+ mer
KLOKKEÅRET 2022: Forhåpentligvis vil det nye året kunne by på fysiske klokkemesser. Her fra Panerais stand på en tidligere messe i Sveits.  Foto: Panerai

Slik blir klokkeåret 2022

Ut med det gamle, inn med det nye – her er noe å se frem til i klokkeåret 2022.

Publisert 12. jan. 2022 kl. 11.30
Oppdatert 13. jan. 2022 klokken 15.55
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 696 ord

Åpningen av Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) var lenge å regne som starten på det nye klokkeåret. I ti år, fra 2009 til 2019, ble denne eksklusive klokkemessen i Genève avholdt i midten av januar. Et første stopp i kalenderen før den tradisjonsrike Basel-messen et par måneder senere.

De seneste to årene har ikke messer med tusenvis av besøkende fra hele verden vært et gjennomførbart format. I løpet av coronapandemien har SIHH skiftet navn til Watches & Wonders Geneva, og overdådige fysiske stands har blitt erstattet med digitale løsninger av svært varierende kvalitet. For Baselworld var 2020 enda mer dramatisk, hvor utstillerne benyttet anledningen til å permanent kutte alle bånd til messen. Snipp, snapp, snute – så fort var Basel-eventyret ute.

I år er det imidlertid duket for en storstilt retur til en fysisk messe i det sveitsiske klokke- og finanssenteret. Om ikke pandemien vil det annerledes, skal Watches & Wonders Geneva finne sted fra 30. mars til 5. april. Klokkeverdenens tidligere «nyttårsfeiring» er dermed forskjøvet til våren – men den som venter på noe godt venter definitivt ikke forgjeves.

Årets største nyhetsslipp

Utstillerlisten har nemlig aldri sett bedre ut, og aldri før har publikum vært mer sultne på en real klokkefest. Årets nykommere inkluderer Grand Seiko, Hublot, TAG Heuer og Zenith, som tidligere har vært faste innslag på Baselworld. De populære merkene havner i selskap med andre tungvektere som A. Lange & Söhne, Cartier, IWC, Jaeger-LeCoultre, Panerai, Patek Philippe, Rolex, Tudor og Vacheron Constantin. Vi forventer drøssevis med lanseringer, under det som blir årets desidert største nyhetsslipp.

SISTE SKRIK: Patek Philippes svært populære og ettertraktede referanse av Nautilus, 5711, er avsluttet. Kanskje 2022 vil by på en etterfølger. Foto: Patek Philippe

Som vanlig er forventningene ekstra store til de sveitsiske gigantene Rolex og Patek Philippe. For førstnevnte er det kanskje ikke så viktig nøyaktig hva som lanseres, for etterspørselen etter Rolex er fortsatt rundt all-time high. Mange entusiaster, samlere og spekulanter tar nok til takke med hva enn de får lov til å kjøpe fra forhandler. Men fortsatt får de færreste kjøpe noe i det hele tatt.

Hva skjer med Nautilus?

For Patek Philippe venter fansen spent på neste kapittel for den ikoniske Nautilus-modellen, som ble formgitt av den legendariske klokkedesigneren Gérald Genta på 1970-tallet. I fjor kom den overraskende nyheten om at «grunnmodellen» ref. 5711 er tatt ut av produksjon, og det uten noen umiddelbar erstatter. Sannsynligvis vil Patek Philippe snart presentere en etterfølger – men nøyaktig når og hva er foreløpig ukjent.

Mye spenning er også knyttet til et annet ikonisk design signert den nå avdøde Genta. I fjor kunngjorde Audemars Piguet at den populære Royal Oak «Jumbo» ref. 15202ST tas ut av produksjon ved årsskiftet, og erstattes med en splitter ny referanse. Sannsynligvis basert på samme grunndesign, for anledningen er 50-årsjubileet til Royal Oak, som opprinnelig ble lansert i 1972. Ettersom Audemars Piguet sa takk og farvel til klokkemesser i 2019, hersker det høy usikkerhet rundt når nyheten vil avdukes. For alt vi vet kan det allerede ha skjedd mens dette magasinet var i trykken.

HYT returnerer

RETURNERER: Klokkemerket HYT, som gikk konkurs i 2021, returnerer i 2022. Foto: HYT

2022 blir også året hvor et alternativt og nyskapende klokkemerke gjenoppstår med friske finansielle muskler og merittert ledelse. Etter å ha satt kroken på døren i fjor våres, er sveitsiske HYT nå tilbake med Davide Cerrato i sjefsstolen. Navnet er trolig ukjent for de fleste klokkeinteresserte, men den nye CEO-en er mannen som ofte tilskrives æren for den eksepsjonelt suksessfulle relanseringen av Tudor for rundt 10 år siden.

HYT er mildt sagt et annet beist. Merket ble opprinnelig etablert i 2012, basert på den spinnville ideen om å vise tiden ved hjelp av flytende væsker fremfor tradisjonelle visere. Selskapet lyktes, og hanket inn flere prestisjetunge priser underveis. I en teaser sluppet like før nyttår røper Cerrato at flytende væsker fortsatt vil ha en plass for nye HYT, men hinter samtidig om moderne design, modularitet og mindre størrelser.

Alt i alt ligger forholdene til rette for et begivenhetsrikt klokkeår – og vi skal som vanlig være din guide gjennom det hele!