Tilførselen av vestlig artilleriskyts, ammunisjon og missiler har blitt løftet frem i vestlige medier som én av Ukrainas store suksessfaktorer. Likevel har Ukraina langt mindre artillerimannskap og artilleriskyts enn Russland. Det hjelper lite med mest - om man ikke treffer.
Derfor er teknologien blant de mest potente våpen i det ukrainske arsenalet. Teknologi bestående av lokale 5G-nett, starlink-satellitter og kunstig intelligens.
I løpet av det siste året har Ukraina revolusjonert måten artillerikrig utkjempes.
Maskinlæring og 5G
Kunstig intelligens som er utviklet av selskaper i vesten, har gitt Ukraina en teknologisk fordel i forhold til Russland. Til den engelske avisen The Times uttalte forsvarskilder på juleaften, at bruken av kunstig intelligens og lokale 5G-nett, snur krigens gang på dette området. Ukrainsk artilleri er blitt mer nøyaktig, raskere. Efekten i de enkelte anslag har økt drastisk.
Finansavisen skrev nylig om lokale 5G-nett på innmarsj i Norge og sårbarheten et norsk mobilnett har . Lokale 5G-nett for militært bruk, er noe Forsvaret i Norge nå tester.
Blant programvarene med kunstig intelligens, er det produkter fra det amerikanske teknologifirmaet Palantir som løftes frem. Selskapet er eid av den republikanske milliardæren Peter Thiel.
Palantir er nært knyttet til CIA, siden CIA var med å finansiere oppstarten av selskapet. Nå har Palantir åpnet eget kontor i Kyiev.
Det er programvaren «Meta Constellation», Palantir nå har levert til Ukraina. Den samler selv etterretning autonomt om russernes posisjoner. Det gjør den ved å bruke kommersielle satellitter, varmesensorer, droner og mennesker på bakken bak linjene til Russland. Selv sivile ukrainere bidrar ved å sende inn informasjon gjennom appen E-Enemy.
Styrer Norske våpen
Programvaren «Meta Constellation» bruker kunstig intelligens til å analysere dataene og plassere riktig informasjon på et kart som fremhever de sannsynlige plasseringene til russisk artilleri, stridsvogner og tropper. En ukrainsk soldat som bruker et nettbrett, får en liste over koordinater og kan deretter rette ilden dit.
Siden det er kunstig intelligens, lærer den av hva som ender med suksess.
– For 20 år siden var militære feltetterretnings-enheter kapable til å identifisere maksimalt ti mål pr. dag. Nå kan en etterretnings-celle identifisere 300 mål pr. dag, sier pensjonert general Richard Barrons til The Times.
Norge er ett av mange land som har donert våpen som brukes mot russiske styrker langt mer presist ved hjelp av den teknologiske fordelen Ukraina nå har.
Norge har ifølge regjeringen donert rundt 160 Hellfire-missiler med tilhørende utskytnings- og ildledningsutstyr til Ukraina. 23 artilleriskyts av typen M109 med utstyr og reservedeler, samt artilleriammunisjon. I samarbeid med Storbritannia har Norge anskaffet den norske mikro-dronen Black Hornet og levert Ukraina langtrekkende rakettartilleri av typen MLRS. Videre skal Norge sammen med Danmark og Tyskland å kjøpe mer artilleriskyts til Ukraina og understøtte den amerikanskledede donasjonen av NASAMS-luftvern. Forsvaret skal også levere kjøretøy til formålet.
Ukraina har nå gjenerobret mer enn halvparten av territoriet som ble okkupert av Russland tidligere i konflikten. Eksperter peker nå på Palantirs programvare som en suksessfaktor.
– Kraften i stridssystemer styrt av algoritmer, er nå så stor, at det tilsvarer å ha taktiske atomvåpen i kamp mot en fiende med bare konvensjonelle våpen, sier Alex Karp, administrerende direktør i Palantir, til The Washington Post.
Han legger til at offentligheten lett undervurderer denne teknologien, noe Russland ikke lengre gjør.
Palantir-eier, Peter Thiel, har funnet inspirasjonen til firmanavnet i JRR Tolkiens bokunivers. Palantiri-stenene var umulige å ødelegge, kunne kommunisere med hverandre og se ting på avstand rundt hele jorden.
Navnevalget er kanskje ikke tilfeldig når vi vet at Thiel også er kjent som en venture kapitalist med teft på hva fremtiden bringer. Han var blant annet den første investoren i Facebook og var med-gründer i PayPal.