Solgte før kursrally
Warren Buffett solgte seg kraftig ned i Activision før Microsoft-oppkjøpet ble godkjent i USA. Men en endelig avklaring kan fortsatt være uker unna.
18. januar i fjor gjorde Microsoft kjent sine planer om å kjøpe Activision Blizzard i en transaksjon som priset spillprodusenten til 75 milliarder dollar.
Oppkjøpet har møtt motstand fra regulatoriske myndigheter, som har fryktet at Microsoft ved et oppkjøp vil gjøre den Activision-produserte, bestselgende «Call of Duty»-serien «eksklusiv» på sin spillkonsoll Xbox om kjøpet gikk gjennom.
Men motstanden avtar. EU ga grønt lys i mai og USA fulgte etter i sommer , sistnevnte etter avtalen mellom Microsoft og Sony om at «Call of Duty» blir værende på PlayStation de neste ti årene.
Vil selge til Ubisoft
Britiske konkurransemyndigheter (CMA) er dog ikke fornøyd ennå, og utstedte tirsdag et endelig nei til den opprinnelige oppkjøpsavtalen.
Samtidig har Microsoft og Activision utarbeidet og foreslått en ny avtale som går ut på at sistnevnte selger sine skybaserte strømmerettigheter utenfor EØS-området til franske Ubisoft.
– Avtalen skiller seg i stor grad fra det som tidligere ble lagt på bordet. (...) Ubisoft vil kunne lisensiere ut Activisions innhold til hvilken som helst skybasert spilltilbyder. Dette vil gi spillere tilgang til Activisions spill på ulike måter, inklusive gjennom skybaserte flerspills abonnementstjenester, uttaler CMA-sjef Sarah Cardell i en pressemelding.
Ubisoft-aksjen har reagert svært positivt på meldingen, og klokken 14.40 tirsdag ettermiddag er den opp over 9 prosent på Paris-børsen.
Ny undersøkelse
CMA vil nå vurdere avtalen i en såkalt «fase 1-undersøkelse.»
– Dette er ikke et grønt lys. Vi vil nøye og objektivt vurdere detaljene i den restrukturerte avtalen og effekten den har på konkurranse. (...) Målet vårt har ikke endret seg – en hvilken som helst fremtidig beslutning om denne nye avtalen skal sikre at det voksende markedet for skybaserte spill fortsetter å dra nytte av åpen og effektiv konkurranse som driver innovasjon og valgmuligheter, fortsetter Cardell.
Hvis Activision-transaksjonen går gjennom, blir det som Microsofts største oppkjøp noensinne.
Partene ga i utgangspunktet seg selv halvannet år på å sluttføre avtalen, slik at fristen egentlig gikk ut 19. juli. Denne ble imidlertid forlenget til 29. august.