<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

44 aksjer i all-time low – kun to aksjer blant topp 100 i grønt

Børsen endte ned hele 3,45 prosent. Kun sjømataksjene NTS og NRS i grønt blant børsens 100 mest omsatte aksjer. 43 aksjer endte i all-time low.

Publisert 24. jan. 2022 kl. 16.26
Oppdatert 24. jan. 2022 klokken 16.47
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 501 ord
TUNGT: Mandag var en tung dag på Oslo Børs. Foto: Magnus Skjølberg

NTS     INSR  

Stemningen surnet ordentlig på børs mandag. Hovedindeksen på Oslo Børs steg først smått, men endte ned hele 3,45 prosent til 1.142,00. Det ble omsatt aksjer for 7,7 milliarder kroner. 

Hele 44 aksjer falt til all-time low og 98 av de 100 mest omsatte aksjene endte i rødt. Børsene sørover i Europa falt også bredt mandag.

– Panikk! Boblen er punktert, men børsfall gir muligheter, sier Peter Hermanrud til Finansavisen.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets mener markedsnedgangen den seneste tiden følger det samme mønsteret som man har sett ved den første rentehevingen i tidligere sykluser.

– Markedet begynner å vakle flere måneder før den første renteøkningen ettersom markedet begynner å prise inn et strammere pengepolitisk regime. Denne perioden med konsolidering for aksjer slutter vanligvis ikke før etter at den første rentehevingen er gjennomført, sier han i en oppdatering.

– Det virker som det har gått fra å være mest rentefrykt til å være litt mer generelt «risk off», og at det nå er litt dårligere stemning generelt i markedet, sier DNB-strategen til TDN Direkt.

Oljeprisen

Brent-oljen sto da børsen stengte ned 1,6 prosent til 86,04 dollar pr. fat. WTI-oljen falt 2 prosent til 83,13 dollar pr. fat.

På Oslo Børs falt Equinor 0,1 prosent, mens Aker BP falt 3,8 prosent.

Opptur

La oss starte med det positive. Det er ikke mye å ta av i dag. 

NTS og NRS spratt opp etter at Mowi mandag morgen har flagget sin intensjon om å lansere et frivillig tilbud på alle aksjene i NTS på kurs 110 kroner, med oppgjør 50/50 i kontanter/Mowi-aksjer. Aksjene steg henholdsvis 10,5 og 5,9 prosent, mens Mowi falt 2,6 prosent.

Kampen om lakseaksjen NTS: – Sagaen er ikke over
24.01.2022 Vi snakker med analytiker Carl-Emil Johannessen i Pareto Securities om budkampen i NTS og om opprørsaksjonærene og Mowi kan få enda en konkurrent.

Investorer tror åpenbart at siste ord ikke er sagt i sagaen, og at en budkrig er i gjære. 

– Vi har blitt invitert inn av et flertall av aksjonærene i NTS til å komme med et tilbud på NTS-gruppen, så dette er en respons på den invitasjonen, sier konsernsjef Ivan Vindheim i Mowi til Finansavisen.

Nedtur

På den røde siden av skjemaet er det imidlertid nok å boltre seg i mandag. Store deler av aksjene på mest omsatt-listen endte i rødt, og indeksen endte følgelig tungt ned. 

Autostore var tidligere mandag opp etter at selskapet i en børsmelding varslet at det går videre med alle søksmål mot Ocado rundt patentkrenkelser. Men utover dagen sudde stemningen og aksjen endte ned 5,4 prosent.

Sammenlignet med toppen på 46 kroner i november er aksjen dermed nær halvert, mens kursfallet fra introduksjonskursen på 31 kroner er rundt 33 prosent.

Nordic Unmanned har nådd ny milepæl. Selskapet har nemlig tatt levering av sitt første Aerosonde-system og setter i gang med operative flygninger. Aksjen falt likevel 8 prosent.

Kahoot falt videre 9,6 prosent og er nå ned 33 prosent siden nyttår. Kjendisinvestor Tore Aksel Voldberg kjøpte seg tungt inn rundt juletider, men dumper nå aksjen på fallende kurser.

Zenith Energy melder om rekordinntjening, men aksjen falt likevel 3 prosent.

BW Offshore har signert avtale for salg av FPSO «BW Joko Tole» til et konsortium av indonesiske selskaper. Aksjen falt likevel 8,1 prosent.