<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Reklameomsetningen flater ut

Reklameomsetningen falt i september, men for året som helhet ligger det fortsatt an til vekst. Sosiale medier trekker ned, mens utendørsreklame står for mesteparten av veksten. 

Publisert 13. okt. 2022 kl. 11.22
Oppdatert 13. okt. 2022 klokken 14.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 426 ord
VOKSER: Utendørsreklamen står for 83 prosent av den totale veksten i reklamemarkedet hittil i 2022.  Foto: anders horntvedt

Tall fra Mediebyråforeningen viser at reklamemarkedet falt 6,6 prosent i september, en nedgang på 61 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. 

Hittil i år er det omsatt reklame via mediebyråene for 7,179 milliarder kroner. En vekst på 2,8 prosent, 193 millioner, sammenlignet med de første ni månedene i 2021. 

SER UTFLATING: Kristin Brimi, daglig leder i Mediebyråforeningen. Foto: Mediebyråforeningen

– August var en sterk reklamemåned, men nå opplever vi en utflating i september. Akkumulert for året har vi fortsatt vekst, men dette skyldes også en sterk inngang på året. Vi følger utviklingen på annonsørsiden tett, sier daglig leder i Mediebyråforeningen Kristin Brimi.

80 prosent av veksten utendørs

Den kategorien som hadde sterkest vekst er kinoreklamene, med en omsetningsvekst på 195,8 prosent. Kino har fått en en reklameomsetning på 89 millioner hittil i år, som er 59 millioner høyere enn på samme tid i 2021.

Det er likevel utendørsreklame som (fortsatt) er den store vinneren blant mediekanalene i år, med en vekst på 160 millioner reklamekroner. Hittil i år har kanalen omsatt for 465 millioner kroner, mot 305 millioner på samme tid i fjor. Det er en økning på 52,5 prosent, og totalt står utendørsreklamene for hele 83 prosent av den totale veksten i markedet hittil i 2022.

– 2022 har vært et år preget av usikkerhet rundt fremtidsutsiktene til den norske økonomien. Forbrukernes tillit til egen økonomisk situasjon var i tredje kvartal på det laveste nivået siden 1992, noe som påvirker hvilke kjøp og investeringer nordmenn gjør. Dette er det mange selskaper som begynner å merke, og det får konsekvenser for hvilke investeringer de er villige, og i stand til å gjøre i markedsføring, sier daglig leder i Carats norske mediebyråvirksomhet, Stian Jansen.

Fall for sosiale medier

Digitale medier utgjør en andel på 42,5 prosent reklameomsetningen, mens omsetningen i kroner holder seg på linje med fjoråret. Det er omsatt for rett i overkant av 3 milliarder kroner i digitale medier, hvor søk og online video (OLV) bidrar med sterkest vekst på henholdsvis 2 og 2,5 prosent. 

Blant sosiale medier har omsetningen falt 1 prosent, men ifølge Mediebyråforeningen var slutten av fjoråret spesielt sterk for sosiale medier, så de forventer et negativt avvik for denne kanalen fremover.

TV-omsetningen faller med 35 millioner sammenlignet med samme periode i 2021. Dette er en nedgang på 1,4 prosent, fra 2,48 milliarder til 2,44 milliarder kroner, og TV-ens andel av reklameomsetningen er nå 34 prosent.

For radio økte annonseinntektene med 7 prosent, til 324 millioner kroner, fra 303 millioner. For lydmedier generelt var veksten på 6,5 prosent, med en total omsetning på 346 millioner kroner.