+ mer
UBÅTSTÅL: Sinn U50 er en tysk dykkerklokke, med sveitsisk urverk, ubåtstål og full ultrafunksjonell sjarm.  Foto: Nicolai Giil

Sinn U50 er kanskje årets beste nisjeklokke

Et tysk kultmerke har produsert det som kan være 2020s beste nisjeklokke. 

Sinn er et merke som krever forklaring. Bak det stødige navnet står en tysk klokkeprodusent med lang erfaring, primært kjent for en spesifikk, men nokså snever, nisje. Entusiastene kaller det «tool watches» . Verktøyklokker på godt norsk. Med andre ord er dette klokker som tåler en støyt, designet for å være funksjonelle – ikke nødvendigvis for å se mest mulig flashy ut

Produsenten med tilholdssted Frankfurt startet opp i 1961 og gjorde seg først og fremst navigasjonsur og kronografer for luftfart. Siden har deres klokker figurert på alt fra astronatuer og spesialsoldater til brannkonstabler og dykkere. 

Denne utgavens fokalobjekt er Sinn U50 – en obskur dog funksjonsorientert dykkerklokke laget i ubåtstål. 

Tidligere testet i klokkespalten

Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.

Ny klokke med 50 år gammelt urverk. 

Gullkantet 

U50s suksessoppskrift er enkel. Klokken er basert på entusiastfavoritten U1, en hardhaus dykkerklokke og vaskekte «tool watch». Det eneste problemet med den var størrelsen. U1 måler 44 mm i diameter, hvilket mange karakteriserer som for stort. U50 er krympet med 3 mm og er dermed hakket mer anvendelig. Det var nok til å sette klokkeverdenen i hype-modus da Sinn lanserte modellen i april. Fere har erklært dette som en av 2020s aller beste lanseringer – om ikke den beste. 

TYSK: Bezelen er gjort i tegimentert ubåtstål. Blant andre funksjoner som faller i smak er i drillede hornene, som gjør skifte av rem og lenke til en smal sak. Foto: Nicolai Giil

Andre detaljer ved U50 som sjarmerer er drillede horn, hvilket gjør bytte av rem mye enklere og minsker sjansen for uheldige riper under den prosessen. 

Sinn U50

PLUSS

  • Mye for pengene. 
  • Tysk qualität.
  • Unikt design. 

MINUS

  • Røft utseende som ikke passer alle og alt. 
  • Mye konkurranse. 

For ikke å nevne designet, som i likhet med U1, er klokkens virkelige trekkpunkt. I motsetning til andre dykkere som Tudor Black Bay Fifty-Eight og Doxa SUB, er Sinn U50 vinklet mot pur funksjonalitet. Ingen flashy, polerte kanter. 

Ingen designelementer som kun er til for å få øynene dine til å glitre. De rektangulære viserne med kontrastskapende røde og hvite detaljer. De kraftige, selvlysende timemarkørene. Kronen plassert ved klokken 4 (ikke 3, for ergonomiens skyld). Det er sjarmerende. Ikke minst er det en uvanlig gøyal – og tysk – måte å selge klokker på i en tid hvor vi egentlig ikke har bruk for dem lenger. Derfor er Sinn, og nå U50 spesielt, en respektert entusiastfavoritt. 

Tekniske duppeditter

Det selvopptrekkende, mekaniske uverket som tigger av gårde på innsiden av U50-modellen er sveitsiskproduserte Sellita SW300-1. Enkelt forklart er den er skikkelig arbeidshest, som alle urmakere kan fikse på. Litt som en firesylindret dieselmotor fra Volkswagen. 

Som seg hør og bør av en dykkerklokke har U50 en vannresistens som imponerer. Ifølge Sinn kan du være trygg med uret på armen helt ned til 500 meters dybde. Greit å vite, selv om du bare planlegger å plaske i basseng.

Klokken fås med enten lenke (også konstruert i ubåtstål) eller gummirem. 

Så, hvordan sitter den på armen da?

Som et skudd. Takk som spør. Lenken har et preg av Patek Philippe Nautilus. Ingen dårlig sammenligning. Men i likhet med Pateken har U50 en lås som ikke hundre prosent matcher resten av det freste stålet. Låsen er stemplet. En bagatell? Ja, men likevel et punkt som andre produsenter gjør bedre. 

Sinn U50 er litt som å ha Berlin på håndleddet. Brutal og funksjonelt utformet, samtidig som den er full av sjarm.

Sinn U50 koster 23.000 kroner. Vårt eksemplar er lånt av forhandleren Oslo Ur-service. 

Premium
Klokker