KjøpLogg inn

Shipping dempet børsfallet

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,2 prosent til 1.223,25 torsdag. Shipping dempet fallet, og Golden Ocean steg på tall.

Publisert 19. mai 2022 kl. 16.29
Oppdatert 19. mai 2022 klokken 21.44
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 690 ord
SHIPPING: Golden Ocean steg på gode kvartalstall og utsikter til store utbytter. Her newcaslemax-carrieren Golden Champion ShipSpotting.com

           

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1.223,25 torsdag, etter en nedgang på 1,24 prosent.

Wall Street fulgte opp onsdagens kraftige fall med nye fall i dagens åpning, men stemningen er nervøs og Nasdaq er i skrivende stund opp. Toneangivende Europa-børser faller markant – med britiske FTSE 100 ned 2,5 prosent, tyske DAX 1,9 prosent og franske CAC 40 ned 2,2 prosent.

Inflasjonsfrykt

Det er først og fremst inflasjonsfrykten som treffer markedene verden over. I Storbritannia viste tall onsdag at inflasjonen smalt opp i 9 prosent i april , sitt høyeste på 40 år. Og på Wall Street onsdag fikk handelsgigantene Walmart og Target juling etter at sistnevnte la frem en skuffende kvartalsrapport. Førstnevnte la frem tall 17. mai.

«Tallene retter et skarpt lys mot plagen som venter selskaper og forbrukere etterhvert som inflasjonen begynner å bite. Og det i et land som fortsatt gjør det relativt sterkt med en forbruker som ennå har mye sparekapital bygget opp i løpet av de siste par årene. Andre er ikke i en like heldig posisjon», skriver senioranalytiker Craig Erlam i Oanda i en oppdatering torsdag.

Oljen også i rødt

Det dårlige sentimentet har smittet over på oljemarkedet, der prisene tidligere torsdag var opp på håp om at lettelser på coronarestriksjonene i Kina kan løfte etterspørselen etter drivstoff.

Brent-oljen står ved stengetid torsdag i 108,40 dollar pr. fat, ned 0,5 prosent så langt i dagens handel, men ned fra 112 dollar fra stengetid onsdag.

WTI-oljen er ned rundt prosenten til 108,36 dollar pr. fat.

På Oslo Børs falt energiaksjer som Equinor 3 prosent, Aker BP 2,3 prosent, Vår Energi 2 prosent og DNO 2,4 prosent.

Shipping-demper

Åtte av dagens ti mest omsatte så rødt, med REC Silicon og Kahoot som klare positive unntak med oppganger på henholdsvis 6 og 8,6 prosent, førstnevnte på dagens nest høyeste volum.

AutoStore utmerket seg lenge negativt, men snudde opp utover ettermiddagen og steg til slutt 1,5 prosent.

Resultatsesongen satte sitt preg på handelen, og MPC Container Ships falt 3,7 prosent etter å ha levert knallsterkt i første kvartal og mer enn tidoblet driftsresultatet.

– Markedsutsiktene for 2022 er fortsatt veldig positive, sier konsernsjefen i rapporten.

Ellers i shipping har John Fredriksen tatt første stikk i maktkampen i Euronav, der Grace Reksten Haugen er nominert som ny styreleder med umiddelbar virkning. Dette er et klart signal om støtte til fusjon med Frontline, som falt 0,5 prosent torsdag.

Golden Ocean fortsetter å glede aksjonærene med utbytter , og steg 0,5 prosent. BW LPG falt marginalt etter sine kvartalstall.

Oppgangen fortsetter for tørrbulkratene , og Belships steg 1,8 prosent. Selskapet la frem sterke tall i forrige uke, og ble en av fem aksjer som nådde ny «all-time high» torsdag. De øvrige var Deep Value Driller, Gigante Salmon, Klaveness Combination Carriers og Himalaya Shipping.

4 x all-time low

Urealiserte valutagevinster bidro til et plussresultat for DOF, men til tross for bedre markeder er konsernet ikke i posisjon til å betale gjelden uten en betydelig konvertering til egenkapital.

Aksjen som er et hett tema på vårt forum dundret ned over 37 prosent til 1,63 kroner, og topper taperlisten klart ved å krakke for andre dag på rad. Fallet fra mandagens sluttkurs er på hele 53 prosent.

Fire av aksjene på dagens taperliste satte ny all-time low torsdag. Lumi Gruppen endte ned 6,3 prosent, Atlantic Sapphire 4,1 prosent, mens Airthings og EcoOnline Holding falt henholdsvis 1,8 og 0,8 prosent.

Kid trakk for øvrig ned 4,8 prosent på sin rapport , som viste at selskapet mistet 12 prosent av nettsalget.

Fintech-rally

Andre negative tallfremleggere var først og fremst Everfuel , som falt nesten 10 prosent. Norsk Titanium endte også høyt på taperlisten med en nedgang på over 7 prosent.

Rieber Shipping falt nesten 6 prosent i forkant av sin kvartalsrapport etter stengetid.

På den positive siden steg Webstep 4,5 prosent på sine tall.

Vinnerlisten toppes av Huddlestock Fintech, som steg mer enn 10 prosent etter å ha signert endelig avtale stor europeisk fintech-bank om å levere løsninger av sin teknologi. 

Nærmest kom Nykode Therapeutics på pluss 9,4 prosent, mens kryptoaksjen DLTx også la på seg over 9 prosent. Siem Offshore steg i underkant av 9 prosent.

Link Mobility falt nesten 3 prosent etter at toppsjef Guillaume van Gaver har gått på dagen.