<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ekspert frykter konkursras i flere bransjer

Men hittil i år er konkurstallene de laveste på åtte år.

Publisert 14. okt. 2020
Oppdatert 14. okt. 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 322 ord
FRYKTER FOR HOTELL/RESTAURANT: Men kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode kan hittil i år glede seg over de laveste konkurstallene siden 2012. Foto: Bisnode

Konkursstatistikk fra data- og analyseselskapet Bisnode viser at 357 bedrifter gikk konkurs i september, 21,4 prosent færre enn i samme måned i fjor. 

Samtidig steg antall bedrifter tvangsavviklet av myndighetene med markante 80,9 prosent. Samlet gir dette 11,8 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger enn i september i fjor.

I de første ni månedene av 2020 har 4.179 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet, tilsvarende 13,4 prosent nedgang fra samme periode i fjor.

Antallet konkurser er ned 20,4 prosent, mot 10,4 prosent oppgang for tvangsavviklinger. 

– Til tross for coronakrise og nedgangstider opplever vi at konkurstallene hittil i år er de laveste siden 2012, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en pressemelding.

Frykter for hotell/restaurant

Ruud har ventet seg flere konkurser, uten at det har slått til så langt. 

– Kompensasjonsordningene har nok reddet mange bedrifter, men de generelle ordningene er nå avviklet. Dersom de nye ordningene som er varslet kun gjelder for noen utvalgte bransjer, vil det fort komme flere konkurser mot slutten av året, sier han. 

Ruud uttrykker bekymring for de mange bedriftene innen hotell, restaurant og tjenesteytende næringer. 

– Sistnevnte bransje er veldig utsatt for generelle nedganger i næringslivet, og de som tilbyr tjenester til næringslivet har liten glede av redusert momssats. Uten annen støtte vil det fort ramme hardt, fortsetter han.

Positivt i bygg og anlegg

Blant bransjene som bidrar positivt til konkursstatistikken hittil i år trekker kredittøkonomen frem bygg/anlegg og lagring/transport, der antall konkurser er ned hhv. 24,2 og 28 prosent fra samme periode i fjor. 

I eiendom og detaljhandel er nedgangen på hhv. 21,1 og 16,2 prosent.

Den eneste hovedbransjen som skiller seg ut med flere konkurser er – ikke overraskende – hotell/restaurant, med 7,6 prosent oppgang fra de ni første månedene i fjor. 

– Restauranter opplever reduserte åpningstider, økt bemanning og færre gjester på grunn av smittevernstiltak. Hoteller merker redusert reisevirksomhet og avlyste konferanser, så det er nok den bransjen som har vært rammet hardest av coronakrisen, forklarer Ruud.