KjøpLogg inn

To japanere kutter produksjonsanslagene med en kvart million biler

Mangel på halvledere tærer på hele bilindustrien. To japanske produsenter kutter nå kraftig i produksjonsanslagene for inneværende år.

Publisert 9. feb. 2021 kl. 14.26
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 211 ord
KUTT: Honda kutter i produksjonsanslagene på grunn av halvlederkrisen. Her ved konsernsjef Takahiro Hachigo. Foto: Bloomberg

Det er stor mangel på halvledere globalt og bilindustrien er spesielt hardt rammet. For kort tid siden måtte General Motors redusere produksjonen ved fire anlegg og nå kutter de to japanske bilprodusentene Honda og Nissan i produksjonsanslagene, ifølge Reuters. 

Til tross for at begge produsentene rapporterte om oppgang i fjorårets siste kvartal kutter Honda estimatet med 100.000 biler, tilsvarende 2,2 prosent, til 4,5 millioner biler. Nissan tar enda hardere i og kutter anslaget med 150.000 biler, ned 3,6 prosent, til 4,0 millioner biler. 

«Populære modeller som selger godt er hardt rammet av halvleder-krisen. Vi har forsøkt å justere produksjonsplanene, men det var ikke nok», uttaler Seiji Kuraishi, driftsdirektør i Honda, til Reuters. 

I januar meldte bilgiganter som Ford, Toyota og Volkswagen at de må kutte i produksjonen fordi det er mangel på halvledere. En Samsung-topp melder også at mangelen på halvledere kan få store konsekvenser for telefonindustrien.

Dette er halvledere

  • Halvledere er en gruppe stoffer som leder elektrisk strøm dårligere enn metalliske ledere, som kobber, men bedre enn isolatorer, som glass.
  • Bruk av halvledere danner grunnlaget for hele den moderne mikroelektronikken.
  • Halvledermateriale inngår som en nødvendig bestanddel i komponenter som dioder og transistorer.
  • I mikroelektronikk er det vanlig at svært mange, opptil flere millioner enkeltkomponenter lages i samme brikke av monokrystallinsk halvleder, vanligvis i silisium.