg å bli et knallår for Taiwan. Økonomien utviklet seg med 3 prosent – mest i hele Asia – og øystaten har taklet coronapandemien eminent. Blant 24 millioner innbyggere er det bare registrert så vidt 1000 smittetilfeller og åtte dødsfall totalt.

Det viktigste som har bidratt til Taiwans vekst er dets produksjon av halvledere. Globalt økte salget av halvledere med 6,5 prosent i fjor, ifølge amerikanske Semiconductor Industry Association, og det er stort behov for flere komponenter.

– Taiwan er potensielt det mest kritiske punktet i hele verdikjeden, sier Jan-Peter Kleinhans, direktør for den teknologi- og geopolitiskorienterte tankesmien Stiftung Neue Verantwortung i Berlin, i et notat.

Dette er en halvleder

 
  • Halvledere er en gruppe stoffer som leder elektrisk strøm dårligere enn metalliske ledere, som kobber, men bedre enn isolatorer, som glass.
  • Bruk av halvledere danner grunnlaget for hele den moderne mikroelektronikken. 
  • Halvledermateriale inngår som en nødvendig bestanddel i komponenter som dioder og transistorer. 
  • I mikroelektronikk er det vanlig at svært mange, opptil flere millioner enkeltkomponenter lages i samme brikke av monokrystallinsk halvleder, vanligvis i silisium.

Avhengig

Verden ellers virker å bli mer og mer avhengig av den lille øystaten utenfor østkysten av Kina. 

Tidligere i januar meldte bilgiganter som Ford, Toyota og Volkswagen at de må kutte i produksjonen fordi det er mangel på halvledere. En Samsung-topp melder også at mangelen på halvledere kan få store konsekvenser for telefonindustrien

Taiwan er godt posisjonert for å ta markedsandeler ettersom verdens største halvlederprodusent, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), har sitt hovedkvarter her. Selskapet er ventet å rapportere hele 240 milliarder kroner i driftsutgifter i forbindelse med produksjon av halvledere i fjor. 

Mangel på slike kretskort gjør at både bil- og tech-giganter sliter med å nå produksjonsmålene. Foto: Dreamstime

I dag fredag var myndighetspersoner fra USA i møter med den taiwanske finansministeren Wang Mei-hua.

– De takket oss for hjelpen med halvlederne, sa Wang til CNBC. 

Det ble ikke avslørt noen detaljer rundt hvordan mangelen på halvledere skal takles, men partene skal ha diskutert planer om ny halvlederfabrikk for TMSC til rett over 100 milliarder kroner i Arizona. 

En slik fabrikk vil bistå USA i stor stil og kan gi en fordel i kampen mot Kina.

Fanget mellom to giganter

Den store maktkampen mellom USA og Kina utgjør imidlertid en trussel for Taiwan og dets halvlederproduksjon.

Begge de to verdensmaktene er sterkt avhengige av halvlederne fra Taiwan, og kjemper en innbitt kamp for å få sin del av kaken. 

Da Trump svartelistet kinesiske selskaper i høst, ble selskapene fra Taiwan tvunget til å stoppe salget til blant andre Huawei. Det fikk store konsekvenser ettersom Huawei var TSMCs neste største kunde etter Apple.

– TSMCs posisjon er ikke ideell, men å sitte i midten av en tech-krig er kanskje den beste, mest stabile posisjonen akkurat nå, sier Thomas Shattuck, researcher i Foreign Policy Research Institute, i et notat.