ALT KLAFFER: Code Restaurant i Barcode/Bjørvika tilbyr deilig mat, topp service og fin atmosfære. Foto: Iván Kverme

Fra null forventning til ekstase

Sjelden har Long og Short vært sikrere på sekseren enn denne gangen.

Code Restaurant

De omtaler seg selv som en klassisk restaurant med moderne tilsnitt. Vi kunne brukt de samme ordene, og vil legge til at beliggenheten og støynivået er perfekt for en forretningslunsj, maten er av ypperste klasse og servicen mer enn plettfri. Restauranten åpnet i Bjørvika i november i fjor.

Terningkast 6

Sted: Dronning Eufemias gate 18.

Pris lunsjretter: 165 - 255 kroner.

Tid før maten kom: 9 minutter.

Besøkt: 6. februar 2020.

Bortsett fra at de gledet seg til å stille sulten, var det ingen forventninger å spore hos hverken Long eller Short. Selv ikke etter å ha fått øye på eksteriøret til restauranten, skjedde det noe. En fasade som de fleste andre i Barcode: kjønnsløs blanding av glass og stål. Og et monogram på vinduet med de fire bokstavene CODE flettet inn i hverandre.

– Wow! utbryter Short idet de entrer restauranten. Det er hun som har dårligst impulskontroll av de to, og reagerer oftest før ordene har vært innom harddisken i topplokket. Men denne gangen spiller Long på det samme laget. Også hun viser umiddelbare og tydelige tegn til begeistring, allerede før en svensk servitør, som senere viser seg å gjøre en fantastisk god figur, følger dem til bordet.

SITTER SOM ET SKUDD: Omeletten er noe for seg selv med det varme ostefyllet. Foto: Iván Kverme

Salat for dem som ikke liker salat

Mindre enn ett minutt etter at duoen har bestilt drikke, står knallgodt surdeigsbrød med pisket smør på bordet. De fire halve skivene forsvinner i rekordfart, og den tilstedeværende servitøren spør om de ønsker påfyll i brødkurven. Duoen vet at det venter både for- og hovedrett og takker erfarent nei.

De velger den samme forretten; omelett med Gruyère servert med grillet og gratinert hjertesalat med jordskokk-chips.

– Omeletten minner litt som en rullet, lettstekt pannekake, men smaker mye bedre. Det silkemyke, varme ostefyllet sitter som et skudd, sier Long.

Short har begynt på hjertesalaten og er akkurat like strålende fornøyd:

– Det er mye smak. Den smaker definitivt grill, men også jordskokk-chipsen setter sitt preg på retten. Faktisk våger jeg å påstå at denne salaten er tilberedt så godt at selv de som ikke liker salat ville elsket den.

Lokalet er langt fra fullt. Long mener en av årsakene kan være at det fortsatt er en av byens skjulte restaurantperler. Musikken er dempet, og kokken på kjøkkenet jobber hardt. Stemningen er lun tross enorme vindusflater og manglende peis.

INTERIØR OG FASADE RØPER INTET: Code skiller seg ikke ut fra de andre byggene i Bjørvika - ikke før maten står på bordet. Foto: Iván Kverme

Tartar på herlig vis

De to blir sittende ganske lenge og vente på hovedrettene, men da de dukker opp og Short tar sin første bit, fastslår hun sporenstreks:

– Denne var vel verdt å vente på.

Hun har bestilt biff tartar med eggekrem, sprø løk, cheddar og syltede gulbeter med hjemmelaget fries til.

– Jeg elsker denne eggekremen. Retten er elegant og smakfull, og det er en sann glede å slippe det rå egget med en plomme som lever sitt eget liv. Jeg har fått en helt ny opplevelse på tartarfronten. Sjalottløk og revet ost er prikken over i-en.

FISKELYKKE: Fisken er perfekt stekt, og Long er nærmest euforisk. Foto: Iván Kverme

Long har, som vanlig, tatt turen i menyens våte element. Hun bestemte seg først for stekt skrei, men da servitøren informerte om at dagens rett er rødspette servert med blant annet kapers og smeltet smør svarte hun, uten mulighet for å kunne misforstås:

– Ja, takk!

Med kyndige bevegelser renser hun fisken med kniv og gaffel, tar en bit og får et lykksalig uttrykk i ansiktet.

– Fisken er perfekt stekt, sier Long, og kikker nærmest kjærlig bort på kokken inne på det åpne kjøkkenet.

– Kapers og smeltet smør til en slik rett vet jeg allerede at er godt. I tillegg passer disse minipotetene blandet med grønnkål og spinat virkelig godt til. Dette er rett og slett en deilig rett, og den er flott presentert, fortsetter hun smilende.

FARLIG GODT TILBEHØR OGSÅ: Selv brødet og det piskede smøret står til terningkast seks. Foto: Iván Kverme

Prikkfritt i alle ledd

Dessert er det ingen av dem som orker, selv om Short hadde ønsket det annerledes. Sjokoladeterrin med peanøttcrumble og tonkais må hun sørge for å få plass til ved neste besøk, uten at hun aner hva slags is hun da vil få servert. I stedet avrunder de besøket med hver sin kaffekopp. Det er oppgjørets time, både når det skal betales og konkluderes. Long tar seg av begge deler:

– Dette er den sikreste sekseren jeg har vært med på. Hvis vi skal trekke for noe som helst, hva skulle det vært?

– Ingen anelse. Selv med djevelens advokatkappe på, hadde jeg ikke funnet noe, sier Short.

For andre rosende og risende lunsjomtaler, klikk her