+ mer
VALGETS KVAL: En gjennomsnittlig sjøhytte i Norge koster i år 10,2 millioner kroner. For det kan du få ganske mye om du ser ut av landet. Foto: Getty

Så mye mer får du i utlandet på et norsk hyttebudsjett

En hytte ved sjøen i Norge koster i 2021 i snitt 10.2 millioner kroner. Det er mye penger for kalde sommere, når du kan sikre seg ditt eget lille slott i Italia, Frankrike eller Spania. Her er de digge eiendommene du kan få for de samme pengene.

Ingenting får nordmenn til å ville kjøpe noe så mye som å ikke få lov å bruke dem. Fjorårets hytteforbud ble startskuddet for en ellevill kamp om de beste objektene både til land og til sjø. Dermed kan det bli både dyrt og vanskelig å sikre seg en eiendom ved sjøen i Norge, både i sommer og en lang stund fremover. For det er rett og slett lite til salgs. Og det som er til salgs er dyrt. I snitt må du ut med minst 11 millioner kroner, når denne artikkelen forfattes. Og det er noen få billige enheter med lite finesser utover kort vei til havet som trekker ned. Du kan fort regne med å blåse 20 millioner kroner på en ferieeiendom i Norge i år.

Og er det egentlig verdt det. Sur vind og noen kalde sommermåneder, og 9-10 måneder i brakk med vedlikeholdsbehov.

Ja jøss, det er kjekt å finne frem vimpelen med familievåpenet på og la det vaie på Tjøme, så alle vet at senioranalytikeren med opsjoner i familiefirmaet er på plass med både plattgatter og ny kone. Men hadde det kanskje vært like greit å sett utenfor landets grenser. For vel er det flott å drikke melk fra norske meierier mens du ser Goldfishen duppe i badevann som holder minst 16 grader og vente på regnet. Du kan også gi blaffen i alt og skaffe deg et feriehus i utlandet.

Spørsmålet er, hva får du egentlig for prisen av en grei norsk sjøhytte?
Uten å røpe for mye, du får ganske mye.

Frankrike

FRANKRIKE: 20 minutters kjøring fra flyplassen i Nice ligger dette stenhuset, med 223 kvadratmeter boltreplass, 2 mål tomt, svømmebasseng og 5 soverom. Prisen er knappe ti millioner kroner <strong>Foto: Frank Knight</strong> (1 / 3)
FRANKRIKE: 20 minutters kjøring fra flyplassen i Nice ligger dette stenhuset, med 223 kvadratmeter boltreplass, 2 mål tomt, svømmebasseng og 5 soverom. Prisen er knappe ti millioner kroner Foto: Frank Knight

Nordmenn elsker Frankrike. Og veien dit er etter hvert blitt kort og, med daglige flyavganger til flyplasser som Nice og Bordeaux. Dermed er det kanskje ikke så rart at stadig flere nordmenn også kjøper eiendommer der. I 2020 var det nesten 5.000 nordmenn registrert med eiendom i Frankrike, og det blir stadig flere. En av dem som bor der på heltid er eiendomsmegler Fredrik Lilloe, som i en årrekke har formidlet noen av Syd-Frankrikes beste eiendommer til dem som måtte ha midler og lyst. Han er eier og sjef for eiendomsmeglingsforetaket Knight Frank French Riviera, som har satt flere prisrekorder i Frankrike de seneste årene.

FRANKRIKE: I valbonne, ca 30 min kjøring fra flyplassen i Nice, finner du denne eiendommen. Med gåavstand til golfbanen finner du 181 kvadratmeter feriehus med svømmebasseng, flere soverom og fire mål tomt. Prisen er på ca 13 millioner kroner <strong>Foto: Frank Knight</strong> (1 / 3)
FRANKRIKE: I valbonne, ca 30 min kjøring fra flyplassen i Nice, finner du denne eiendommen. Med gåavstand til golfbanen finner du 181 kvadratmeter feriehus med svømmebasseng, flere soverom og fire mål tomt. Prisen er på ca 13 millioner kroner Foto: Frank Knight

Lilloe er klar på at du kan få temmelig mye for pengene, om du velger bort den norske skjærgården til fordel for Frankrike.

– Rivieraen er sammenlignbar med den norske skjærgården prismessig. Men istedenfor Norge er du altså på rivieraen. Her kan du også leie ut og få 7-8 prosent årlig avkastning. Sånn sett er det mer attraktivt, sier han.

MEGLER: Fredrik Lilloe har spesialisert seg på dyre eiendommer på Rivieraen. Han mener du kan få mye for pengene, om du har et norsk skjærgårdsbudsjett. Foto: Knight Frank

Han forklarer at nettopp Rivieraen, altså Middelhavskysten i det sørøstlige hjørnet av Frankrike - også kjent som Cote d'Azur - er populært blant norske investorer, sammen med naturlig nok Provence, som mange har et romantisk forhold til.

NICE: Om du dobler budsjettet kan du derimot sikre seg dette townhouset i hjertet av Vallauris, hvor blant annet Picasso pleide å henge. 475 kvadratmeter på knappe et halvt mål tomt, men med alt du trenger av soverom og svømmebasseng og stil. Prislapp? Ca 23 millioner kroner <strong>Foto: Frank Knight</strong> (1 / 5)
NICE: Om du dobler budsjettet kan du derimot sikre seg dette townhouset i hjertet av Vallauris, hvor blant annet Picasso pleide å henge. 475 kvadratmeter på knappe et halvt mål tomt, men med alt du trenger av soverom og svømmebasseng og stil. Prislapp? Ca 23 millioner kroner Foto: Frank Knight

For Frankrike er tross alt romantikkens land. Kjent for overdådige slott, gamle menn med gamle biler og unge koner, søt frokost, smørrige viner, og velfødde politikere som kjeppjages av folk i gule vester.

Dysfunksjonelt og samtidig så deilig.

Vi har altså tatt utgangspunktet i hva du må betale for en norsk hytte ved sjøen, som i skrivende stund koster godt over 10 millioner kroner i snitt.

– Starter du i Provence med det budsjettet får du veldig mye for pengene. Da snakker vi stenhus med fem soverom, sier han.

Han viser videre til Valbonne, som er et populært område, i likhet med Antibes og Cannes. Kort reisevei fra Nice flyplass til egen luksus.

– Én million euro gir et fire soveroms hus, kanskje med 1-2 mål tomt. Da kjøper du litt mer fra lokalbefolkningen og må pusse opp, men det velger mange å gjøre uansett. Om du skal ha en bra adresse må du ofte også beregne å pusse opp.

FRANKRIKE: Denne Antibes-villaen byr på 200 kvadratmeter boligmasse, svømmebasseng, 1,5 mål tomt og havutstikt. Prisen er noe høyere enn snittet på finn.nos skjærgård, og ligger på ca 18 millioner kroner <strong>Foto: Frank Knight</strong> (1 / 3)
FRANKRIKE: Denne Antibes-villaen byr på 200 kvadratmeter boligmasse, svømmebasseng, 1,5 mål tomt og havutstikt. Prisen er noe høyere enn snittet på finn.nos skjærgård, og ligger på ca 18 millioner kroner Foto: Frank Knight

Han mener argumentet om utleie er attraktivt for mange.

– Er du i riktig område kan du gå inn med 20 prosent, og så holde lånet og driften betjent med utleie når du ikke bruker eiendommen selv. Sesongen her er vesentlig lenger enn i Norge, og mange ønsker å leie her, forklarer han.

Men der det norske byråkratiet har gjort enhver eiendomstransaksjon til en relativt avslappet affære, godt sikret av et strengt regelverk, kvier mange seg for å putte surt opptjente midler i et system man ikke kjenner like godt.

– Hvor komplisert er det å kjøpe i Frankrike?

– Kjøper du av en norsk megler er det åpenbart ikke så vanskelig, ler han, før han fortsetter

– Det er egentlig ganske enkelt. Enten kan megler hjelpe deg å finne et objekt, eller så finner du en megler som har et interessant objekt. Så er det A til Å herfra. Det skal være problemfritt. Meglere i Frankrike tjener veldig godt, så det skal man på en måte få mye for pengene for.

Han forteller at interessen for eiendom i Frankrike, i likhet med hyttemarkedet i Norge, har vokst det siste året.

– Vi holder mye virtuelle visninger, og det fungerer ganske bra. Nå kan du jo finne alt på nett og det er ikke så veldig komplisert. Så komprimerer vi det gjerne ned til 4-5 eiendommer.

SPANIA-MEGLER: Håkon Solheim, daglig leder i Buy In Spain. Foto: Buy In Spain

Spania

Like sør for Frankrike ligger «Syden», også kjent som Spania – nordmenns absolutte feriefavoritt.

Da det forhatte hytteforbudet ble innført, var det ikke bare nordmenn med hytte på fjellet som ble rammet, men i vel så stor grad eierne av feriebolig Spania. Og dem er det blitt ganske mange av.

Ifølge tall fra SSB hadde 27.000 skattytere registrert eiendom i Spania i fjor, og den skattemessige verdien var satt til 11 milliarder kroner.

Og mens fjellhytteeierne måtte tåle noen uker med forbud, har nordmenn med feriehus i Spania måttet vente i spenning et helt år. Markedet stoppet opp og det ble spådd et potensielt kraftig prisfall.

Men for dem med cash til overs, som bare venter på å handle feriehus med gangavstand til stranden på billigsalg, blir sannsynligvis skuffet.

« Markedet har imidlertid holdt seg bedre enn fryktet »
Håkon Solheim

– I mars i fjor fryktet mange at det skulle bli en prisnedgang, spesielt i de kystnære områdene som Alicante og Malaga-området hvor 95 prosent av nordmenn kjøper, sier Håkon Solheim, daglig leder i Buy in Spain.

– Markedet har imidlertid holdt seg bedre enn fryktet. Innen bruktmarkedet er det nok litt nedgang, men ut ifra de rapportene vi har sett, er det under 5 prosent i snitt.

Han sier at i alle nyboligprosjektene de har vært involvert i har utbygger beholdt prisene.

Solheim mener noe av årsaken er at mye av prisfallet ble tatt i etterkant av 2008, da prisene falt etter å først ha nådd rekordnivåer frem mot finanskrisen.

– Det var en ordentlig opprensking etter finanskrisen, og typiske ferieeiendommer i Spania viser seg å ikke være særlig høyt belånt. Det finnes enkelttilfeller der noen har måttet selge med større rabatt, men det har vært sjeldent, sier han og legger til:

– Bankene i Spania har vært beinharde. Det er ikke snakk om å få avdragsfrihet. Antallet transaksjoner har gått veldig ned, men tross det, har prisene holdt seg bra.

Men selv om man kanskje ikke får leilighet i Malaga, praktbolig i Marbella eller penthouse i Alicante direkte billig, tror han det er et potensial å hente ut.

– Jeg vil ikke brukt ordet kupp i dette markedet, men i et større perspektiv har man et prisnivå i dag som er cirka 30 prosent lavere enn i 2008, altså 13 år tilbake. Dagens prisnivå er egentlig nærmere det man så i 2004 – før den kraftige prisstigningen.

SPANIA: Nybygd villa i Rio Real, Marbella - Costa del Sol. I underkant av 200 kvadratmeter, badebasseng, 4 soverom og 4 bad. 12 millioner kroner. <strong>Foto: Altavista Property</strong> (1 / 3)
SPANIA: Nybygd villa i Rio Real, Marbella - Costa del Sol. I underkant av 200 kvadratmeter, badebasseng, 4 soverom og 4 bad. 12 millioner kroner. Foto: Altavista Property

– Priseksplosjonen man har sett på fjellet og i sjøhyttemarkedet vil gjøre at enkelte vil se på alternativene. Før fikk du mye bra for 3 millioner i fjellet. Det gjør du fortsatt i Spania, men er vanskeligere å finne i Norge.

Og mens feriebolig og opphold i utlandet gjennom spesielt den kalde og mørke sesongen har vært forbeholdt den eldre og mer fleksible garde, tror Solheim pandemien også kan ha bidratt til at folk ser på utenlandseiendom annerledes enn før.

Det finnes en kjøpergruppe på 200 millioner mennesker fra Tyskland, Storbritannia, Skandinavia og Belgia som har fått en mer fleksibel arbeidshverdag.

– Fra å tidligere kanskje kun bruke stedet 5-6 uker i året, kan man nå i tillegg til feriene være der i hele november og februar og jobbe fra Spania. Det blir interessant å se om dette vil påvirke markedet.

– Men selv om vi tror at mange kjøp av eiendom i Spania er en god investering, må vi ikke glemme at de fleste kjøper av hensyn til økt livskvalitet.

Solkysten

For Spania handler om sol, tapas og vin. Et avbrekk fra kalde Norge og et land hvor den - igjen- nye folkesporten golf kan spilles store deler av året. Og det er mye som tyder på at folk er på vei tilbake.

Eiendomsmegler Knut Helge Nordbotn i Perfect Marbella, med mer en 20 års erfaring på Solkysten, har tatt pulsen på en av nordmenns favorittdestinasjoner i mange år. Han forteller at fjoråret som forventet var ganske spesielt.

Ifølge Instituto Nacional de Estadistica, som er Spanias svar på SSB, falt eiendomssalget med nær 18 prosent i fjor som følge av pandemien.

Likevel opplevde markedet en rekyl mot slutten av året, sier Nordbotn.

MARBELLA-VETERAN: Knut H. Nordbotn, eiendomsmegler og eier av Perfect Marbella. Foto: Perfect Marbella

I desember økte antallet transaksjoner med 9,1 prosent mot samme måned året før, og i Andalucia, som utgjør den sørligste delen av den iberiske halvøy økte antallet salg med 4 prosent.

Det er fortsatt de bynære eiendommene som er mest populære, mens mer rustikke boliger utgjorde nær 16 prosent.

– Vi ser at salget av nye boliger representerer en økning på 12,6 prosent, mens salget av bruktboliger økte med 1,6 prosent i årets siste måned. Dette er gode nyheter. Med tanke på hvilke konsekvenser coronaen fikk de første månedene i året, er det hyggelig å se at markedet viser tegn til bedring nå.

– Er kjøperne tilbake nå som det går mot lettelser i restriksjonene?

– Vi ser en økning, men de fleste norske kunder som har tatt kontakt har utsatt sine reiser nedover. Derfor tror jeg det blir travelt når det åpner helt opp igjen, sier Nordbotn.

En av de store endringene er at til tross for at folk ikke har hatt mulighet til å reise ned, blir visningene gjennomført med digitale hjelpemidler. Nordbotn sier noen objekter er solgt over video, mens kundene blir geleidet gjennom boligen av megler.

– De seneste to månedene har jeg opplevd enorm aktivitet i markedet på Costa del Sol. Det var uventet, gitt det året som har vært, sier han.

MARBELLA: Penthouse i Marbella på 195 kvadratmeter og ytterligere 50 kvadratmeter terrasse. 5 soverom, 4 bad og felles badebasseng. Pris: 9,5 millioner kroner. <strong>Foto: Perfect Marbella</strong> (1 / 3)
MARBELLA: Penthouse i Marbella på 195 kvadratmeter og ytterligere 50 kvadratmeter terrasse. 5 soverom, 4 bad og felles badebasseng. Pris: 9,5 millioner kroner. Foto: Perfect Marbella

Mallorca

Ikke langt unna spanskekysten har Mallorca har det seneste tiåret seilt opp som en feriefavoritt blant nordmenn, blant annet for sine utallige hvite strender, natur og gode treningsfasiliteter enten du spiller golf eller sykler. Men ifølge eiendomsmegler og Mallorca-spesialist Bjørn Kraft i Kraft Properties, er øya også et av de heteste ferieboliginvesteringsmarkedene om dagen.

Han bistår norske kunder i «high-end»-segmentet med eiendomssøk, kjøp og finansiering av noen av øyas dyreste boliger.

– Det som gjør Mallorca så attraktivt, først og fremst, er at det er sikkert. Det finnes ikke organisert kriminalitet, det er 320 soldager i året og eiendomsmarkedet er godt regulert, sier Kraft.

Det har gjort øya attraktiv for kjøpere over hele Europa på jakt etter feriebolig i det øvre prissjikt.

– Det går eiendommer for 10, 20, 30 og 50 millioner hver dag her nå. Det er sveitsere og tyskere primært som kjøper, mens nordmennene er helt borte, sier han.

MALLORCA-SPESIALIST: Bjørn Kraft, eier og daglig leder i Kraft Properties Mallorca. Foto: Kraft Properties

Kraft er kanskje partisk, men for alle som har besøkt øya, vet at Mallorca kan by på det meste. Vannet er krystallklart, øya har 262 strender, 22 golfbaner og utallige tennisanlegg – ikke overraskende siden Mallorca er hjemstedet til Rafael Nadal.

Mulighetene er gode for dem som ønsker å gå tur i fjellet eller for sykkelentusiaster, med milevis med gode sykkelveier og lite trafikk.

Også for den kulturelle anti-turisten er det mer enn nok å se, med små pittoreske landsbyer og et innland som byr på mer tradisjonell mallorcansk bebyggelse.

Dette preger også ferieboligmarkedet, som spenner fra fresht og nordisk hvitt, til rustikke og mer tradisjonelle «fincaer».

MALLORCA: Leilighetsprosjekt med sjøutsikt sørvest for Palma, Mallorca. 1 til 4 soverom, private og felles basseng, garasje, heis og boder. Pris fra 3 til 25 millioner kroner. <strong>Foto: Kraft Properties</strong> (1 / 3)
MALLORCA: Leilighetsprosjekt med sjøutsikt sørvest for Palma, Mallorca. 1 til 4 soverom, private og felles basseng, garasje, heis og boder. Pris fra 3 til 25 millioner kroner. Foto: Kraft Properties

Kraft mener noe av det som skiller Mallorca fra Spania er at boligmarkedet er mer ordnet og strengere regulert. Mye av den voldsomme utbyggingen man har sett i og rundt de mest populære feriedestinasjonene på fastlandet forekommer ikke, ifølge ham.

– Mallorca er spesielt populært i Tyskland, og tyskerne skal ha orden på sakene, og setter på mange måter standarden i eiendomsmarkedet.

Klimaet spiller også en viktig rolle. Med behagelig temperatur året rundt er Mallorca mer enn en sommerdestinasjon, som ifølge Kraft bidrar til at prisnivåene har holdt seg jevnt. Også gjennom fjoråret.

– Under pandemien har mange kjøpere fra hele Europa vært aktive, men få eller ingen fra Norge. Nordmenn har i større grad fokusert på hyttemarkedet i Norge. For nye prosjekter på Mallorca, med god beliggenhet, har prisene har vært stabile og også solgt for prisantydning gjennom pandemien, sier Kraft.

MALLORCA: Santa Maria landsted. Stor eiendom på 35 mål, parkmessig opparbeidet tomt, 5 soverom, garasjer og stort basseng med fantastisk utsikt. Prisantydning 29 millioner kroner. <strong>Foto: Kraft Properties</strong> (1 / 3)
MALLORCA: Santa Maria landsted. Stor eiendom på 35 mål, parkmessig opparbeidet tomt, 5 soverom, garasjer og stort basseng med fantastisk utsikt. Prisantydning 29 millioner kroner. Foto: Kraft Properties

Fraværet av nordmenn og europeere generelt kan gi kuppmuligheter.

– Eiendom på Mallorca relativt sett er omtrent 20 prosent billigere enn før pandemien sammenlignet med hytteprisene i Norge. På Mallorca har prisene stått på stedet hvil i 2020.

Han tror lettelsene i reiserestriksjonene og fraværet av karantene vil føre til et stort press på øyas eiendomsmarkedet.

– Det er absolutt fortsatt muligheter til å gjøre et meget godt kjøp, men potensielle kunder bør posisjonere seg nå slik at de er klare når det er mulig å reise. Det kommer til å bli mange flere kunder enn objekter på markedet siden nybygg er såpass regulert på Mallorca, og prisene vil stige betraktelig, spår han.

– Vi har hatt flere kunder som på fem år har doblet pengene sine – og den trenden tror vi definitivt vil fortsette, legger han til.

– Hva får man for 11 millioner på Mallorca?

– Da kan du få en luksusleilighet på 120 kvadratmeter , 3-4 soverom, 2-3 bad, nytt bygg eller fullstendig nyrestaurert leilighet og badebasseng. Med beliggenhet i et godt strøk med fin sjøutsikt og stor terrasse.

MALLORCA: Son Normanna tradisjonell finca med tomt på 21 mål. Ligger på en bakketopp med sjelden vid utsikt. Høy standard, 5 doble soverom og stort bassengområde med bassenghus. Prisantydning: 49 millioner kroner. <strong>Foto: Kraft Properties</strong> (1 / 2)
MALLORCA: Son Normanna tradisjonell finca med tomt på 21 mål. Ligger på en bakketopp med sjelden vid utsikt. Høy standard, 5 doble soverom og stort bassengområde med bassenghus. Prisantydning: 49 millioner kroner. Foto: Kraft Properties

– Er det nødvendig å hyre inn advokat før kjøp?

– Ja. Vi anbefaler på det sterkeste å bruke profesjonell juridisk hjelp, og det bistår vi med. Lovgivingen og skatteregler ved kjøp av eiendom på Mallorca er ganske annerledes enn i Norge og det finnes flere potensielle skattemessige fallgruver.

Italia

– Du får ganske mye for én million euro. Du får veldig mye for langt under det og, sier Gabriella Chow Bohnenblust, eiendomsfinner for Casa Bel Sole.

Italia har vært en feriefavoritt for nordmenn i mange år, og de seneste årene har vi også begynt å kjøpe feriebolig i det støvleformede landet. Og selv om man kan lese gladsaker om både Sardinia og kysten vest for Roma, er det Toscana som er klart mest populært. En av Italias mest kjente regioner, romantisert i litteratur, scene og skjerm. Tiltrekkende for sitt slående vakre landskap, restauranter, kultur og rike tilbud av vin.

ITALIA: Denne eiendommen i Toscana er på 170 kvadratmeter, har eget basseng, flere soverom, et mål tomt og er nylig restaurert. Prislappen er på rett over 5 millioner kroner, før omkostninger <strong>Foto: Casa Bel Sole</strong> (1 / 2)
ITALIA: Denne eiendommen i Toscana er på 170 kvadratmeter, har eget basseng, flere soverom, et mål tomt og er nylig restaurert. Prislappen er på rett over 5 millioner kroner, før omkostninger Foto: Casa Bel Sole

– Alle vil jo dit. Så oppdager de hvor dyrt det er, og da ser de fort på andre regioner og, sier hun.

Likevel, om man legger målestokken på 10 millioner til grunn er det mye å hente på å kikke i Toscana.

– For under den summen får du et gårdshus, altså et italiensk steinhus. Da snakker vi fullt restaurert, med svømmebasseng, nye bad og fire soverom, forklarer hun.

ITALIA: Denne villaen i byen Cetona i Siena i Toscana er på 364 kvadratmeter. Eiendommen består av seks bygninger på totalt 450 kvadratmeter, med 15 mål tomt, svømmebasseng og egen olivenlund. Prislappen er rett rundt 15 milloner kroner. <strong>Foto: Foto: Casa Bel Sole/Great Estate</strong> (1 / 2)
ITALIA: Denne villaen i byen Cetona i Siena i Toscana er på 364 kvadratmeter. Eiendommen består av seks bygninger på totalt 450 kvadratmeter, med 15 mål tomt, svømmebasseng og egen olivenlund. Prislappen er rett rundt 15 milloner kroner. Foto: Foto: Casa Bel Sole/Great Estate

Og legger til at om man ser mot Umbria, altså regionen rett øst for Toscana, så må du ut med rundt halvparten for det samme.

– Da snakker vi 400-500.000 euro. Da snakker vi topp standard. Men det heter ikke Toscana, og er derfor en billigere region. Men det er på vei til å bli veldig populært, og har blant annet to vakre innsjøer.

TOSCANA: Regionen er dyrere enn resten av Italia, men Podere San Felciano i Siena i Toscana tilbyr 467 kvadratmeter hovedhus, svømmebasseng og nesten 60 mål tomt. Prislappen er på drøye 15 millioner kroner. <strong>Foto: Casa Bel Sole/Great Estate</strong> (1 / 2)
TOSCANA: Regionen er dyrere enn resten av Italia, men Podere San Felciano i Siena i Toscana tilbyr 467 kvadratmeter hovedhus, svømmebasseng og nesten 60 mål tomt. Prislappen er på drøye 15 millioner kroner. Foto: Casa Bel Sole/Great Estate
ITALIA: San Bortolomeo-villaen i Umbria er på 312 kvadratmeter, har eget basseng og 15 mål tomt. Prisen er på litt over fire millioner kroner <strong>Foto: Casa Bel Sole</strong> (1 / 3)
ITALIA: San Bortolomeo-villaen i Umbria er på 312 kvadratmeter, har eget basseng og 15 mål tomt. Prisen er på litt over fire millioner kroner Foto: Casa Bel Sole

Og apropos innsjø. Como-sjøen er en av verdens mest kjente innsjøer. Og åpenbart et område mange drømmer om. Men vær forberedt på å betale litt mer.

– Det er veldig jetsett. Det er jo der Madonna og George Clooney og andre kjente mennesker har sine eiendommer. Så skal du ha et hus der begynner det på 1.2 millioner euro og går oppover.

I tillegg til Toscana, Umbria og Como, begynner mange å se mot La Marche og Abruzzo, ifølge eiendomsjegeren.

– Le Marche ligger over ved Adriaterhavet og har mange store og flotte stenhus med basseng, mange soverom og bad, og er som oftest totalrestaurert. Det er dyrere enn Umbria, men ligger også nærmere kysten, forklarer hun. 

Hus ved sjøen er derimot uvanlig i Italia, da blir det fort heller snakk om leilighet. I Abruzzo regionen får du mest for pengene. Denne region er totalt ukjent. Her har du både Adriaterhavet og skianlegg og vinmarkene og oliventrær.

Gabriella Chow Bohnenblust finner eiendommer i Italia og tilrettelegger kjøp Foto: Privat

Hun legger samtidig til at dagens eurosituasjon gjør oppussing dyrt, og at man må planlegge godt om man vil gå den veien.

ITALIA: Il Parco Delle Querce er en eiendom i La Marche. 375 kvadratmeter bolig, med tilhørende svømmebasseng, parkanlegg og 25 mål tomt. For ikke å glemme biljardrom. Prislappen er rett i overkant av 6 millioner kroner. <strong>Foto: Casa Bel Sole/Great Estate</strong> (1 / 3)
ITALIA: Il Parco Delle Querce er en eiendom i La Marche. 375 kvadratmeter bolig, med tilhørende svømmebasseng, parkanlegg og 25 mål tomt. For ikke å glemme biljardrom. Prislappen er rett i overkant av 6 millioner kroner. Foto: Casa Bel Sole/Great Estate

I Italia har meglere ikke det samme ansvaret som i Norge, og en eiendom er ofte annonsert hos mange forskjellige eiendomsmeglere. Derfor har du slike tjenester som Bohnenblust tilbyr, som finner eiendommer, fasiliteter prosessen med kjøper og hjelper med å skaffe notarius og advokat for å sørge for at alt går rett for seg.

– Det er slett ikke vanskelig å skaffe seg et feriehus her nede.

ITALIA: Villa Delle Rose Inglesi, eller den engelske rosen, er en av de dyrere eiendommene i Umbria. Men da får du også en kremeiendom liggende på grensen mellom Toscana og Umbria, med 600 kvadratmeter bolig, svømmebasseng, 13 mål tomt og en egen rosehage. Prislappen er på rundt 12 millioner kroner <strong>Foto: Foto: Casa Bel Sole/Great Estate</strong> (1 / 2)
ITALIA: Villa Delle Rose Inglesi, eller den engelske rosen, er en av de dyrere eiendommene i Umbria. Men da får du også en kremeiendom liggende på grensen mellom Toscana og Umbria, med 600 kvadratmeter bolig, svømmebasseng, 13 mål tomt og en egen rosehage. Prislappen er på rundt 12 millioner kroner Foto: Foto: Casa Bel Sole/Great Estate
Premium
Opplevelse