<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enda en streik truer SAS

Streiketruslene hagler mot SAS inn mot sommeren. Det mangler ikke på kanselleringer heller.

Publisert 21. juni 2022
Oppdatert 21. juni 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 343 ord
DÅRLIGE NYHETER I KØ: For SAS. Foto: NTB

SAS-aksjonærer er godt vant med dårlige nyheter, og tirsdag melder Danmarks Radio (DR) at SAS-mekanikere organisert av Dansk Metal har varslet om streik fra 5. juli.

Dansk Metals forbundssekretær Keld Bækkelund Hansen mener konflikten har eskalert ved at SAS parallelt med forhandlingene har etablert to bemanningsenheter som ansetter personale til datterselskapene SAS Connect og SAS Link.

Dette får ifølge kanalen forbundssekretæren til å stille seg spørsmålet om SAS «overhodet» vil finne en løsning på konflikten.

SAS-piloter truer også

Streiken vil ramme morselskapet SAS og datterselskapet SAS Connect, som flyr mange ruter i Danmark.

Streiketrusselen fra mekanikerne kommer kort tid etter meldingen om at 1.000 SAS-piloter fra Norge, Sverige og Danmark vil streike fra 29. juni om enighet ikke oppnås. Denne striden handler primært om lønn og arbeidsvilkår og kollektivavtalen mellom SAS Pilot Group (SPG) og SAS som løp ut 31. mars.

Og SAS er ikke akkurat det eneste flyselskapet der streikefaren rår i disse dager. Tirsdag ble det for eksempel kjent at kabinansatte i EasyJet basert i Spania går ut i streik i ni dager i juli, ifølge Reuters i protest mot lave lønninger.

Tirsdag kansellerer Norwegian og Widerøe i alt 11 flygninger som følge av flyteknikerstreiken. Hos SAS går foreløpig alt som normalt.

Kansellerte fjerde mest

Samtidig var SAS flyselskapet som kansellerte fjerde mest flygninger til og fra Storbritannia i mai og starten av juni, skriver bransjenettstedet Check-In med henvisning til Telegraph, som har utarbeidet listen ved hjelp av data fra Flightradar 24 og analysetjenesten OAG.

SAS innstilte totalt 22 avganger i perioden, tilsvarende en andel på 3,4 prosent. Verstingen var Air France-KLM med 87 innstillinger, tilsvarende 1 av 20. Check-In viser til høyt sykefravær og ikke minst problemene ved Amsterdams storflyplass Schiphol.

I motsatt ende var lavprisduoen Ryanair og Jet2.com, med henholdsvis tre og fem innstillinger. Det tilsvarer en innstilling pr. henholdsvis 4.366 og 1.037 flygninger.

Telegraph har også funnet perioden med lavest risiko for innstilte fly, og rådet er å fly mellom klokken 10 og 13 onsdag-lørdag. Høyest er risikoen på søndager.

Tidligere i juni kansellerte SAS 4.000 sommeravganger, som følge av mannskapsmangel og andre utfordringer bransjen trøbler med.