+ mer
FABRIKKLOKALE: Laboratoriet på Skøyen ligger i et gammelt murhus, som tidligere var en makaronifabrikk.  Foto: Iván Kverme

Funker for afterwork

Laboratoriet på Skøyen er godt plassert for afterwork, men konkurransen er stor. 

Long og Short har funnet veien til Harbitz torg, det nyoppussede området på Skøyen med et utvalg av nye serveringssteder og butikker. I midten ligger det vernede bygget som huser dagens lunsjservering: Laboratoriet. I det lunsjduoen går forbi fasaden kjenner de varmen fra varmelampene på uteserveringen. Det er sol, og en kan nesten la seg lure til å tro at det er vår i stedet for sen høst.

– Kanskje vi skal sitte ute? spør de seg selv.

Det 100 år gamle bygget har ambisjon om å bli et nytt kulturhus og en møteplass. Men akkurat i dag er det lite som minner om yrende folkeliv. Det er ikke én annen gjest å se i det lunsjkameratene går inn dørene til murbygget i beste lunsjtid. De to titter inn, med munnbind på plass.

Laboratoriet

Gastropub på Skøyen. Godt plassert for å stikke innom etter jobb. Maten scorer til en firer hos lunsjduoen, som spiser seg mette på klassikerne mac'n'cheese og burger. Stort øl- og vinutvalg. 

Sted: Harbitzalléen 19, Oslo.

Pris lunsjretter: Småretter fra 70 til 210 kroner.

Tid før maten kom: 16 minutter.

Besøkt: 6. november.

Terningkast: 4.

– Table for two? spør en tilsynelatende australsk servitør.

– Can we sit outside? spør Short tilbake på hard norsk-engelsk.

– Yes. Of course. You order using the QR code.

Det har anmelderne nå blitt vant til.

En tidligere makaronifabrikk

Folkene bak Laboratoriet har tidligere vært med på å starte Oslo Camping, Youngs, Kulturhuset og Prindsens Hage. Nå har de beveget seg fra Oslo sentrum og ut til området mellom Hoff og Abbediengen.

– Det er en god CV, melder Short, og flipper opp telefonen for å scanne nærmeste QR-kode.

– Makaroni og ost, utbryter Long mens hun leser nedover menyen.

– En litt rar kombinasjon med andre ting på menyen, som falafel og pizza? sier en skeptisk Short.

Long har gjort bedre research enn kameraten. Bygget huset en gang i tiden noe så obskurt som en makaronifabrikk. Og det sies at under utgravningene i kjelleren ble det funnet flere tonn med hermetisert makaroni.

VARIERT MENY: Hos Laboratoriet kan du få både burger, mac'n'cheese, falafler og pizza. Foto: Iván Kverme

– Litt av en proveniens. Da får du prøve mac’n’cheesen, for jeg skal ha burger, sier Short.

– Jeg tror det blir litt vel mektig med kun makaroni og ost, så jeg slenger med en liten falaffelrett også, svarer Long.

Det koker under varmelampene. Ytterjakken må av. Long blir sittende i t-skjorte.

– Det er litt sånn omvendt fra Italia, hvor man dusjes med kaldt vann fra små sprinkler på restaurantene. Velkommen til Norge.

Duganes, men ikke helt på topp

– Her er det skikkelig afterwork-gefühl.

Short sikter til byggets meny. Mye drikkevarer, spisset mot øl og vin, og mat som faller under kategorien gastropub. I første etasje: restaurant. I andre etasje: avdeling for sport og spill. Attpåtil TV-skjermer. Og egen chambre separee.

Endelig mat. Australieren surfer avslappet innom med lunsjduoens bestilling i favnen. Samtidig passerer to karer i dress, med adgangskortet rundt halsen, den tomme restauranten. Det er tydeligvis ikke alle som har hjemmekontor.

Short lar fries'en gjennomgå først. Dyppet i aioli for anledningen. Det knaser greit. Men mangler den siste punchen for å nå opp i de høye potetskyene.

– Jeg er egentlig mest spent på din makaroni, Long.

Short kaster seg over den store skålen med makaroni i en oransjeaktig ostesaus. Den er kremete og delikat. Med masse smak av ost. Og litt revet parmesan på toppen.

– Dette var faktisk veldig godt. Men det passer jo mer som en siderett enn en lunsjrett.

Hun går videre over på falaflene som serveres med tzatziki. Hun dypper en av kikertballene i den hvite sausen.

NYÅPNET: Laboratoriet åpnet dørene for første gang for omtrent åtte uker siden. Nå har de endret konseptet for en periode på grunn av de nye retningslinjene og skal kun servere takeaway. Foto: Iván Kverme

– Disse er nok hjemmelaget. Veldig gode og sprø. Men tzatzikien skuffer. Den lager jeg bedre selv.

Dommen på burgeren faller også. Det ser lekkert ut, med ost, syltet løk og mer aioli på siden. En nokså sylinderformet (høy - i nokså liten diameter) og striglet hamburger for en moderne tid.

Men brødet er litt tørt. Og kjøttet nokså kompakt.

– Totalpakken er derimot grei. En duganes burger, sier den korteste av de to mens han nipper til en Solo.

Drikkeutvalget er forøvrig mest på lag med den alkoholholdige siden. Ingen fasjonable eller eksotiske leskedrikker for sjåfører og andre ikke-drikkere som stopper innom i arbeidstiden.

Avslutte med en kaffe?

Ja takk.

De to ber om en espresso og kaffe latte etter å ha trykket på «hjelp»-knappen for å kalle på servitøren. Et noe mer hyggelig alternativ til knipsing og plystring.

– Do you have any cheesecake, spør Short. Han så det på menyen på forhånd, men finner ikke den allmektige desserten på QR-menyen.

– Yes, we have cheesecake and a brownie.

Short går for den baskiske ostekaken og disker opp med en historie om Baskerland før han går over til å vurdere kaken.

– Det baskerne gjør riktig er at de driter i selve kakebunnen. De har kun det digge fyllet. Drømmen. Laboratoriets utgave kaster ikke skam over originalen.

Lunsjduoen tusler avgårde fra varmen hos Laboratoriet. Fornøyde og mette, men ikke helt overbevist. Skøyens nye storstue er nok perfekt for en øl og matbit etter jobb eller som en plass å sosialisere på kveldene, men maten i seg selv er ingen høydare.

– Men jeg kommer nok tilbake for en lunsj igjen en annen gang. Denne uteserveringen er ganske prima, fortsetter Long.

Etter at Finansavisen besøkte restauranten kom det nye retningslinjer for serveringssteder og Laboratoriet har i ukene fremover endret konseptet sitt. 

Premium
Lunsjguiden