<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elbilprodusent med rekordtap – aksjen faller

Den kinesiske elbilprodusenten Xpeng tapte rekordhøye 2,8 milliarder yuan i andre kvartal.

Publisert 18. aug. 2023
Oppdatert 18. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
FALLER PÅ BØRS: Den kinesiske elbilprodusenten Xpeng Motors hadde et rekordtap i andre kvartal. Bildet viser en av selskapets biler foran New York-børsen. Foto: Bloomberg

Xpeng tapte 2,8 milliarder yuan i andre kvartal i år. Det er det høyeste kvartalstapet Xpeng har hatt siden børsnoteringen i august 2020, ifølge CNBC.

På forhånd var det ventet et tap på 2,13 milliarder yuan. Inntektene endte på 5,06 milliarder kinesiske yuan, noe som traff forventningene. Det var likevel en nedgang på 31 prosent på årsbasis. 

Xpeng-aksjen faller mer enn 6 prosent i før-handelen på Wall Street. Så langt i år er aksjen opp 54 prosent, etter en nedgang på hele 80 prosent i 2022.

I andre kvartal leverte Xpeng 23.200 biler, en økning på 27 prosent fra forrige kvartal og over sin egen prognose. I juli leverte selskapet 11.000 kjøretøy, en økning på 28 prosent fra måneden før.

Svak kinesisk økonomi

Elbilprodusenten opererte i en svak kinesisk økonomi med lavt forbruk, samtidig som de sto overfor knallhard konkurranse i Kina fra andre utfordrere som Nio og Li Auto , samt giganter som BYD og Tesla, ifølge CNBC.

På tirsdag annonserte den kinesiske sentralbanken sin beslutning om å senke styringsrenten for andre gang på tre måneder. Dette er et forsøk på å stoppe den akselererende nedgangen som har skapt bekymring blant investorer og økonomer.

Kina har i år satt målet for økonomisk vekst til 5 prosent, som er det laveste målet landet har hatt på flere tiår. I 2022 hadde landet et mål i BNP-vekst på 5,5 prosent, men endte på 3 prosent. Det var den laveste veksten siden 1976, med unntak av pandemiåret 2020.