<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs ser rødt

Hovedindeksen faller markant fredag. Seismikkduo dundrer ned etter nedslående beskjed fra USA (oppdatert 10.47). 

Publisert 28. jan. 2022
Oppdatert 28. jan. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 569 ord

Trenden er nedadgående på Oslo Børs fredag. I 10.47-tiden står hovedindeksen i 1.166,00, 1,4 prosent under torsdagens sluttnotering.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1.797 millioner kroner.

Utviklingen skjer i kjølvannet av nye fall på Wall Street torsdag, mens de fleste Asia-børsene steg tidligere fredag. Futureshandelen peker mot en blandet åpning i USA fredag.

Quantafuel-emisjon

Quantafuel faller 8,4 prosent til 25,66 kroner etter å ha hentet 400 millioner kroner i en rettet emisjon til kurs 25 kroner. 

I et intervju med Finansavisen torsdag kveld kalte analytiker Ivar Ryttervold i Arctic Securities tidspunktet for kapitalinnhentingen mildt sagt spesiell.

– Jeg synes timingen er veldig rar. De har i lengre tid guidet på å klare «proof of concept» på anlegget i Skive rundt årsslutt, men det har de ennå ikke fått til, sa han.

Nettoprovenyet fra emisjonen skal gå til «ytterligere vekstprosjekter», men sorteringsanlegget i Esbjerg vil kreve mesteparten. I tillegg skal noe gå til initielle investeringer i fabrikker i Dubai og Storbritannia.

Nytt PGS-krakk

PGS fortsetter nedturen, og faller over 28 prosent til 1,32 kroner etter å ha stupt 57 prosent i kjølvannet av torsdagens kvartalsrapport. På det laveste har aksjen vært nede i 1,26 kroner, som dermed er foreløpig ny «all-time low».

Analytikere frykter gjeldsberget som står foran selskapet, og DNB-analytiker Jon Masdal tallfestet i et intervju med FaTV torsdag gjeldsforfallene til fire milliarder kroner i 2022 og 2023.  Fearnley-analytiker Øystein Vaagan reagerte med å nedgradere aksjen fra hold til selg, og sendte kursmålet ned 80 prosent til én krone.

På én krone ligger også Masdal, som nedgraderte til selg i fjor høst. Lavest ligger SEB, som ifølge TDN Direkt har nedjustert fra 1 krone til 0,50 kroner og gjentatt salgsanbefalingen.

USA kansellerte lisenssalg

Seismikkollega TGS straffes også hardt i åpningen, med en nedgang på nesten 13 prosent til 91,32 kroner. Dagens nedtur for både TGS og PGS henger sammen med at en domstol i USA har stanset et lisenssalg på 80 millioner acres (rundt 323.000 kvadratkilometer) for oljeleting i Mexicogolfen. 

Lisenssalget ville ha vært det største offshore olje- og gasslisenssalget i USAs historie.

Den føderale dommeren Rudolph Contreras mener klimakonsekvensene må vurderes nøyere.

Nel utmerker seg også negativt med et fall på nesten 6 prosent, mens Kahoot trekker ned over 5 prosent. På den positive siden stiger Golden Ocean over 2 prosent.

Autostore-rally

Autostore spratt opp nesten 20 prosent de første minuttene etter at en tysk domstol vurderer Ocado-rettigheter som «sannsynligvis ugyldig», og stopper saken mot Autostore

Etterhvert har begeistringen lagt seg, og aksjen er bare marginalt opp til 23,50 kroner.

Zaptec begynte markant opp etter dagens kvartalstall, men trekkes ned av markedet og faller rundt 1 prosent. Produsenten av elbilladere venter at elbilmarkedet vil fortsette å vokse kraftig – og tosifret.

Hydrogenselskapet Everfuel stiger over 6 prosent etter kontrakt på fyllestasjon i Tyskland, i tillegg til 45 millioner kroner i støtte fra svenske myndigheter.

Foruten PGS, TGS og Quantafuel ligger John Fredriksen-favoritten Carasent høyt på taperlisten med et fall på over 7 prosent.

Oljen opp igjen

Oljeprisene trakk ned torsdag etter å ha passert 90 dollar for første gang siden 2014 dagen før. Men fredag er de tilbake på vinnersporet.

Frontkontrakten for Brent-oljen stiger 0,3 prosent til 89,62 dollar pr. fat, mens WTI-oljen stiger 0,2 prosent til 86,80 dollar pr. fat.

Spenningen mellom Russland og vestlige stormakter rundt Ukraina-situasjonen fortsetter å holde prisene oppe.

– Markedet er veldig uberegnelig på Russland/Ukraina-overskrifter. Det hersker usikkerhet rundt hva som vil skje, sier senioranalytiker Phil Flynn i Price Futures Group til CNBC.

Equinor faller 2,3 prosent, mens Aker BP er ned 2,1 prosent.