<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan ta radikalt grep «når som helst»

Rubelen styrker seg på spekulasjoner om at Russland vil gjeninnføre valutakontroll. President Vladimir Putin var onsdag i krisemøte med finansdepartementet.

Publisert 16. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord
I KRISEMØTE: Russland og president Vladimir Putin vurderer å gjeninnføre valutakontroll. Foto: NTB

Rubelen er inne i en av sine mer volatile uker hittil i år. Mandag spratt den russiske valutaen til over 100 mot dollar, sitt svakeste siden de første ukene etter president Vladimir Putins invasjon av Ukraina. 

Putin reagerte med å gi sentralbanksjefen Elvira Nabiullina skylden for rubelsvekkelsen, og på et hastemøte tirsdag satte hun styringsrenten opp 3,5 prosentpoeng til 12 prosent. Vestlige og russiske analytikere virker å være enige om at renten må enda høyere for å stanse svekkelsen, og effekten på rubelkursen var beskjeden.

Vurderer valutakontroll

Men onsdag styrker rubelen seg rundt 2 prosent til 96,32, og fra mandagens bunn på 101,75 snakker vi om en styrkelse på 5,4 prosent.

Styrkelsen skjer på spekulasjoner om at Russland vurderer å innføre valutakontroll, i et tiltak som vil ligne på det som ble vedtatt for å stabilisere finansmarkedene i tiden etter Ukraina-invasjonen. 

I et krisemøte onsdag vil Putin lytte til forslag fra finansdepartementet om at eksportører må konvertere en del av inntjeningen i utenlandsk valuta – hvorav det meste er å finne på utenlandske konti – til rubler.

– Kan komme når som helst

Blant forslagene sett av Financial Times er et krav til eksportene som å selge opptil 80 prosent av sine inntekter i utenlandsk valuta innen 90 dager etter levering. Selskaper som ikke etterlever kravet vil bli nektet subsidier fra regjeringen. 

En høytstående kilde opplyser til Reuters at regelendringer kan bli gjennomført «når som helst.»

Andre forslag inkluderer ifølge Financial Times forbud mot utbetaling av utbytte og forlengelse av lån i utlandet, kansellering av importsubsidier og innstramning av mengden utenlandsk valuta eksportører tillates å ta ut av Russland.

– Disse sakene blir ikke avgjort på noen annen måte enn med Putin, sier en av avisens kilder.

Utenlandsreserver frosset

Presset mot rubelen og russisk økonomi kommer først og fremst fra kraftig økende utgifter til krigføringen og kraftig fallende eksportinntekter.

Tall tidligere publisert av Russlands sentralbank viser ifølge Bloomberg at eksportinntektene fra olje og gass falt fra 16,8 milliarder dollar i juli i fjor til 6,9 milliarder dollar i samme periode i år. Landets handelsbalanse – grovt sett forskjellen mellom eksport og import – falt 85 prosent i årets første syv måneder sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er verdt å merke seg at Russlands sentralbank har begrenset kapasitet til å styrke rubelen, siden vestlige sanksjoner har frosset rundt 300 milliarder dollar av utenlandsreservene. Dette setter i praksis banken ut av stand til å selge dollar og euro.