+ mer
KVALITETSLUNSJ: Lunsjduoen ble positivt overrasket over den gode kvaliteten hos Fiskeriet.  Foto: Iván Kverme

Fiskeriet får Finansavisens anmeldere på kroken

I et sammensurium av spisesteder ved Youngstorget er Fiskeriet et godt valg med rene smaker, gode råvarer og hjemmelaget mat.

På Youngstorget i Oslo, ytterst i Folketeaterpassasjen, ligger Fiskeriet. I umiddelbar nærhet til Torggata som de siste årene har vokst seg frem til å bli fullstappet med diverse populære spisesteder som Oslo Street Food og Gunnars Generasjonsbar. Og ikke minst omringet av ulike, minst like hippe, barer og utesteder. Mulighetene for å bli mett på både mat og drikke i Oslogryta er store, men det er tilsynelatende få av stedene i nærheten som spesialiserer seg på fisk og skalldyr.

Fiskeriet

Delikatessebutikk og restaurant på Youngstorget. Satser på fersk fisk og annen sjømat. Dyktig kjøkken med gjennomarbeidede, klassiske retter. Etter ti år på restaurantscenen i Oslo er det fortsatt verdt å ta turen innom.

Sted: Youngstorget 2b, 0181 Oslo.

Tid før maten kom: 13 minutter.

Pris lunsjretter: 179 til 498 kroner.

Besøkt: 11. januar.

Terningkast: Fem.

Fersk fisk på disk

Fiskeriet ligger i de gamle lokalene til den tidligere, velkjente fiskebutikken til Erling Moe, som eksisterte i 75 år. I dag består konseptet av en fullverdig restaurant i tillegg til fiskebutikken. I butikkhyllene står det skagenrøre, lodderogn og frosne blinis. Og i disken ligger det diverse fisk og skalldyr på is.

– Hvis jeg bodde eller jobbet i nærområdet, hadde jeg gjerne handlet her, sier Long.

SENTRALT: Fiskeriet ligger sentralt i Oslo. Nærmere bestemt i Folketeaterpassasjen på Youngstorget. Foto: Iván Kverme

Gjennom de store glassvinduene som vender ut mot Youngstorgets brosteinbelagte plass kan ferske sjøkreps friste de forbipasserende. Long og Short blir med ett enda litt mer sultne og går inn den svarte døren, under den røde fasaden mange gjerne kjenner som Folketeaterpassasjen.

Servitøren viser lunsjduoen til et vindusbord i restaurantdelen av lokalet. De må forsere hyllemeter med delikatesser før de er fremme.

– Rett i smørøyet, sier Short og skuer bort på hva nabobordet får servert.

Det lukter deilig fish and chips.

I restauranten består menyen av både kalde og varme fiskeretter, i tillegg til et utvalg som kan bestilles som takeaway. De typiske tingene som hører til en fiskerestaurant er å finne på kartet, som blant annet fiskesuppe, blåskjell, fiskeburger, østers og reker. Og den opprinnelig unorske, men likevel velkjente klassikeren fish and chips.

Godt håndverk

Short blir fristet av den friterte varianten, og får servert fish and chips med pommes frites, remulade, sylteagurk og syltet løk. Long går for en klassisk kremet fiskesuppe.

– Servert på en seng av fries, utroper Short og gir skryt for førsteinntrykket.

KOMBINERT BUTIKK OG RESTAURANT: Fiskeriet består av både butikklokaler og restauranten som serverer lunsj og middag. Foto: Iván Kverme

Det oser av retten. Long ser på friteringen med store øyne.

– Jeg blir nesten misunnelig. Det ser fryktelig godt ut, men fiskesuppen er svært delikat den også. Akkurat sånn skal en fiskesuppe se ut.

Short minner servitøren om at lunsjduoen også bestilte noe å drikke. Ingefærbrus og alkoholfri øl. Hun beklager seg og returnerer umiddelbart.

Suppen blir servert med brød og aioli på siden. Long river en bit av brødet og dypper i den tilhørende dippen.

– Mange steder har for dårlig brød, men dette er helt perfekt. Ferskt, saftig og mykt på innsiden, sier Long fornøyd.

På den andre siden av bordet er Short godt i gang med sin britisk-ættede hovedrett.

– Jeg liker friesene. Godt saltet, med en krisp overflate og fløyelsaktig innhold. Dette kan til og med burgersteder lære av.

BORDBESTILLING: Vanligvis har Fiskeriet bestilling i baren, men i disse tider er det bordbestilling. Foto: Iván Kverme

Long er like fornøyd med sin rett og dypper brødet ned i den hvite kremen. Suppen består av to typer fisk, blåskjell og grønnsaker.

– Den har en veldig fin balanse mellom fløten og fisken, men det kunne i mine øyne smakt enda mer av sjømaten. Fisken er perfekt kokt og fennikelen gir en ekstra god smak.

– La meg også komplimentere min hvite fisk. Som på friesen er friteringen et lite høydepunkt i seg selv. Krisp og med en gyllen, nesten skinnende farge. Uten å være fettete og udelikat.

Innholdet er minst like bra, og fisken føyer seg etter Shorts kniv med største enkelhet.

Motiverende mums

Ved det andre vindusbordet nær utgangen, bak noen reoler med tilbehør, sitter et yngre kjærestepar. De andre bordene er okkupert av noen enslige, flankert av hva som tilsynelatende er en far og sønn, samt et eldre par.

Til tross for at hovedrettene hadde god størrelse, klarer ikke lunsjkameratene å dy seg når de hører hva som står på dessertmenyen. En pannacotta med karamell, banankake-crumble og sjokolade, sier servitøren.

RIKT UTVALG: Fiskedisken til Fiskeriet er full av fersk fisk og skalldyr, i tillegg til diverse grønnsaker, ferdigretter og tilbehør. Foto: Iván Kverme

Raskt kommer desserten og kaffe på det brune trebordet.

– Mektig! varsler Long.

Short lar seg ikke skremme og spiser opp hele.

– Morsom topping, som gir all den motivasjonen man trenger til å komme til bunns.

– Og ikke minst motivasjon nok til å komme seg gjennom resten av arbeidsdagen, skyter Long inn.

En verdig konkurrent

Restauranten selv reklamerer med gode råvarer og ærlig, hjemmelaget mat av ypperste kvalitet. Long og Short mener Fiskeriet holder det de lover.

– På en sommerdag er ikke beliggenheten til Fiskeriet like idyllisk som hos eksempelvis konkurrentene Solsiden eller Lille Herbern, sier Long.

Men maten gjør likevel at Long og Short allerede tenker å ta turen tilbake. Til tross for at servicen kunne vært hakket bedre. I mylderet av spisesteder i nærheten av Youngstorget er Fiskeriet et godt valg med rene smaker, gode råvarer og hjemmelaget mat basert på havets frukter.

Premium
Lørdag
Lunsjguiden