+ mer
GØYAL: FlikFlak er den sveitsiske klokken ment for barneskolen.  Foto: Nicolai Giil

Billigere sveitsisk klokke finnes ikke

400 kroner er alt som skal til for å pryde håndleddet med noe «Swiss Made».

Sveits er klokkeland nummer én. Men tenker du på sveitsiskprodusert mekanikk rundt håndleddet tenker du helt sikkert ikke på billige klokker. 

Tankene dras nok heller til ærverdige, høypolerte merkevarer som Patek Philippe, Audemars Piguet og Rolex. Steder hvor mytiske markedsføringslinjer gir inntrykk av rader med striglede urmakere i labfrakker – alle som nitrist håndpolerer tannhjul og holder urskiver opp mot sterkt fluoriserende lys, samtidig som de myser mot sin skapelse med stoisk stolthet i blikket.

Sånn er det ikke for det pittoreske, mikromekaniske landets billigste klokke: Flik Flak. Pris? Knapt mer enn 400 kroner. 

Tidligere testet i klokkespalten

2020s beste nisjeklokke. Fra Tyskland. 

Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.

Ny klokke med 50 år gammelt urverk. 

Ikke som alle andre

Det burde nevnes at det er en hake ved den lave prisen. Flik Flak er ikke ment for alle. 

Er du voksen vil Swatch Group helst at du skal kjøpe en Swatch – plastklokken som på sett og vis var med på å redde sveitsisk urindustri under kvartskrisen. 

Flik Flak er egentlig ment for de som skal lære klokken. Barn. Det betyr at urkassen – støpt i morsom og fargerik plast – er liten, remmene nokså korte og tiden lett å lese. Laget for smårollinger med støttehjul, matboks, melkebart og ryggsekk i barnehager og på barneskoler. 

Navnet kommer av de to karakterene Swatch har utviklet for å hjelpe barn å lære tiden. Flik og Flak, som representerer time- og minuttviserne. 

«Swiss Made»

Sammenlignet med storebroren Swatch er Flik Flaks kolleksjon (som består av et nærmest uendelig utvalg av fargevariasjoner og designelemter) enda mer lekne i designet. Og enklere utformet. Sistnevnte holder kostnadene nede til et minimum. Prisen er ment å være såpass lav at det ikke gjør noe om podden skulle ødelegge eller miste sin klokke i sandkassen. 

Flik Flak

PLUSS

  • Lett å lese.
  • Billig.
  • Morsom.
  • «Swiss Made»

MINUS

  • Passer kun de mindre.
  • Plast.

På innsiden tikker intet håndfinisjert mekanisk vidunder. Ingen edle metaller. I stedet huser Flik Flak-en et enkelt, batteridrevet kvartsverk. Enkelt og greit. Ikke noe fuzz.

Viserne er minst like enkle. Det samme gjelder urkassen og alle de andre delene som primært er laget av plast. Men det er også mye av sjarmen. Og resultatet er overraskende robust.

De fleste klokkene er vannresistente til 3 bar (hvilket tilsvarer 30 meter). Garantien er på to år. Og skulle den bli full av møkk og matrester – frykt ikke. Flik Flak-en kan du putte i en sokk og vaske på 40 grader i vaskemaskinen. Det gjør ikke en gang entusiastene som har de jeveste dykkerklokkene. 

Joker på hånden

Til tross for at Flik Flak utvilsomt er primært ment for barn funker klokkene overraskende bra som en joker hos andre med litt mindre håndledd. Spesielt om du ikke tar deg selv alt for høytidelig. 

Flik Flak-ens appeal er en ørliten hemmelighet. Og noen har skjønt det. Skulle du eksempelvis være så heldig å få en guidet tur hos visse, svært alvorlige og ærverdige haute horlogerie-produsenter nord-vest i Sveits skal du ikke se bort i fra at det kan observeres Flik Flak på enkelte ansatte. Selv urmakere som skrur på noe av det heftigste i klokkeverden finner glede i en liten plastdings ment for kids. 

Flik Flak er på sett og vis den tradisjonelle, analoge sveitsiske urindustriens rekrutteringsverktøy hos den yngre garde. 

Premium
Klokker