<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klar tale fra rentehauk

ESB fortsetter å prate renten opp. Den nederlandske sentralbanksjefen Klaas Knot spår minst to økninger til på 50 basispunkter.  

Publisert 19. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 339 ord
RENTEHAUK: Klaas Knot. Foto: NTB

Inflasjonstrykket er på vei ned i eurosonen, og foreløpige tall viste 9,2 prosent på årsbasis i desember . Dette var andre måned på rad med prisfall, og en Bloomberg-rundspørring viste mandag denne uken at flertallet blant analytikerne nå venter det første rentekuttet fra Den europeiske sentralbanken (ESB) i sommer.

ESB gjør likevel sitt beste for å prate renten opp – ikke minst den nederlandske sentralbanksjefen Klaas Knot, som også sitter i ESBs såkalte «governing council» der rentebeslutningene tas.

– Minst to «halvinger» til

– Vi vil ikke stanse etter én 50 basispunkters renteøkning til, det er helt sikkert, sier Knot til CNBC under World Economic Forum i Davos.

– Kjerneinflasjonen har ennå ikke nådd toppen i eurosonen, og markedsutviklingen de siste par ukene har derfor ikke vært helt velkommen i mine øyne, fortsetter en «ikke oppmuntret» sentralbanksjef.

Bekymringen er dog at ESB blir for aggressive og begrenser den økonomiske veksten, men Knot er klar på at det kommer minst to «halvinger» til. 

– Når renteøkningene på 50 basispunkter vil ta slutt kan jeg ikke si på forhånd, men det er veldig klart at vår president (ESB-sjef Christine Lagarde, red. anm.) har brukt flertallsvendingen i sine uttalelser, og jeg gjør det samme nå. Så det vil ikke stoppe med én dobbelheving, gjentar Knot overfor kanalen.

Kutter tidligst om ett år?

ESB hevet renten fire ganger i 2022, og tok styringsrenten opp til 2 prosent. Signalene etter rentemøtet i desember var ytterligere renteøkninger i 2023 for å temme den skyhøye inflasjonen.

Selv om inflasjonstrykket er på vei ned, holder inflasjonen seg stadig langt over ESBs inflasjonsmål på 2 prosent.

Knots uttalelser kommer et par dager etter at kollegaen i «governing council», ESBs sjeføkonom Philip Lane, overfor Financial Times påpekte at «renten må opp på innstrammende nivåer.» Samtidig antydet han at det første rentekuttet vil komme tidligst om et år eller to

Hvor høyt renten må før kuttene kan begynne er ifølge Lane for tidlig å si.