Wenaasgruppen, med Lars Wenaas i spissen, har bygget seg opp til å bli et av de største hotelleiendomsselskapene i Skandinavia. Det familieeide konsernet sitter med 18 hoteller og nærmere 7.800 rom i porteføljen, rundt omkring i Europa. Til sammen genererer dette årlige leieinntekter på godt over milliarden i kassen til Wenaas. I tillegg til hoteller satser Wenaasgruppen på finansforvaltning. Så langt i år har markedsverdiene til kapitalporteføljen, bestående av markedsbaserte aksjer og obligasjoner, lagt på seg 400 mill. til nærmere 4,6 mrd. kr. Etter noen utfordrende år grunnet pandemien har nå Wenaas hentet inn det tapte og vel så det. Hotelldriften er ventet å levere solid også i år. Det gjør at formuen legger på seg over 15 prosent til all-time high.
Skattetallene inkluderer registrert ligningsformue og skatt for Lars Wenaas, og barna Lillian Wenaas, Sigmund Wenaas, Trude Wenaas.
Bakgrunn
Lars Wenaas (født 19. april 1951) leder det familieeide hotellimperiet Wenaasgruppen som har rundt 30 hoteller i porteføljen. Selskapet, som også eier flere alpint-resorter og en betydelig aksje- og obligasjonsportefølje, startet opprinnelig med noe helt annet enn hoteller.
Historien strekker seg tilbake til 1931, da bestefaren til Wenaas startet en klesbutikk i Måndalen med produksjon i kjelleren på huset hans. På 70-tallet entret barnebarna Nils og Lars familiebedriften som da fokuserte på produksjon og salg av arbeidsklær. Ved siden av tekstildriften startet selskapet å kjøpe hotelleiendommer på 90-tallet.
I 1996 ble Wenaas AS notert på børs, og brødrene skilte lag 10 år senere etter at aksjene ble kjøpt opp. Lars tok over Wenaasgruppen, mens Nils startet sitt eget selskap. Fra 1990 til 2020 har Wenaasgruppen kjøpt og utviklet 58 hoteller, blant annet Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo, tre Radisson hoteller i København samt Nord-Europas største hotell som befinner seg i St. Petersburg.
Det familiedrevne selskapet, med Lars Wenaas i front, har hovedkontor i hjembygda Måndalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Wenaas er opptatt av å bidra med penger til lokalsamfunnet, og har punget ut til blant annet Rampestreken/Romsdalstrappa, Rauma kulturhus og helsehus. Bidragene førte til at han ble kåret til "Årets raumaværing" i 2019 av Åndalsnes Avis som beskriver forretningsmannen som “folkelig, jordnær og vet å verdsette små og store bidrag fra de mange frivillige som sørger for trivsel og glede for andre i Rauma.”