<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Da kan Putin trykke på atomknappen

Ukraina har vært tydelige på at landet vil gjenerobre Krim-halvøya. I så fall kan konsekvensene bli dramatiske, tror svensk forsker.

Publisert 9. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord
VIL FORSVARE KRIM: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

I en sjelden uttalelse tidligere denne uken åpnet Russlands president Vladimir Putin for at Ukraina-krigen han startet for mer enn ni måneder siden kan bli en lang prosess.

Putin karakteriserte samtidig risikoen for en atomkrig som «økende», men la samtidig til at Russland ikke vil komme med hensynsløse trusler om bruk av slike våpen.

– Vi har ikke blitt gale, vi forstår hva atomvåpen er. Vi har disse midlene i mer avanserte og moderne former enn enhver annen atommakt. Men vi vil ikke løpe rundt i verden og vifte med dette våpenet som en kniv, sa presidenten ifølge Reuters.

– Det må ende på Krim

Dette kan imidlertid endre seg hvis Ukraina prøver å gjenerobre Krim-halvøya, slik senior presidentrådgiver Mykhailo Podoljak tvitret om sent i november. 

«Det som startet på Krim, må også ende der. Det finnes ingen annen måte å tvinge kleptomane til å respektere internasjonal lov på enn en rettssak der det moderne FN ble grunnlagt», skrev han.

Tweeten føyer seg inn i rekken av signaler de siste månedene om at Ukraina har ambisjoner om å ta tilbake halvøya Russland annekterte i 2014. Forskningsleder Jan Hallenberg ved Utenrikspolitisk Institutt i Sverige mener en realisering av disse ambisjonene kan få stygge konsekvenser.

– Hvis Ukraina prøver å ta Krim-halvøya, øker risikoen for at Vladimir Putin bruker masseødeleggelsesvåpen. Trusselen om slik bruk vil øke, sier han til Expressen.

– Neppe før sommeren

Klas-Göran Karlsson, professor i historie og Russland-ekspert ved Lunds universitet, uttaler til samme avis at Krim er en større symbolsak for Russland enn Donetsk, Luhansk og Kherson.

– Det vil bli gjort en stor innsats for å forsvare Krim, sier han og åpner for at dette kan være utløseren for en større mobilisering.

Tidligere denne uken hevdet pensjonert general Arne Bård Dalhaug overfor Dagbladet at ukrainerne neppe vil være i stand til å innta Krim før sommeren. 

– Da må krigen gå veldig bra for Ukraina og svært dårlig for Russland, men det tror jeg ikke vil skje. Vi kan få en fastlåst konflikt med lav intensitet som kan vare i mange år. Hvis Ukraina skal lykkes i å ta tilbake Krim er de avhengige av et større militært gjennombrudd. Men det skjer nok neppe før etter vinteren, sa han.