Lei gullklokken? Denne er laget i bronse
Burgunderrødt og bronse i dykkerklokkeformat.
Rado kjenner du kanskje best fra sorte klokker med keramiske urkasser og et sleek designspråk. I Captain Cook-kolleksjonen utforsker de imidlertid sine historiske røtter, og drar opp gamle dykkerklokker. Det er en strategi som har funket for et utall andre sveitsiske produsenter de siste årene. Har Rado vært like dyktige? Vi har testet en av modellene, som attpåtil følger enda en trend: Bronse.
Helt spesifikt ser du her bilder av en Rado Captain Cook Bronze Burgundy. Urkassen måler 42 mm, er vannresistent ned til 300 meters dyp og er gjort i nettopp gullaktig bronse. Det samme er bezel, krone og NATO-remmens spenne. Baklokket er i lett titan.
Moderne innlegg
På hånden virker den burgunderrøde skiven skikkelig leken. Selve uttrykket – en vintage-inspirert klokke i bronse med røde detaljer – har dog vært gjort før, og da tenker vi spesielt på Bell & Ross BR 03-92, Oris Bronze Pointer Date og Helson Shark Diver.
Urverket er Rado-kaliberet R763, med 80 timers gangreserve. Dette er for alle praktiske formål et ETA C07.611, den nye utgaven av populære 2824-2 (med lavere gangfrekvens). Urverket er å finne i en rekke andre blant Swatch Groups rimeligere merker – primært Certina og Mido. Ikke noe fancy, men det funker. Kan du ønske deg noe mer komplisert i denne prisklassen? Ja.
Rado Captain Cook Bronze Burgundy
PLUSS
Lekent design, som ikke er too much.
Fin NATO-rem.
Naboen har ikke lik klokke.
MINUS
Litt dyr.
Bronse er ikke for deg som ikke liker patina.
Ser vi tilbake på utsiden av klokken viser det seg at Capatin Cook er en kurant finisjert dykker. Urkassens overflater er børstet, mens skrukrone og bezel er polert. Bezelen har forørvrig et keramisk innlegg, hvilket er en fin detalje.
Videre er det det selvlysende materialet på urskive og visere jevnt applikert– det hele gjort i en kremfarge som virklig matcher bronsedetaljene godt.
En ting må vi påpeke: Når klokkenerder bedømmer potensielle kandidater med vridbar bezel er betjeningen av denne ofte noe de titter nøye på. Ved å skru på bezelen kommer det frem tydelige «klikk», og mange ser da etter om det er noe slingringsmonn i bezelmekanismen. Vårt testeksemplar kunne med fordel vært noe tightere.
På hånden
Den vevde NATO-remmen er standard og av god kvalitet. Spesielt hyggelig er det at metalldetaljene her er gjort i bronse for å matche urkassen.
Med 42 mm i diameter sitter klokken godt på håndleddet. For de som liker mindre størrelser, kommer Captain Cook også i 36 mm, men da må en nøye seg med rustfritt stål – ingen bronse. Dette er uansett ingen dressklokke, men en festlig hverdagskamerat som også kan være med på tur og i vannet.
Alternativer og konkurranse
Det begynner å bli en del dykkerklokker i bronse – i alle slags farger. Også Tudor og Longines kan «bjuda på» om du er villig til å betale. Ei er det heller slik at du må opp i de høyere prisklasser for å finne slikt om du virkelig ønsker bronse. Andre produsenter opererer i rimeligere prisklasser, eksempelvis Yema (14.000 kroner) og Baltic (8.000 kroner).
Rado Captain Cook Bronze er priset til 29.800 kroner. Her går kampen med Longines Legend Diver fra samme konglomerat, som gjør omtrent identisk innhugg i lommeboken.
Er du ute etter mest urverk for pengene vil ikke dette være det rette kjøpet for deg. Da burde du heller se til retrodykkeren fra Certina, DS Super PH500M, utstyrt med samme ETA-verk (til en tredjedel av prisen). Men vil du ha bronse, fiffig design og herlig retropreg i en sveitsisk-produsert klokke som også virkelig kan brukes? Da vil nok ikke Captain Cook skuffe.
Forøvrig, om du liker retro-Rado men ikke ønsker en dykkerklokke burde Golden Horse-modellene være et artig, mer «dressy» alternativ.
Summa summarum står Captain Cook som et litt annerledes alternativ i en folksom kategori klokker. Rundt 30.000 kroner er det spesielt vanskelig å konkurrere, da en beveger seg rett inn i Tudors territorie. Det er imidlertid ikke negativt. Mange har Tudor – få har Rado, hvilket burde være et greit salgsargument for de noe mer kontrære blant oss.
Tidligere testet i klokkespalten
2020s beste nisjeklokke. Fra Tyskland.
Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.
Ny klokke med 50 år gammelt urverk.
Den billigste sveitsiske klokken du får tak i.
Dykkerkronograf fra Sveits med norsk vinkling.
En klokke som passer rett inn 80 år tilbake i tid.
Tudoren som er svært ulik Rolex.
Nesten helt historisk korrekt dressklokke til hverdagsbruk.
Burgunderrødt og bronse i dykkerklokkeformat.
Hverdagsklokke utenom det vanlige.