<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tapte anke om påståtte Putin-bånd

EUs generaldomstol mener EU gjorde rett i å sanksjonere Roman Abramovitsj for hans påståtte forbindelser til president Vladimir Putin.

Publisert 20. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 385 ord
SANKSJONERT: Roman Abramovitsj blir værende på EUs sanksjonsliste. Foto: NTB

Den russiske milliardæren Roman Abramovitsj har tapt ankesaken som utfordret EUs beslutning om å fryse hans midler og gi ham reiseforbud i de 27 medlemslandene grunnet hans påståtte forbindelser til president Vladimir Putin, melder Bloomberg, og viser til en dom fra EUs generaldomstol i Luxembourg onsdag.

Ifølge dommen – som kan ankes – mener domstolen at EU «ikke gjorde feil i sin vurdering» ved å inkludere og la Abramovitsj bli stående på sin sanksjonsliste. Milliardæren fikk også avvist sitt krav om kompensasjon, siden han ikke klarte å oppheve EUs beslutning.

Abramovitsj fikk ifølge nyhetsbyrået heller ikke gehør for sin påstand om «uforholdsmessig overtredelse» av friheten til å bevege seg fritt innen EU som portugisisk statsborger.

Langdryge ankesaker

Den tidligere Chelsea-eieren er en av Russlands rikeste, og hanket sammen med partnere inn 13 milliarder dollar på salget av oljeselskapet Sibneft til Gazprom i 2005 – to år etter Chelsea-investeringen. Men nesten 20 års eierskap tok slutt da han i fjor solgte London-klubben for 4,25 milliarder pund til et amerikanskledet konsortium etter å ha blitt sanksjonert av Storbritannia. EU fulgte opp med sine sanksjoner få dager senere.

Siden Russlands angrep på Ukraina, først ved annekteringen av Krim i 2014 og så invasjonen i februar i fjor, har EU sanksjonert nesten 1.800 personer og juridiske enheter. Bloomberg poengterer at ankesaker om EU-sanksjoner kan dra ut i årevis, og viser til at eks-president Viktor Janukovitsj og hans sønn har blitt værende på EUs sanksjonsliste siden 2014 – selv etter å ha vunnet flere rettssaker.

Tinkov «off the hook»

Én som derimot lyktes i å få sanksjonene løftet var den russiske oligarken Oleg Tinkov, etter at han i juli i år fikk gjennomslag hos britiske myndigheter.

Tinkov har vært svært åpenlys i sin kritikk av Ukraina-invasjonen. Mens oligarker flest har gått forsiktig frem, har Tinkov fordømt «den gale krigen» og gitt avkall på sitt russiske statsborgerskap. Da Kreml truet med nasjonalisering, kvittet han seg i fjor med aksjene i sin nettbank (Tinkoff, red. anm.) – i det han selv karakteriserte som et «brannsalg.»

Financial Times påpekte i sommer at Tinkov, i motsetning til andre oligarker, har bygd opp sin formue fra grunnen av – uten betydelig støtte fra den russiske staten. Hans anke ble støttet av Richard Branson og den tidligere milliardæren og Yukos-eieren Mikhail Khodorkovskij – som bor nå i eksil i Storbritannia.