+ mer
ETTERTRAKTET: Den grønne Monstera-planten er blitt ultrapopulær i norske hjem.  Foto: Dreamstime

Planten «alle» skal ha

Monstera er en monsterhit. 

Du vet de som poster veldig mange bilder av sitt eget, lyse interiør på Instagram? Kanskje med en Togo-sofa subtilt plassert i bakgrunnen. Eller en Y-stol. Uansett – den grønne planten de som oftest også har smyget inn i bildene har gått sin seiersgang på internett. Er man litt over middels bereist der kan en nesten ikke ha unngått å legge merke til praten om monstera-planten. Av noen passende nok omtalt som «bloggerplanten». 

Monstera har tatt skandinaviske hjem med storm. Spesielt under corona, hvor innetiden har gitt inspirasjon til å friske opp hjemmet. 

Dens norske navn er vindusblad (da knyttet til underarten monstera deliciosa). Opprinnelig hører den til i varmere strøk, blant tropiske skoger i land som Mexico, og bladenes karakteristiske hull er blitt til for å gjøre den mer motstandsdyktig mot stormer. I det fri kan de vokse flere titalls meter høye, klatrende på trær for å strekke seg mot det deilige sollyset. 

Men populariteten er nok ikke bare knyttet til utseendet. Monsteraen er relativt grei å ha med å gjøre, og krever ikke altfor mye stell. Indirekte lys er nok. Hva er vel ikke bedre enn det?

Ettertraktet

Ivrige planteelskere har gjort stor innsats i å gjøre sin monstera kulest mulig. På Finn.no står den dyreste (i skrivende stund) oppført til en pris på 16.000 kroner. 

De mest ettertraktede er flotte, sunne planter med hull og hvitskjær gjennom de ellers grønne, store bladene. Monstera-familien består forøvrig av 50 forskjellige arter, så det er nok å ta av – og nerde ut på.  Sjekk bare ut diverse nettforumer, hvor folk skryter av sin «avling». 

PS: Er du ikke keen på å vanne plantene selv selger IKEA en «fake» plastutgave. 

Premium