<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Farlig nær en militær krig

Hedgefondforvalter Ray Dalio frykter konsekvensene om et republikaner-kontrollert Representantenes Hus vedtar en lov som støtter Taiwans uavhengighet.

Publisert 16. nov. 2022
Oppdatert 16. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
FØRSTE MØTE: Mellom USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

USAs president Joe Biden tonet ned bekymringen for Kinas Taiwan-politikk i kjølvannet av sitt første møte med president Xi Jinping, men hedgefondforvalter Ray Dalio ser ikke ut til å være beroliget.

Bare forestillingen om at Kina og USA er «farlig nær en militær krig» har ifølge milliardæren skadelige effekter på verden og paralyserer aktivitet, går det ifølge Bloomberg frem av en artikkel han publiserte på LinkedIn onsdag.

Frykter 2024-25

«Muligheten for krig gjør at Kinas lederskap prioriterer selvforsyning fremfor kostnadseffektivitet, noe som også skjer i USA. Dette er ikke bra for veksten», skriver Bridgewater Associates-gründeren, og viser til at de to landene allerede er «i krig» om handel, teknologi, geopolitisk innflytelse og økonomi.

TAIWAN-FRYKT: For Ray Dalio. Foto: NTB

Dalio har hørt at det skal være «en viss mulighet» for at et republikaner-kontrollert Representantenes Hus vil sende gjennom en lov som støtter Taiwans uavhengighet, noe som «veldig sannsynlig» vil lede til en slags militær konflikt med Kina.

«Det faktum at dette er en mulighet, om den materialiserer seg eller ikke, har skadelige konsekvenser. 2024-valgene i USA og Taiwan, japansk opprustning og sannsynligheten for et tøffere økonomisk klima rundt denne tiden gjør 2024-25 til en spesielt risikabel periode», fortsetter han ifølge nyhetsbyrået.

– En farlig storm

Den økte spenningen mellom Kina og USA er ifølge Dalio blant de åtte store utfordringene som skaper en «farlig storm» for Kinas nye lederskap. Investoren tror dette nye lederskapet vil fremstå mer enhetlig under Xi, vise mer makt og øke støtten til statskontrollerte økonomier heller enn frie markeder.

Samtidig drar han frem at Kinas eiendoms- og gjeldsproblemer nå har passert det finansielle systemet, inn i økonomiens ryggrad, og at dette i beste fall vil ta 2-3 år å ordne opp i.

Dalio skriver ifølge Bloomberg videre i LinkedIn-artikkelen at corona er et problem for landet, gitt den lave vaksinasjonsgraden blant eldre og de utilstrekkelige medisinske ressursene.