<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lav flåtevekst holder tørrlastmarkedet stramt

Det er stor uenighet om hvorvidt tørrlastratene skal opp eller ned. Rederne peker på at lav flåtevekst vil løfte inntjeningen fremover, mens kritikerne påpeker at et vaklende Kina til slutt vil dra ratene ned, skriver analytiker Ingeborg Almås i Clarksons.

Publisert 28. sep.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 806 ord
Gode utsikter: Flåteveksten i tørrlastsegmentet ventes å være såpass lav at den kan motbalanseres av tonnmilveksten. Det taler for et stramt marked. Bildet er fra 2003 og viser et capesize-skip som tilhørte Bergesen d.y.  Foto: Bergesen

Gjestekommentar: Ingeborg Almås, analytiker i Clarksons

Kinas medlemskap i WTO fra 2001 var starten på en formidabel opptur for tørrlastmarkedet. Det resulterte i en voldsom kontraheringsboom tidlig på 2000-tallet. 

Ingeborg Almås, Clarksons Foto: Clarksons

Etter finanskrisen ble global økonomi raskt stimulert igjen, og ordreinngangen økte nok en gang. 

I perioden 2010–2012 var flåteveksten i tørrlastsegmentet i overkant av 14 prosent pr. år, noe som bidro til svak inntjening i årene i etterkant. 

Fra 2017/18 stimulerte Kina på ny, og ratene økte, men det var først under pandemiårene at inntjeningen virkelig skulle få fart på seg igjen. Kombinasjonen av høy kinesisk etterspørselsvekst samt massiv kødannelse strammet shippingsegmentene. 

Siden den tid har sanksjoner mot Russland og store forstyrrelser i både Panama- og Suez-kanalen vært viktige faktorer.

Kan bulksektoren overkontraheres igjen?

Sannsynligvis ikke de neste årene. Nybyggingsprisene har økt med i overkant av 50 prosent siden slutten av 2020, og den globale ordreboken for handelsflåten har økt fra 7,9 prosent til 13,4 prosent i samme periode. Til sammenligning var denne på rundt 55 prosent under finanskrisen.

Ordreinngangen har tatt seg opp særlig i container-, PCTC- og LNG-segmentene, mens ordrebøkene innen tank og bulk fremdeles er moderate på rundt 12,7 prosent og 9,7 prosent. Med lange leveringstider tilsvarer det effektiv flåtevekst på rundt 2–2,5 prosent de neste årene for tørrlastsektoren.

Verftskapasiteten har falt 40 prosent siden 2008, samtidig som verdensflåten har mer enn doblet seg. I tillegg sliter verftsnæringen med tilgang på arbeidskraft, hvilket begrenser vekstpotensialet til verftskapasiteten de kommende årene.

I tillegg begynner mye av tonnasjen fra forrige kontraheringsboom å bli eldre. Gjennomsnittsalderen på handelsflåten (over 5.000 bruttotonn) er i dag 14 år. I bulksegmentet er gjennomsnittsalderen 12,2 år, fremdeles lavere enn 15 år som det var i 2008.

Men selv med vesentlig flere leveringer enn foregående år, og skraping på historisk gjennomsnittsalder, vil snittalderen komme opp mot 15 år igjen innen 2030.

På toppen av det hele øker kravene til skipene som allerede er operasjonelle, og som skal leveres. Vi står dermed i en situasjon der verftskapasiteten sannsynligvis ikke vil kunne ekspandere like kjapt som behovet for flåtefornyelse. Dermed holdes generelle nybyggingspriser høye, og verftene prioriterer å bygge skip med størst margin, fortrinnsvis ikke bulkskip.

Gjennomsnittsalder og ordrebok for tørrlastflåten Kilde: Clarkson Research Services Limited 2024

Kina – en tørrlastmastodont

I 2023 sto Kina for 41 prosent av verdens tørrlastimport til sjøs. Spesielt dominerer de importmarkedet for jernmalm, bauksitt og kull, hvor de importerer henholdsvis 75 prosent, 87 prosent og 29 prosent av verdens totaler. Kina er med andre ord en tørrlastmastodont, og det er lite som tyder på at det finnes en annen økonomi som kan overta den rollen. Så hva skjer når den kinesiske økonomien sakker ned?

Kinesisk eiendomssektor har vært i kollaps siden 2021, stålproduksjonen forventes å falle, og PMI-tallene viser tegn på økonomisk svakhet. I tillegg er det ventet at eldrebølgen og redusert urbaniseringsvekst vil påvirke den økonomiske veksten. Likevel viser offisielle kinesiske handelsdata at hittil i år har jernmalmimporten økt med 5,2 prosent, kullimporten er opp 11,8 prosent, og kornimporten har økt 6,1 prosent. Lageroppbygging og værfenomener kan forklare noe av dette, men råvarekvalitet og pris spiller også en essensiell rolle.

Det grønne skiftet vil øke viktigheten av råvarekvalitet

Samtidig som selvforsyning står høyt på kinesisk agenda, er det også et mål om å nå en utslippstopp innen 2030. Landet produserer i dag massive mengder kull, jernmalm og bauksitt internt, men kvaliteten er svært lav, og produksjonskostnaden uforholdsmessig høy sammenlignet med internasjonale alternativer. Dårlig råvarekvalitet reduserer effektiviteten, øker utslipp og forringer luftkvaliteten. Samtidig er de kinesiske tonnene typisk dyrere.

Dette har resultert i kinesiske investeringer i utlandet, som i Guinea, der råvarekvaliteten er i verdenstoppen. Her har Kina allerede bygget ut infrastruktur for bauksitteksport, og innen 2026 vil også jernmalmproduksjonen fra Simandou-prosjektet i Guinea starte. Forventet eksportkapasitet er på 120 millioner tonn årlig innen 2028, hvor det meste vil gå til Kina.

Ettersom det globale markedet med høy sannsynlighet ikke vil klare å absorbere ytterligere 120 millioner tonn jernmalm dersom kinesisk stålkonsum skal ned, må eksisterende, mindre effektiv produksjon fases ut. Den store sensitiviteten for bulkmarkedet ligger i hvor disse tonnene, som erstattes av Simandou-prosjektet, produseres.

Et realistisk scenario er at Guinea-tonnene faser ut andre internasjonale marginalprodusenter, samt noe kinesisk internproduksjon. Det vil gi en betydelig økning i gjennomsnittsdistansen.

Et lignende scenario kan spille seg ut for kull. Med vesentlig bedre kvalitet og lavere pris eksternt kan Kinas kullimport i realiteten holde seg relativt stabil, til tross for forventninger om en betydelig nedgang.

Distanseeffekter motbalanserer flåtevekst

På kort sikt vil trolig økt kapasitet i Panama-kanalen utøve press på ratene, men videre forstyrrelser i Suez-kanalen kan potensielt virke som en motvekt til dette. Til tross for avtagende kinesisk konsumvekst vil Kinas fokus på råvarekvalitet, samt global vekst i råvarer som bauksitt og agribulk, generere tonnmilvekst.

Nybyggingsprisene burde fortsette å øke som følge av verdensflåtens fornyelsesbehov. Dette vil holde flåteveksten i tørrlastsegmentet såpass lav de kommende årene at den kan motbalanseres av tonnmilveksten.

Og nettopp derfor er lav flåtevekst nok til å holde tørrlastmarkedet stramt.