<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs endte opp

Hovedindeksen steg 0,2 prosent til 1.206,47 torsdag. Quantafuel steg over 10 prosent etter gladmelding fra danske Skive.

Publisert 10. feb. 2022 kl. 16.30
Oppdatert 10. feb. 2022 klokken 16.47
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 818 ord

     QFUEL      

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1.206,47 torsdag, etter en oppgang på 0,2 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 7,7 milliarder kroner.

Børsen virket usikker på retningen på en av resultatsesongens travleste dager. Etter en sprek åpning dabbet det av, før stemningen tok seg opp igjen utover formiddagen. En USA-inflasjon som overrasket på oppsiden sendte indeksen i rødt, før det altså steg igjen på slutten.

Mønsteret har vært det samme på toneangivende Europa-børser, der franske CAC 40 utmerker seg negativt med 0,4 prosent nedgang. Wall Street har åpnet i rødt.

Oljeprisene trekker opp

Oljeprisene har også svingt i løpet av torsdagen, dagen etter et overraskende lagertrekk i USA.

Frontkontrakten for Brent-oljen er ved stengetid opp 1,3 prosent til 92,77 dollar pr. fat, over en dollar høyere enn da børsen stengte onsdag. WTI-oljen stiger 1,6 prosent til 91,16 dollar pr. fat.

Investorene har også øynene rettet mot atomsamtalene mellom USA og Iran. Dersom det blir enighet og USAs sanksjoner blir løftet, vil mye olje bli lagt til markedet raskt.

En midlertidig avtale kan potensielt øke eksporten med 700.000 fat pr. dag, ifølge S&P Global Platts Analytics.

– Den største usikkerheten er om Iran er villig til å signere. Enhver rask avtale vil trolig presse oljeprisene noe ned, ettersom det vil dempe noen bekymringer for mangelen på ledig kapasitet i OPEC, sier Eurasia-analytiker Henry Rome til Reuters.

Alle dagens kvartalstall finner du her.

Straffet etter tidenes tall

Blant oljekjempene på Oslo Børs viste Equinor vei med en oppgang på 3,1 prosent til 268,20 kroner på dagens høyeste volum. Flere meglerhus har jekket opp sine kursmål i kjølvannet av rekordrapporten for fjerde kvartal.

Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP falt derimot 4,3 prosent til 274,10 kroner etter tidenes driftsresultat på 11,1 milliarder kroner i fjerde kvartal. En del renner videre til aksjonærene, men investeringer og gjeldskutt prioriteres høyere.

Analytikerne mener investeringsplanene tynget aksjekursen.

– Høyere investeringer kombinert med ingen oppjustering av produksjonsprofil tipper jeg er noe mange kan henge seg opp i. Men 4 prosent ned er en overreaksjon, sier Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets til Finansavisen.

DNO nådde omsetningsrekord i 2021, men ble straffet med et kursfall på 6 prosent til 12,24 kroner etter sin kvartalsrapport.

DNB Markets understreker at DNO har rapportert et driftsresultat (EBITDA) under forventning for fjerde kvartal, med høyere enn ventede overlift-kostnader og letekostnader.

DNB-utbytte skuffet

Blant tungvektere for øvrig trakk DNB ned én prosent til 211 kroner etter et å ha landet et resultat før skatt på 8 milliarder kroner i fjerde kvartal. Styret vil foreslå et utbytte på 9,75 kroner pr. aksje for 2021 – 15 milliarder kroner.

Arctic Securities viser til at DNB leverte sterke tall fra kjernevirksomheten, men mener at utbytteforslaget var skuffende. Meglerhuset mener imidlertid at det skuffende utbytteforslaget gir rom for økt tilbakekjøp av egne aksjer.

«Hvis DNB nektes å kjøpe Sbanken i mars vil rommet for tilbakekjøp av egne aksjer være betydelig», skriver meglerhuset.

Orkla steg forsiktig etter å ha økt topplinjen med over 11 prosent i fjerde kvartal, noe som overrasket analytikerne positivt.

TGS tok nedskrivninger på 850 millioner kroner i fjerde kvartal, men konsernsjef Kristian Johansen tror oljeselskapene vil investere langt mer i seismikk fremover. Aksjen åpnet ned, men endte opp 9,4 prosent til 101 kroner.

Hermanrud spår dobling

Blant de mest omsatte merker vi oss at Bergen Carbon Solutions falt 9,4 prosent til 56,30 kroner etter å ha landet emisjonen som skal delfinansiere fabrikken i Mosjøen. Emisjonen ble gjort på kurs 54 kroner.

Yara gikk tilbake 2,2 prosent til 432,50 kroner, mens Nordic Semiconductor falt 1,7 prosent til 235 kroner etter å ha landet en tysk partner for sin lydteknologi.

På den positive siden merker vi oss shippingduoen MPC Container Ships og Golden Ocean. De to steg henholdsvis 6,2 og 7,1 prosent.

Og ikke minst steg Wallenius Wilhelmsen 12,5 prosent til 65,50 kroner etter å ha blitt lansert som en doblingskandidat av Peter Hermanrud.

Oljeoverskudd, bankutbytte og Vår Energi-dispensasjon
10.02.2022 Vi oppsummerer en proppfull nyhetsdag i kvartalsesongen. Vi snakker med konsernsjef Karl Johnny Hersvik i oljeselskapet Aker BP, samt konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB og bankens konserndirektør for privatmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten, som alle har sluppet regnskap i dag. Vår Energi er et steg nærmere børs og analytikerne skrur stadig opp Equinor-tallene.

Nerder helt til topps

Øverst på vinnerlisten endte Link Mobility som ble belønnet med 17,2 prosent oppgang til 15,85 kroner etter sine kvartalstall.

– Det er et veldig solid kvartal som viser at mye av den kritikken som har kommet ikke har handlet om selskapets operasjonelle evner – tvert imot. (...) Du kan kanskje kalle det for «the revenge of the nerds», sier gründer og styreleder Jens Rugseth til Finansavisen.

Andre tallfremleggere på vinnerlisten var Multiconsult og Höegh Autoliners, som steg henholdsvis nesten 9 og over 7 prosent, sistnevnte etter tidobling av resultatet.

Quantafuel steg 10,9 prosent til 16,80 kroner etter å ha funnet feilen ved Skive-fabrikken, som er tilbake i produksjon i midten av mars.

Nye nedturer for Røkke

Etter skuffelsen i den skotske lisensrunden mente analytikerne at Aker Offshore Wind trenger mer penger . Samtidig med torsdagens kvartalsrapport ble det kjent at selskapet selger seg ned i Principle Power. Aksjen falt 10,6 prosent til 2,55 kroner.

En annen av Røkkes grønne satsninger, Aker Carbon Capture, falt 5,5 prosent til 16,97 kroner etter også å ha lagt frem kvartalstall torsdag.

Huddlestock Fintech og John Fredriksen-favoritten Carasent ble straffet for sine rapporter med nedgang på henholdsvis 8,2 og 7,4 prosent.

Havila Kystruten falt 5,8 prosent etter ytterligere forsinkelser.