<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kryptoklovnen finansiert av Skype-gründer

De virkelig store pengene bak Alameda Research, søsterselskapet til den fallerte kryptobørsen FTX, kom fra Skype-grunnlegger Jaan Tallin.

Publisert 8. des. 2022
Oppdatert 8. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
HELDIG STARTKAPITAL: En søkkrik medgrunnlegger av Skype lånte over 100 millioner dollar til 43 prosent rente til Sam Bankman-Fried og hans Alameda research. Det ble opptakten til en av historiens største selskaps-kollapser. FOTO: Bloomberg

Medgrunnleggeren av Skype, Jaan Tallinn, skal i følge nettstedet Semafor være én av de som sto bak gigantinsprøytingene av kapital i Alameda Research i 2018. Men pengene krevde han raskt tilbake da han oppdaget at Sam Bankman-Fried overhodet ikke hadde kontroll på noe som helst.

I januar 2018 fikk Alameda låne verdier for over 1 milliard kroner i kryptovalutaen Ether av Tallinn, til 43 prosent rente.

Null kontroll

Semafor beskriver en horribel start for Alameda.  Det hele utviklet seg både klønete og uprofesjonelt fra første stund. Totalt fravær av riskovurderinger og kontroll førte til enorme tap og penger som forduftet.

Raskt fikk Tallinn nok.

Alt i mars 2018 dukket Tallinn opp i Alamedas hovedkontor for å kreve lånet med renter innfridd av Bankman-Fried. Dette skal ha ført med seg at ansatte i Alameda allerede da forsøkte å overtale investoren om å fjerne Bankman-Fried fra lederstillingen i Alameda.

I en epost til Semafor skriver Tallinn:

«Hovedårsaken til at jeg krevde lånet innfridd, var at det så ut til at Sam hadde skaffet til veie annen finansiering og ikke trengte lån fra meg lengre.»

Tumultene og vannstyret sørget også for at over halvparten av de ansatte forsvant ut dørene etter å ha fått nok.

Sam Bankman-Fried er den som har tatt det største tapet på én dag på Bloombergs index i historien. Formuen falt med 94 prosent til gjenstående rundt 1 milliard kroner i november måned da både kryptobørsen FTX og Alameda Research, FTX egen tradingdesk kollapset.

Denne uken ble det kjent at kryptoklovnen hevder han nå bruker av sin siste gjenværende million kroner.