+ mer
Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Kjendisenes favorittkamera koster 90.000 kroner

Leicas proffversjon av M10 koster like mye som den smaker. 

Når styrtrike kjendiser som ikke er fotografer skal ta bilde av sine minst like rike og famøse venner, da er det ikke hvilket som helst kamera de strekker sine myke hender mot. Det samme kameraet har vært en favoritt hos alt fra kunstfotografer i LA til krigsfotografer i Vietnam. Det samme kameraet har vært kult i over 60 år. 

Kameraet er tysk. Det er et Leica M. Et kultobjekt uten like. 

Vi har testet en av de moderne toppmodellene: Leica M10-P. Startprisen er 91.000 kroner. Og da får du ikke med objektivet. 

Superkamera i profesjonell utfoldelse

Om du ikke har hørt om dette kameraet før, frykt ikke. Vi kan dra en parallel til klokkeverden. Du kan se på tyske Leica som sveitsiske Rolex. Et yndet objekt. Naturligvis med et luksuspreg, men også med kvalitet (og pris) som matcher auraen. 

Leica M10-P

FORDELER:

  • Tilgang på det ypperste av objektiver.
  • Fantastisk sensor. 
  • Nesten lydløs. 
  • Uovertruffen byggekvalitet.
  • Lekkert design. 

ULEMPER:

  • Dyr. 
  • Veldig dyr. 
  • Tung, manuell og passer ikke for «alle».

Så, hva er egentlig denne messingklumpen? M10-P er en fullformats rammesøker i digital utførelse (Leica produserer fortsatt «gammeldagse», analoge utgaver om det er din greie). 

For de som liker specs, her er en rask oppsummering: 24 megapiksler, fullformats CMOS-sensor, LCD-skjerm og den velkjente M-fatningen som gjør at du kan utstyre kameraet med Leicas prisvinnende objektiver. 

Det du ikke får er autofokus, masse teknologiske støttehjul, særlige muligheter for makrofotografi eller en innebygget blitz. 

Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Partytrikset på P-modellen er med andre ord kanskje ikke det du forventer. I stedet er salgsargumentene den stille lukkerlyden og et enda mer minimalistisk design enn du finner på standardutgaven M10 (som koster omtrent syv bærumstiere mindre). Under radaren går muligens kameraet ikke. Men det er virkelig stille. Subjekter foran linsen vil ikke merke lukkerlyden. 

Hva er en rammesøker?

Enkelt forklart: På et slikt kamera fokuserer fotografen ved å matche opp to små bilder i en liten boks i søkeren. Matchingen er basert på avstand til objektet du tar bilde av. Søkeren er like stor uansett hvilket objektiv du bruker, men har rammer for de spesifikke brennviddene du kan benytte deg av (f.eks. 35, 50 og 75 mm). 

Opplevelsen

Uvant. Å ta opp Leicaen fra kamerabagen er som å skru tiden tilbake til da bilder måtte tas på rullefilm – om du i det hele tatt er gammel nok til å ha opplevd det. Kontrollene føles analoge (hvilket de forsåvidt er). Og dønn solide. Tilfredsstillende klikkelyder indikerer at det her er snakk om presisjon. 

«Katsjunk» når du trykker på utløseren. «Tikk, tikk, tikk» når du stiller blenderringen på objektivet. Samt andre kule onomatopoetikon.

Det er imidlertid ingen tvil om at ting tar litt lenger tid med Leicaen enn med et speilreflekskamera. Og det er litt av sjarmen. M10-P motiverer til å ta seg tid. Samtidig er det ingen hindre for å lære seg å bli nokså lynrask med dette kameraet. Det bare krever litt – igjen – tid. 

Eksemplaret vi har fått teste kom utstyrt med et Summilux-M 35mm f/1.4, et objektiv som alene koster nesten 60.000 kroner. Dette er en fryd å bruke, og bildene kommer frem sylskarpe, med en svært ettertraktet «bokeh»-effekt ved åpne blenderinnstillinger (som kun er manuelle). 

Tung. Til tross for en nokså nett størrelse, veier kameraet og objektivet 977 gram. Imidlertid er det ikke så mye at det blir ugreit. I stedet forsterker det kvalitetsfølelsen. 

Ekte x-faktor

Å rasjonalisere et kamera og objektiv til nærmere 150.000 kroner er ikke det enkleste. Bilder kan kan også ta med mobilen, sier noen. Det blir litt som diskusjoner over batteridrevne klokker versus mekaniske ekvivalenter, Rolls-Royce Phantom versus Toyota Verso og IKEA versus Bulthaup på kjøkkenfronten. 

Ja, begge skanser viser henholdsvis tiden, transporterer deg fra A til Å og innreder hjemmet ditt. Men det gjøres på vidt forskjellige måter, med forskjellige opplevelser – til minst like forskjellige priser. 

Når du tar av bunnplaten, snapper opp minnekortet og plasserer det i PC-en din, vel, da får sensoren skinne videre. Ingen smarttelefon kan replikere det sterke og karakteristiske uttrykket Leicaen produserer i billedmaterialet. Printer du foto ut på skikkelig papir er det litt lettere å forstå prislappen. 

Summa summarum

M10-P er ikke splitter ny på markedet. Nylig kom en tweaket utgave av M10 på markedet. Den har enda flere megapiksler, og koster nesten dobbelt så mye. 

M10-P står fortsatt på egne ben, selv om den er to år gammel. Ser du etter mer «moderne» greier kan Leica Q være et godt (og rimeligere) alternativ. 

Få ting kan matche opplevelsen dette kameraet byr på. 

Prisen for å ha Leica M10-P hengende rundt halsen på neste utkledningshageselskap er 91.000 kroner (kun kamerahuset). Objektivet, et Summilux-M 35mm f/1.4, koster omtrent 60.000 kroner hos Leica Store Oslo. 

Premium
Design