KjøpLogg inn
+ mer
DEL AV NY KLOKKESATSNING: Hermès H08. Foto: Liza Haraldsen

Sportsklokke fra uventet hold

En av vårens lekreste sportsklokker kommer fra et uventet hold.

Publisert 14. april 2021 kl. 10.38
Oppdatert 16. april 2021 klokken 18.52
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 812 ord

Mekaniske klokker er neppe det første man forbinder med Hermès – og kanskje heller ikke det andre. Det ærverdige franske merket assosieres heller med eksklusive lærvarer, klær og accessories. Luksusvarer som etter sigende er preget av et høyere fokus på håndverk, og et lavere fokus på gjeldende trender, enn de typiske franske og italienske alternativene i tilsvarende prisklasse.

Ukjent for mange har Hermès siden 1978 operert en egen klokkefabrikk i sveitsiske byen Biel. Selv med én fot godt plantet innen mote, er det likevel ikke snakk om typiske moteklokker – batteridrevne kvartsur av tvilsom kvalitet, som sminkes opp med et eksklusivt merkenavn på urskiven.

– Ambisjonen vår er å være en genuin produsent av mekaniske klokker. På høyde med de ledende aktørene når det gjelder teknologi, men ellers en som bringer noe annerledes og eget til bordet, sier Laurent Dordet, CEO i La Montre Hermès til Finansavisen Premium.

PÅ INNSIDEN: Kaliber H1837 er et moderne selvtrekkende urverk produsert eksklusivt for Hermès av tidligere nevnte Vaucher. Foto: Liza Haraldsen

Og det er liten tvil om Hermès-sjefen mener alvor. Via investeringer og oppkjøp av sveitsiske produsenter som Vaucher Manufacture Fleurier, Natéber og Joseph Erard – spesialister på henholdsvis urverk, urskiver og kasser – gjør selskapet i dag mer «in-house» enn mange av de konvensjonelle klokkemerkene.

« H08 er inspirert av en sportslig ånd, men er ikke skapt for å bryte ekstreme rekorder eller være med å bestige Everest. »
Laurent Dordet, CEO i La Montre Hermès

Fra vesker til klokker

Elegante modeller som Slim d'Hermès og Arceau L'heure de la Lune har styrket Hermès' omdømme som en «ekte» klokkeprodusent. I en tid hvor sportsklokker kanskje er hottere enn noensinne, har imidlertid en mer sporty modell med litt «oomph» og bredere appell glimret med sitt fravær.

Rollen skal nå fylles av Hermès H08, som ble avduket under den digitale klokkemessen Watches & Wonders forrige uke. I følge Philippe Delhotal, Creative Director for La Montre Hermés, er lanseringen resultatet av en målrettet treårig prosess for å skape merkets første nye sportsklokke på flere tiår.

Til tross for at forrige arbeidsgiver het Patek Philippe, samt klokkemarkedets umettelige appetitt på 70-talls-inspirerte luksusklokker med integrert lenke, har Delhotal tatt H08 i en helt annen retning. For ifølge ham er Hermès ikke et merke som skal ri på dagens trender.

– H08 er inspirert av en sportslig ånd, men er ikke skapt for å bryte ekstreme rekorder eller være med å bestige Everest. Den er en maskulin hverdagsklokke som er chic men likevel urban, og tøff men samtidig sensuell. Ved hjelp av form og materialer har vi siktet oss inn mot et minimalistisk design med et uttrykk som resonnerer med vår identitet, forteller Delhotal.

Den puteformede kassen på 39 x 39 mm er en lek med geometriske former, hvor det nært kvadratiske flyter over i det runde. Denne dualiteten kan også knyttes opp mot det kryptiske modellnavnet, som er et diskré nikk til typografien på urskiven. Tallene er nemlig direkte inspirert av klokkens former og elementer, noe som er spesielt tydelig i nettopp «0» og «8».

Nulltallet har også funnet veien til sekundviserens motvektsside, nærmest som et slags påskeegg for detaljfetisjister. Den ukonvensjonelle pilformen er like deler funksjon som stil, hvor ideen er å forbedre lesbarheten ved at sekundviseren ikke overlapper tallene, og samtidig indirekte fremheve den særegne skrifttypen.

BØRSTET: Deler av urkassen har en sort, børstet finisj. Foto: Liza Haraldsen

Tre utgaver

Ved lansering tilbys H08 i tre forskjellige modeller, som alle har safirglass, skrukrone og 100 meters vannresistens. Forskjellene koker ned til materialer og estetikk. Den mørkeste har svart urskive med matchende kasse og bezel, utført i grafénkompositt og teknisk keramikk. Varianten med gråsvart skive og eksteriør i børstet titan har et lysere og mer konvensjonelt uttrykk. Mellom de to er varianten i titan med DLC-behandlet kasse, og børstet ubehandlet bezel. Flere valgmuligheter for remmer av gummi eller tekstil er tilgjengelig, hvor modellen i naturell titan også kan leveres på lenke.

På innsiden av den sporty franskmannen pumper et sveitsisk hjerte. Kaliber H1837 er et moderne selvtrekkende urverk produsert eksklusivt for Hermès av tidligere nevnte Vaucher. For klokkeinteresserte er nok produsenten (hvor Hermès har en 25 prosent eierandel) mest kjent for å levere urverk til merker som Parmigiani Fleurier og Richard Mille. For innvidde er dette et tydelig hint om kvalitet på et høyt nivå.

Helhetlig er H08 et friskt pust i en tidvis bakstreversk bransje forelsket i fortiden. Innenfor rammene av en analog klokke med sentraliserte visere og dato, har Hermès ganske enkelt lykkes i å skape et egenartet og raffinert design. Backet av høy opplevd kvalitet og et spesielt urverk, er det lett å la seg sjarmere.

Med en veiledende pris fra 4.900 euro fremstår Hermès H08 som en konkurransedyktig og attraktiv utfordrer – i alle fall for klokkeinteresserte som våger å bevege seg utenfor allfarvei.

SPORTY: Klokken kommer på lenke eller gummirem. Foto: Liza Haraldsen