<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjefstrateg: Storm i sikte – her er de beste hedgene

Allianz' Mohamed El-Erian ser særlig tre utfordringer for 2022, men kommer også med løsninger på samtlige. 

Publisert 7. jan. 2022
Oppdatert 7. jan. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 592 ord
SKEPTISK: Mohamed El-Erian, rådgiver for Allianz, spår nedtur i 2022. Foto: Bloomberg

Det er storm i sikte, skal vi tro Mohamed El-Erian, sjefstrateg i Allianz. Han ser tre punkter i makrobildet som gjør fremtiden usikker.

– Hvem ville gjettet at vi skulle få inflasjon på 6,8 prosent, tiåringen på 1,50 og 70 rekorder for S&P? spør El-Erian i et nylig videointervju med Bloomberg.

Her er de beste måtene å takle disse tre punktene på, ifølge sjefstrategen.

Stigende inflasjon

Utfordring: Stigende inflasjon spiser opp kjøpekraften vår – pengene du har stående på bankkontoen din vil ikke kunne kjøpe like mange varer og tjenester som før.

Kjerneinflasjonen ventes å stige til 1,4 prosent i desember, opp fra 1,3 prosent fra foregående måned. Samlet inflasjon er ventet å være 4,9 prosent på årsbasis i desember, ned fra 5,1 prosent i november.

Tidligere visesentralbanksjef Jon Nicolaisen frykter at Norge kan havne i stagflasjon – altså at prisene stiger samtidig som veksten avtar. 

Løsning: Enkelte aksjer gjør det imidlertid godt når prisene stiger. Energiaksjer er et eksempel på det: Equinor har steget 65,9 prosent siste 12 måneder. DNO er opp 52,7 prosent samme tidsrom.

Andre investorer holder seg til tradisjonelle inflasjonshedger som gull og sølv. Edelmetall har historisk vært en god hedge mot inflasjon, men nå henger statusen i en tynn tråd, ifølge to tradere.

Nye hedger kan være kryptovaluta, men kryptomarkedet har vært i særs hardt vær de siste dagene. Bitcoin handler nå på verdier vi så sist helt tilbake i oktober

Stigende renter

Trygve Hegnar. Foto: Eivind Yggeseth

Utfordring:  Dagene for gratis penger er over , skrev Trygve Hegnar på lederplass mot slutten av desember. Federal Reserve hinter nå mot et såkalt «dot plot» med ni hevinger innen tre års tid.

El-Erian frykter at markedene ikke vil takle det.

– Et system som har levd i mer enn et tiår med lave renter og sterk likviditet, vil raskt vise at det ikke takler det, sa sjefstrategen i et innlegg i Financial Times tidligere denne uken. 

I slutten av desember pekte El-Erian på at den tiårige amerikanske statsrenten sto i 1,50 prosent. Bare en uke senere var en oppe i hele 1,73 prosent.

Løsning: Banksektoren vil imidlertid nyte godt av stigende renter. Bank of America, Goldman Sachs og flere amerikanske banker har steget sterkt i 2021 og hevet utbyttene til aksjonærene. Her i Norge steg DNB nær 25 prosent i fjor.

Rekordhøyt aksjemarked

Utfordring: Markedet overopphetes. El-Erian peker på at rundt 70 selskaper på S&P 500 handles til all-time high-verdier. 

Det er stadig vanskeligere å finne aksjer man kan kjøpe lavt og selge høyt, når indeksen i seg selv stadig klatrer til nye rekorder.

Løsning: Flere vekstaksjer har imidlertid falt tungt i 2021 og er mer overkommelig priset. PayPals inntekter steg for eksempel med 13 prosent og totalt betalingsvolum var 26 prosent opp år/år i tredje kvartal 2021. Aksjen har likevel falt 34 prosent det siste halvåret.

Jim Cramer, programleder i aksjeprogrammet Mad Money. Foto: AP Photo

Zoom Video var en gang ett av de heteste pandemiaksjene. Selskapets inntekter skjøt opp 35 prosent i tredje kvartal, men aksjen har falt 55 prosent siste seks måneder. 

Jim Cramer anbefaler begge de to aksjene i en ny oppdatering. Han mener investorene ikke bør gi opp Zoom helt ennå, tross et tøft 2021. Selskapet har ifølge aksjeeksperten et enormt potensial for å vokse som en aktør i selskapssoftware-sektoren.