«Hvorfor lage en klokke i sølv? Er ikke det et nokså mykt materiale?» spurte mange da Tudor lanserte Black Bay Fifty-Eight 925 under Watches & Wonders-messen i april. De vil isåfall ha helt rett. Men i ren form er fortsatt sølv hardere enn gull, og som navnet tilsier er 925 laget med 92,5 prosent sølv (blandet med en hemmelig blend andre metaller), så no worries.
Klokken er forøvrig nokså lik den opprinnelige Fifty-Eight-modellen introdusert i 2018. Dette skiller de to:
Selv om 925 er annerledes får du fortsatt de gode sidene ved Fifty-Eight. Kassen måler fortsatt enkle og behagelig 39 mm, hvilket gir klokken en unik unisex-appeal. Uttrykket er ganske tidløst. En hverdagsklokke litt utenom det vanlige – for de som vil bruke over 40.000 kroner på slikt.
Tudor Black Bay Fifty-Eight 925 (2021)
PLUSS
Kvalitet for pengene.
Unisex-appeal.
Pent uttrykk på hånden.
Gøy og uvanlig med urkasse i sølv.
MINUS
Frykten for at sølvlegeringen lettere kan bulkes enn stål.
Prisene på Black-Bay krypser sakte men sikkert oppover.
Ingen lenke.
Man kan stille spørsmålstegn ved bruken av åpen caseback med innsyn til et ganske simpelt og ufinisjert urverk.
Smykke eller verktøy
Teknisk sett er dette en dykkerklokke. Fifty-Eight-serien tar inspirasjon fra den første Submarineren, introdusert i nettopp 1958. 925 har beholdt dykkerkarakteristikkene med 200 meters vannresistens og en klassisk vridbar dykkerbezel. Sistnevnte er nok mest relevant i det moderne hverdagsliv som pizzatimer.
Tudor er som du sikkert vet eid av Rolex-konsernet (Fondation Hans Wilsdorf). Tudor kan du se på som Rolex' lekne og litt mer utagerende lillebror. Hvor Rolex er sober og langsom, tar Tudor seg friheter til å leke med farger og design i en lavere prisklasse. For eksempel som de nå gjør med en urkasse i sølv.
Akkurat det materialvalget er det noen som klør seg helt febrilsk i hodet over. Fifty-Eight har et umiskjennelig, dog vintage, «toolwatch»-preg. Og når nerdene snur klokken rundt og ser glasslokket med innsyn til et urverk uten noen finisjering... vel, da kan du si at det popper store tegneseriespørsmålstegn og andre onomatepoetikon over hodene deres. De vil heller ha et lukket baklokk som vanlig.
Urverket
Tudors egenproduserte MT5402 (fra deres urverkprodusent Kenissi).
Hvorfor? En verktøyklokke har tradisjonelt sett et etos rundt sine bruksområder som favner tre fasetter: hverdag, sport og arbeid. Det gjøres enklest med noe som er ukomplisert, med lume, vanttetthet og laget i bekymringsfritt, rustfritt stål. Fokuset ligger ikke på finish eller fancy metaller. Så når Tudor putter sølv og innsyn til urverket (noe Rolex tilnærmet aldri gjør, og Tudor svært sjeldent) på Fifty-Eight synes de hardbarkede nerdene at det er litt rart. Det er fair game.
Man må samtidig huske at en klokke ikke nødvendigvis bare er en klokke i disse dager – i motsetning til hva den var i 1958. Å bruke sølv i urkassen favner tilbake til tiden med litt småfancy lommeur – dermed ei heller et helt historieløst materialvalg. Og det er egentlig bare gøy. Fordi klokker er mye smykker den dag i dag. Og smykker må jo være noe som fanger øyet. Men det ufinisjert verket fra Tudors urverkprodusent Kenissi er ikke nødvendigvis noe som fanger oppmerksomheten til de som har sett noe mekanisk, selvopptrekkende før.
Men her kommer plot twistet: Det ovennevnte kan gjøre at samlere raskt kan fatte interesse for denne litt rare Tudoren.
Gråsølv
På håndleddet kan Tudor Black Bay Fifty-Eight 925 (ja, det er litt av en munnfull) best beskrives som morsom. I skyggen fremstår sølvet og den grå urskiven som matt. Men når du går ut i solskinnet og titter ned på håndleddet skinner 925 som smilet i en tannpastareklame. Finisjen er som nevnt enkel, med børstede flater (standardutgaven i stål har til forskjell flere polerte flater). Kassen er skarp og fin, som å håndtere en urørt vintage fra 50-tallet.
Den vridbare bezelen er fast og fin, med solide klikk – akkurat slik du ønsker. Kvaliteten er forøvrig som du kan forvente.
Lærremmen er derimot nokså upersonlig og litt kjip, selv om den er solid og kommer med spenne i sølv. Velg heller Tudors flettede NATO-inspirerte rem. Eller vær enda kulere ved å gå for en rem inspirert av krigsdykkere fra Marine Nationale, fra Erika's Originals.
Tidligere testet i klokkespalten
2020s beste nisjeklokke. Fra Tyskland.
Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.
Ny klokke med 50 år gammelt urverk.
Den billigste sveitsiske klokken du får tak i.
Dykkerkronograf fra Sveits med norsk vinkling.
En klokke som passer rett inn 80 år tilbake i tid.
Tudoren som er svært ulik Rolex.
Nesten helt historisk korrekt dressklokke til hverdagsbruk.
Burgunderrødt og bronse i dykkerklokkeformat.
Hverdagsklokke utenom det vanlige.
Til slutt lander vi på det siste spørsmålet. Skal du kjøpe denne i stedet for en standard 58-er i stål? Ikke nødvendigvis, men om du har lyst på en litt mer sær utgave av en ultra-populær klokke kan dette være løsningen. I samme prisklasse finner du også gøyale greier fra Tag Heuer (Autavia i bronse) og Oris (Divers Sixty-Five i bronse eller stål), med flere.