<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det blir som å slukke brann med bensin

Oljeprisoppgangen legger press på Det hvite hus, men Ole-Rikard Hammer er usikker på om flere fat fra USA vil løse noe som helst.

Publisert 10. nov. 2021 kl. 13.45
Oppdatert 12. nov. 2021 klokken 12.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
SKEPTISK: Arctic-analytiker Ole-Rikard Hammer mener oljemarkedet har et «etterspørselsproblem», og er usikker på om flere fat fra USA vil løse noe som helst. Foto: Iván Kverme

OPEC+ besluttet i forrige uke å holde seg til planen om å fase inn produksjon på 400.000 fat pr. dag også i desember, og sto dermed imot press fra store oljeforbrukere som USA om å sette opp tempoet i produksjonsøkningen.

Siden har markedet ventet spent på om amerikanerne ville tappe av sine strategiske reserver (SPR) i et forsøk på å stagge oljeprisoppgangen. Denne spenningen ble (foreløpig) utløst tirsdag da det amerikanske energidepartementet (EIA) i sin seneste rapport tegnet bildet av et svakere marked neste år, og Det hvite hus bekreftet at man enn så lenge ikke vil frigjøre oljereserver.

EIA tar prognosene for 2022-etterspørselen noe ned, men spår samtidig et oppsving i USAs produksjon og ser oljeprisen falle fra dagens nivåer til lavt 60-tall innen utgangen av neste år.

– Slukke brann med bensin?

I sin oljeoppdatering onsdag, titulert «Slukke brann med bensin?» spør senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities om flere fat fra USA vil bidra til å balansere oljemarkedet.

«Det fundamentale spørsmålet er om det å prøve å stagge prisene med høyere tilbud vil hjelpe hvis oppsvinget er etterspørselsdrevet, noe vi (prinsipielt) mener det er», skriver han.

«Fra vårt ståsted er det mest bemerkelsesverdige tallet i EIA-rapporten at global etterspørsel ble estimert til å nå 98,9 millioner fat pr. dag i oktober, hvilket så å si betyr paritet med den «gamle» 100 millioner fat-referansen (selv om EIAs grunnlag er rundt én million fat pr. dag over IEA). Skulle oljeprisene falle bare på grunn av høyere tilbud, vil det bare tjene til å løfte raffinerimarginer i dagens marked og gjøre enhver prislettelse kortvarig», fortsetter Hammer.

– Trenden er oppadgående

Arctic-analytikeren mener at det overraskende lagertrekket i tallene fra American Petroleum Institute (API) understreker «etterspørselsproblemet».

«Raffinerivedlikehold bidrar til å forklare den stramme produkttilbudssiden, men et så ensartet fall skjer neppe uten at sterk etterspørsel også er en faktor», fortsetter han.

Hammer mener den langsiktige trenden for oljeprisen er oppadgående, men med en risiko for svingninger underveis.

«Merk at bekreftelsen fra USA om at SPR ikke frigjøres nå utløste en kraftig oljeprisoppgang tirsdag kveld. Videre oppgang vil legge press på Det hvite hus til å handle. Med politikk og vær lurende i bakgrunnen, er volatiliteten nødt til å øke. Et stramt fysisk marked har likevel lagt et sterkt gulv», skriver han.

Onsdag ettermiddag har oljeprisene roet seg ned, og frontkontrakten for Brent-oljen er bittelitt ned i dagens handel til 84,70 dollar pr. fat. WTI-oljen er ned 0,5 prosent til 83,75 dollar pr. fat.